A paksi atomerőmű bővítése helyett a magyar otthonok energiafelhasználásának korszerűsítését javasolja a Demokratikus Koalíció (DK) – mondta Oláh Lajos országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek.

A DK politikusa, független képviselő budapesti sajtótájékoztatója után telefonon azt mondta: a paksi bővítésre fordítandó háromezer milliárd forintot lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel megháromszorozva olyan energiahatékonysági beruházást javasolnak, amelynek eredményeként minden magyar háztartás 40-50 százalékos energiamegtakarítást érhetne el.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: Paks II. soha meg nem térülő beruházás lenne, amely előreláthatóan környezeti problémákat és jelentős energetikai kiszolgáltatottságot okoz az országnak. Lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel kiegészítve viszont kilencezer milliárd forintból 10 év alatt szinte minden magyar háztartás korszerűsíthetné energiafelhasználását.

Az egyebek mellett kazáncserét, ablakcserét, szigetelést, napenergia-alkalmazást tartalmazó beruházás hosszú távú megtakarítást jelentene a lakosságnak, hiszen jelentősen csökkenne a rezsi – hangsúlyozta. Csupán a tetőszigeteléssel 10-20 százalékos megtakarítás érhető el, a teljes energiahatékonysági felújítás pedig hosszú távon 40-50 százalékos energiamegtakarítást jelentene háztartásonként – tette hozzá.

A lakossági önrész 3,5 millió háztartással számolva 2,5 millió forintos költséggel járna háztartásonként, amelyet kedvezményes – lehetőleg kamattámogatott – hitelből is lehetne fedezni, ez a hitel viszont a rezsiköltség csökkenéséből nagyon könnyen és gyorsan visszafizethető lenne – jelentette ki.

Emellett míg a paksi beruházás nagy multicégeknek kedvezne, a DK által javasolt program nagyon sok magyar kis- és középvállalkozásnak adna munkát. Ennek köszönhetően az állami önrész jelentős része is megtérülne többi között adók formájában.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Idióta barmok.
Még ti indítottátok el a bővítési hercehurcát.
Most, hogy már fényévekre vagytok az ellopható húsosfazéktól, már savanyú a szőlő!!!
Bezzeg hatalmon akár 10 új reaktort is építenétek!!!

Ha anno qrmányon jobban, azaz rendesen fizettétek volna a magyart, akkor a lakások már régen up to date lenne.

Ráadásul ti annyira "ászok" vagytok, mert azt állítjátok, hogy mindenhol pénzt találnátok, akkor a 2 dolgot miért nem lehetne párhuzamosan kivitelezni?!?!?!
Ígérgető szemetek.
Béla333
Ha most ilyen okosak a DK-sok, akkor a szavazásnál annak idején miért nem szavaztak a bővítés ellen?:

"Az LMP-s közjáték után folytatódott a parlament ülése, melynek során a képviselők jóváhagyták a paksi bővítésről szóló megállapodást. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül egyedüliként Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.

Sem a miniszterelnök, sem helyettesei nem vettek részt a szavazáson, ezen kívül nem jelent meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sem. Az ellenzékből hiányzott például a szavazásról a nemrég Paks ellen tüntető Gyurcsány és Mesterházy is – írja a 444."
mandiner.hu/cikk/20140206_megszavaztak_a_paksi_bovitest

Aki következetesen, megalkuvás nélkül mindig is a Paksi bővítés ellen harcolt, az az LMP!
Béla333
A DK ugyanúgy viselkedik, mint Orbán: itthon nagy a szája, kakaskodik, de amikor Brüsszelben szavazni kell, akkor úgy szavaz, ahogy elvárják tőle.
Akkor kellett volna a bővítés ellen szavazni, nem most okosnak lenni! Biztos azt gondolták, hogy abból a zsíros falatból majd jut nekik is...
Veleda
Ez egy jó javaslat. nem kell a paksi bővítés.
Viszont a 25 évre épített panel lakások már olyan lelakottak, dohosak, penészesek, büdösek, mert vékonyak a falak, az ablakokon beesik a hó. És persze rondák. Aki tudna menekülne belőle, de nem tud, mert áron alul sem tudják eladni.
Egy jó konstrukciós hitel lehetőséggel vállalni lehetne a felújításukat.+ természetesen állami támogatással.
Béla333
@Eriksson: 14.50
Ez nem érdekes!
A lényeg az, hogy még ma is lehessen harsogni, hogy Gyurcsány milyen remek miniszterelnök volt, hiszen még fizetést sem vett fel!
Igaz, a cikk szerint:

"A Magyar Nemzet birtokába jutott 1999-es jelentés szerint az erőműnél nem találtak bizonyítékot a feladat teljesítésére, többször írásbeli teljesítési igazolások sem készültek, a havi 8 milliós munkavégzést pedig szokatlanul magasnak ítélte a testület."
hirtv.hu/hirtvarchiv/senki-sem-tudja-mire-kapta-gyurcsany-a-paksi-milliokat-1211280

