Nem kapnak ingyenes kanyaró elleni oltást azok a tanárok, akik diákcsoportokat kísérnek Erdélybe – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ha valamely tanár a Határtalanul! program keretében önként, vagy kötelező jelleggel megy Erdélybe az osztályokkal kísérőként, akkor a kanyaró elleni vakcinát neki kell kifizetnie. A védőoltás tízezer forintnál drágább.

"A kirándulások egyes költségeit pályázat útján a magyar állam finanszírozza, ám a nyertes pályázatok utazási dátumát utólag nem lehet megváltoztatni. Így járvány ide vagy oda, menni fognak" – ezt egy Tolna megyei iskola igazgatóhelyettese nyilatkozta a lapnak.

A Magyar Nemzetnek Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője elmondta, ha a magyar állam ingyen tudott 20 ezer vakcinát küldeni Kárpátaljára, akkor a tanárok védőoltását is állhatná.

Az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke, Ács Katalin szerint sem fair eljárás, hogy ha valaki munkaköri kötelességből utazik, de a védelméről nem gondoskodnak. Szerinte a Klebelsberg Központnak kell benyújtani a számlát.

Szüdi János volt szakállamtitkár, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint a munkáltatónak kötelessége állnia ezt a költséget. 

Az iskolaigazgatóknak pedig mindenképp meg kellene kérdezniük a közegészségügyi szerveket arról, hogy milyen reális veszélyeket rejt magában egy ilyen kirándulás, és a szülőket is tájékoztatni kellene

– mondta a szakértő, és hozzátette: ha bármi baj történik, az iskola nem háríthatja át a felelősséget azzal, hogy a szülők beleegyeztek az utazásba.