A lényeg, hogy még a fizetését sem vette fel...
Eriksson
@Béla333: Megoldotta másképpen. Megfelelő intézkedések révén, megfelelő emberek helyzetbe hozásával busásan megtérült neki a miniszterelnökség.
Fizetés nélkül is.
Béla333
Egyébként ez is egy lopott ötlet a DK részéről, az LMP például azóta beszél erről, amióta felmerült a paksi bővítés: jobban járnánk, ha megtakarítanánk az energiát, mintsem hogy pocsékoljuk és bővítjük közben az erőművi kapacitást!
Eladott Ország
Gyurcsányék részéről a paksi ügyletei miatt is gyomorforgató és mélységesen felháborító mindaz, ami az elmúlt hetekben javasolnak. "Vagy ez a harc lesz a végső? A föld fog sarkából kidőlni: Semmik vagyunk, s minden leszünk!"
Ó-buda
@Veleda: nem tudom hol laksz de ha van rá idöd látogass el zugloba 38-42 nm2 panelért elkérnek 14-16 millát! más:aki nem tudja v vagy nem akarja rendbe tenni annál persze hogy büdös-penészes-dohos!! persze ez mind ellentmond a köztudomással a panelek nagy részben szárazak!!A penész és doh pedig ...
Eladott Ország
"Nem jól van ez így, Feri! Hosszú évek álltak rendelkezésedre, hogy sikeres pártot csinálj a DK­ból. Eddig mi akadályozott abban, hogy ezt megtedd? Miből gondolod, hogy ezt az országot Gyurcsány Ferencen kívül más nem teheti rendbe? Miért van az, hogy ennyire nem vagy képes együtt rezonálni a közvéleménnyel? Hogy lehet az, hogy még mindig nem érted, bár a statisztikák következetesen ezt mutatják: az elkötelezett híveiden kívül a demokraták nagy része nem kér belőled? Bármennyire is egyetértek veled mindenben, amit az Orbán rezsimről gondolsz, ez az igazság. És ha nem orbáni küldetéstudattal reflektálnál önmagadra, akkor ezt régen beláttad volna. Én tudom, hogy nem te bontottad le a jogállamot, hanem Orbán. Hogy nem te szántottad be a demokráciát és hoztad el az illiberalizmust, hanem Orbán. Hogy nem te intézményesítetted és nevezted ki legfőbb politikádnak a korrupciót, hogy aztán strómanjaid révén te legyél a legfőbb haszonélvezője mindennek, hanem Orbán. Hogy nem te hajolsz földig a világ legsötétebb diktátorai előtt, hanem Orbán. Hogy nem te
költötted az adófizetők pénzét a gyerekkori traumáid kezelésére, hanem Orbán. Hogy nem te nyírtad ki a független, kormánykritikus médiát, hanem Orbán. Hogy nem az elmúlt nyolc év miatt rohad minden, hanem az elmúlt hét éve maffiakormányzása miatt. Reggelig sorolhatnám. De az, hogy én ezzel tisztában vagyok, az nagyjából senkit nem érdekel. A párt nélküli demokraták, ha úgy tetszik, az átlagemberek zöme ezt nem így gondolja. Nélkülük meg nem lehet választást nyerni. Senkinek, neked sem. Az a helyzet, hogy a DK-ból egy egyszemélyes pártot csináltál, Feri. Nem a háttérbe vonulva irányítottál és építkeztél, hanem a pódiumon, a reflektorfényben marketingeled magad évek óta. Majdnem ugyanazzal a küldetéstudattal, mint Orbán. És nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy miközben legfeljebb 5-­6-­7%­-ot vagy képes mozgósítani, legalább 15­-20%-­ot viszel. Nem érted, hogy a megcsömörlött magyar társadalomnak elege van abból a két oldalból,...
Eladott Ország
folytatás ma, 15:44... ami közül választhat. Ha közted és Orbán között kellene választania, akkor ugyanúgy elfordítaná a fejét. Engem még a teátrális, nárcisztikus manírjaid sem érdekelnének, ha valami halovány jelét látnám annak, hogy közel engedted magadhoz a
valóságot. De nem. Te tényleg elhiszed, hogy Orbánnak érdeke téged börtönbe zárni. Baromság, ostobaság. Orbán belőled él, Feri. És abból, hogy senki nem hiszi el rólad, hogy újjászülettél. Nélküled Orbán sem lenne, Feri, ez a gyászos, büdös nagy igazság. Vagy megfordítva: ameddig te vagy, és az első sorban követelőzöl, addig Orbán is lesz. És ezt akkor is ki kell mondani, ha ezért kitapossák az ember belét. A magyarok többsége számára nem vagy opció és nem vagy alternatíva, Feri. Viszont ha tényleg fontos lenne a hazád, ha valóban az a nagy formátumú, bölcs politikus lennél, mint akinek hiszed magad, most nem öklöt rázva hirdetnél háborút a baloldal ellen, és vizionálnál összeesküvést ott, ahol nincs. Hanem kevesebb manírral, dumával és reflektorral körítve lapátolnád a trágyát és csendben maradnál. Mert nem te vagy a lényeg, nem az ellenfeleid a fontosak, nem a baloldali pártok a lényegesek, hanem azok, akik évek óta üzenik, hogy Orbán nem kell, de rád sem tudnak jó szívvel szavazni. Meg sehogy."
Béla333
@Eladott Ország: 15.47
Nagyon szépen összefoglaltad azt, amit én is gondolok és amiről én is írogatok már rég óta!
Szuper összefoglaló, max. igazsággal!
hetöndöe
@Eriksson: 2014 február.Ha igaz a hír,miért nem tettek feljelentést?3 éve volt vazze!
Fityfaszos sárdobálás csak,szokás szerint.
Eriksson
@hetöndöe: 15:59 Hát persze, hogy az. Más nem is lehet szerinted. Pláne, ha el se olvastad a cikket.
hetöndöe
@Eriksson: De elolvastam,mi változott?2014-es cikk,vagy nem?Ennyiből azt is írhatták volna,hogy Fletó robbantotta ki a második világháborút,a sok hülye birka meg harap rá,mint gyöngytyúk a takonyra és természetesen tényként kezelik a számtalan szarhányást.Mára bebizonyosodott "ügyek" százairól,hogy semmi nem igaz belőle,csak a fityfasz keverte egy kicsit a szart a gondolkodni képtelenek nagy örömére.
human
De minek, hisz a fidesz szerint olyan olcsó lesz Paks2, hogy még fűteni is árammal fogunk, a kocsink is azzal megy majd.
Eladott Ország
@Ó-buda: A panelek nagyrészt szárazak, de előfordulhat a szélső lakásban, hogy penészedik a sarokban a fal ,hőhídas szerkezet esetén. Megoldás lehet a belső hőszigetelés is, ha kívülről belátható időn belül nem hőszigetelnek, mert az jobb megoldás.
1magyar
Ez igaz! De ha jól emlékszem a fidesz kezdte a lakások hőszigetelését. Az ablakcsere a legfontosabb.
Ezt tehetnék akár ingyenessé is nagyobb befektetés lenne mint az atom.
Béla333
@1magyar: 08.03
Rosszul emlékszel! Az LMP már a Parlamentbe kerülése óta harsogja, hogy nem energia kell, hogy a rossz hőszigetelésű házakkal az utcát fűtsük, hanem meg kell fogni az elszökő energiát és hőt!
Pl.:
www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/december/3140-politikai-partok-epuletenergetikai-tervei
2013. december 2
"Gépészet nélküli szigetelés és nyílászárócsere
LMP
... a támogatási rendszereknek, a szakmai útmutatásoknak és a szabályozási környezetnek is a komplex felújítások elsőbbségét kell támogatnia."