A Magyar Nemzet megkereste az ÁNTSZ-t, a Klebelsberg Központot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát a pedagógusok ingyenes oltása miatt, ám eddig sehonnan sem kaptak választ.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kedves tanárok ebből megint látható mennyire fontosak vagytok a hatalomnak SEMENNYIRE!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Kedves tanárok ebből megint látható mennyire fontosak vagytok a hatalomnak SEMENNYIRE!!!
papa.49
@Horizont: Hát pont ez a kérdés,MIÉRT IS???
szaboria1
Itt látszik meg a külhoni magyarok mindent megérnek a szavazataik miatt. Nekik lehet adni ingyen a vakcinát. Az itthoni magyarok meg fizessenek érte. Ez kell ezeket elzavarni a jó búbánatba.
Zeta
Te , aki a gyerekeket tanitod, neveled, vigyázol rájuk, adót, járulékot itt fizetsz nem érdemelsz meg ennyi plusz költséget!
Nincs benned számukra üzlet!
Van az erdélyi hoki ban, fociakadémiában.
Nessy
Talán egyszer eljut pártunk és kormányunk nagyjainak az agyáig, hogy a betegségeket nem érdekli sem a párt hovatartozás, sem a haverság!
A szövődmények jó részét a pénz sem hatja meg!
eszegfu
Megértem, hogy ha már pályázik egy iskola és nyertek is, akkor a diákok utazását (szállás, étkezés, stb.) nem mondják le, mert akkor elvesztik a 60 eFt személyenkénti támogatást. Viszont azt nem értem, hogy pl. a "Határtalanul" program jövőbeni kerete terhére miért nem kaphatják meg ingyen a védőoltást a tanárok?! És a gyerekekkel mi van/lesz?!
Nessy
@eszegfu: Államtitkárunkat idézve: "részlet kérdés"!
eszegfu
@Nessy: 8:07 Szomoruan olvasom államtitkárunk igazán "frappáns" válaszát...
aremy
@papa.49: azért ne aggódj a szavazáskor ismét az ss re szavaznak majd mert ők tanult emberek.
aremy
szóljon már valaki a tanaraknak hogy nem kötelező magyar románok által lakott fertőzött területre kirándulniuk
Eladott Ország
"Mostantól egy büdös fillér adót nem fizetek. Áfát sem. Ugyanis azt a pénzt én a családomra
tudom költeni és az a pénz nem kevés. Ki tehetne hányást az én szememre azért, mert a
sajátjaimról gondoskodom? Senki. Na ugyehogy? Nem fizetek továbbá útdíjat, illetéket,
járulékot, biztosítást sem. Semmit. Belügyeimbe való beavatkozásnak tekintem az adóbevallást, a különféle közvéleménykutatásokat, a népszámlálási kérdőívet, a rendőri igazoltatást. Nem tűröm, hogy kívülről, más családok beleszóljanak a mi életünkbe. Mindenki boldoguljon, ahogy tud. Az Orbán család éppen úgy, mint a Lázár, vagy Mészáros család. Ne az én pénzemből akarjanak ők jól élni."
papa.49
@aremy: Valahol igazad is van azt még a szocializmusban se követelték meg még a sorkatonáktól sem, hogy békében az életét veszélyeztető helyzetbe keljen mennie!!!
Nagy Mária
@aremy: 8:53 Óriási tévedésben vagy! Szerinted a tízezres tömeg Orbán mellett tüntetett?@aremy: 10:37 Te is szóljál már, hogy fogalmad sincs róla hogy működik a Határtalanul Pályázat!
Kis ízelítő: nem a " tanarak" akarnak " románok által lakott fertőzött területre kirándulni". Ezt a programot a kormány erőlteti és nem passzióból dolgoznak rá a pedagógusok heteket, s őrzik a gyerekeket 24 órás műszakban. Akik most mennek, lassan egy éve pályáztak konkrét helyre, konkrét programokkal. No ezt magyarázd el a kanyarónak!
aremy
@Nagy Mária: a nem tüntető tanarak álltak az ovi oldalára ha így jobb az ss mellé és milyen elhivatott az a pedagógus aki ezek után is mint a mókus fent a fán nótával dalolva viszi a gyerekeket a fertőzött területre.csak ennyire vagyok tévedésben!
Nagy Mária
" a nem tüntető tanarak álltak az ovi oldalára ha így jobb az ss mellé"-És az elégedetlen tömeg hol volt? Fotelforradalom?
"és milyen elhivatott az a pedagógus aki ezek után is mint a mókus fent a fán nótával dalolva viszi a gyerekeket a fertőzött területre"-Nem hiszem, hogy dalolni van kedvük. Mi ősszel csináltuk végig, az sem volt sétagalopp. A pályázat nem teljesülése viszont komoly szakmai és anyagi szankcióval jár. No de mindent te sem tudhatsz. Egyszerűbb a parasztot leütni, mint mattot adni a királynak.
levarosbukta
@Nagy Mária: Tele van a gatyátok, saját magatokért sem tudtok kiállni és akkor csodálkoztok hogy így bánnak veletek.
levarosbukta
@eszegfu: Én meg azt nem értem, mi a jó fenének kell egyáltalán elmenni akárkinek is - főleg nem diákoknak - egy kanyaróval fertőzött területre? Ki nem szarja le hogy elvesztik a befizetett pénzt! Nem értem a diákok szüleit sem, én tuti nem engedném a gyerekemet el akár visszaadják a pénzemet, akár nem.