Listánk sajnos nem teljes, mivel a Demokratikus Koalíció (DK) nem tartotta olyan fontosnak, hogy több mint egy hónap alatt megküldje válaszait. "
hetöndöe
@Eriksson: "Az egymást váltó két elszámoltatási biztos által elindított csaknem ezernyolcszáz vizsgálatból mindössze az ügyek három százalékában, hatvanegy esetben született büntetőfeljelentés, ám ezek közül huszonnégyben már a vizsgálati szakaszban megszüntették a nyomozást, és mindössze hét esetben – az ügyek 0,3 százalékában – történt vádemelés. A kormányváltás idején Lázár János által emlegetett „tizenhárom legmocskosabb ügy” többsége a bírósági szakba sem jutott el, amelyekben pedig vádat emeltek, ott bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottakat. A megvádolt nagyvadak közül Gyurcsányt még a vádlottak padjára sem sikerült ültetni, Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort pedig felmentette a bíróság. Abban az egy-két ügyben pedig, amelyben részben megállapították a bűnösséget, a kormánypropaganda által beharangozott évtizedes büntetések helyett vagy felfüggesztett, vagy az előzetes letartóztatás idejével azonos időtartamú börtönbüntetést szabott ki a bíróság."

168ora.hu/vasarhelyi-maria-elszamolas-kontra-leszamolas/

Ha nem megy a matek,kérj telefonos segítséget.:-)
Béla333
@hetöndöe: nol.hu/belfold/partkecske__kozkaposzta
"„Polt Péter ciklusának üzenete az volt, hogy megfelelő politikai háttérrel mindent meg lehet úszni.” Ez az üzenet „bizonyosan bátorítólag hatott azokra, akik az elmúlt nyolc évben dézsmálták a közpénzeinket”. „„A Polt-ciklus hatása tovább él abban a látszatban, hogy a korrupció a politikai térnek azt a részét jellemzi csupán, amely nem tudta általánosan megszervezni a büntetlenségét. E látszat kedvezményezettjei mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a korrupció elleni háborgás és fellépés ne normatív, hanem szelektív legyen, s a politikai harc szempontjai alá rendelődjön."

Nálunk csak bűncselekmények vannak, politikusi lopkodás van, de elkövető az szinte egy szál sem...
Eriksson
Ha nincs fűtés, nincs mit benn tartani a szigeteléssel.
hetöndöe
@Eriksson: "Bölcs" gondolat,olyan Rezsi Szilárdos színvonal.:-)
Az átkos "zemútnyocba" biztosan ezért volt felállványozva a panellakások tömkelege szigetelés céljából,mert sehol nem volt fűtés.:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.