aremy
@Nagy Mária: pályázatról írsz ki pályázott csak nem az ss igazgató?tudjál róla én sok munkahelyről tovább álltam ha nem tetszett ami ott és velem történt .igaz csak azt tudtam elérni hogy nem csesztetett tovább a hozzá nem értő kedves főnök.de nekem ez is elég volt.ja és mi lenne ha a pályázatot itt be mutatnád hogy én-mi tudatlanok is meg tudjuk az igazat "ami nincs" !!!
eszegfu
@levarosbukta: 8:34 Elvileg igazad van, én sem engedném el a gyerekemet. Itt viszont arról van szó, hogy a pályázatot megnyerve a szállásokat, étkezéseket, közlekedési eszközöket már lefoglalták, kifizették ebből a pénzből. Ha nem mennek el, akkor a pénzt vissza kell fizetni az EMMI-nek, tehát fejenként a 60 eFt-ot a szülőknek ki kell fizetni és mégsem voltak sehol. Én megnéztem a pályázatot, melynek célja a Kárpátalja térségének meglátogatása. Tehát lehet menni a szlovákokhoz, a lengyelekhez, ukránokhoz és a románokhoz... gondolom ez utóbbi lehetett a legolcsóbb, bár azt sem zárom ki, hogy valami szóbeli "ajánlás" is lehetett a román testvéreink ilyen módon történő támogatására, igy 1 évvel ezelőtt ezt választották, csakhát a kanyarónak nem szóltak...
levarosbukta
@eszegfu: Akkor menjenek az EMMI-sek gyerekei oda egész nyugodtan de, az egész bagázs is.
Nagy Mária
@levarosbukta: "Tele van a gatyátok, saját magatokért sem tudtok kiállni és akkor csodálkoztok hogy így bánnak veletek."
Mutass már nekem egy társadalmi réteget ma Magyarországon, akik eddig ki tudtak állni magukért! Talán az egészségügy, BKK, újságírók? A pedagógus ráadásul nem is magáért, hanem a gyerekeitekért tüntetett, sztrájkolt.
Akivel eddig a kormány megkóstoltatta a bosszúhadjáratát, nem várja a még nagyobb bekeményítést.
Te lehet, hogy megteheted, hogy kifizeted a gyerekedre eső részt, amit állambácsi adott, de egy iskola nem tudja visszafizetni az összes pályázati összeget. Ugyanis nincs miből, de le lehet vonni a bérünkből. Gondolom ez a verzió tetszene?
Nagy Mária
@aremy: Képzeld az igazgató sem ss.
Itt a jövő évi kiírás, szemezgesd, hogy mi mindent kell előre leadni, eszegfu megírta mi mindent kell jóval előre kifizetni.
www.emet.gov.hu//_userfiles/felhivasok/hat/HAT-17-01/HAT-17-01_osszefoglalo.pdf
kukac50
Nem elég az Nektek ha Mészáros Lőrinc szállodáját kifizetik? Még kanyaró elleni oltás is kellene? Gondoljátok meg,hogy kire szavaztok!
eszegfu
@Nagy Mária: 22:04 Én azt is "nehezményezem", hogy számtalan településen élő 13-14 éves gyerek még a legközelebbi nagyvárosba sem jut el, azt sem látja, hát még M.o. tájait, nevezetességeit. Először hazánkat kellene megismertetni a gyerekekkel, majd tágithatnák a kört a Kárpátaljára... vagyis miért nem ilyen jellegü pályázatokat inditanak... de az is lehet, hogy csak én nem tudok róla...
Nagy Mária
@eszegfu: Nem tudok róla, hogy lenne ilyen pályázat. Azt saját pénzből, osztálykirándulásokkal oldjuk meg. Oda pedig sajnos sok olyan gyerek nem jön el, aki ezt sem tudja kifizetni.
Látod, ezen eddig nem is gondolkodtam. Bár a válasz egyszerű, kormányunknak fontosabb a határon túli magyarság, mint az itt élő.
eszegfu
@Nagy Mária: Nekem azért jutott eszembe, mert 60-80 eFt/fő mondjuk évenkénti pályázati pénzből minden szünetben sokkal több helyre tudnának kirándulni M.o-n ... hasznosabb lenne. Meg miért is kell pl. egy 7. osztályos gyereknek "külföldre" kirándulni?! Összességében valóban a tanárok itt csak "végrehajtó" személyek, az igazgató pedig örül, ha egy kis pénzhez jut az iskola, vagyis nem az ő "készülékükben" van a hiba, hanem a kormány ilyen jellegü pályázataiban.
Csizmás Kond
A kanyaró elleni védőoltást gyerekkorban adják,tehát a tanárok meg kellett kapják.
Nagy Mária
@eszegfu: Nagyon jó gondolataid vannak. Ennyi pénzből sokkal több gyereket, sokkal több helyre lehetne elvinni Magyarországon. Csak nem te, és nem én osztjuk a pénzt, s mint írtam ez a Határtalanul sokkal jobban illeszkedik Orbán politikájába.
Ne legyen igazam, de országon belülre soha nem lesz pályázat kiírva. (Esetleg Felcsútra, vonatozni. :) )
eszegfu
@Csizmás Kond: 7:53 Azt "irta az ujság", hogy az 1989. évi nagy kanyarójárvány után M.o-n 1992-ben még nem volt "tökéletes" a védőoltási rendszer, igy a második, "emlékeztető" védőoltásból sokan kimaradhattak. Hiszen az elsőt 1-2 éves korban, mig a másodikat 10-11 éves korban adják be. Az orvosi vélemény is az: nem bizonyitott, hogy nem kapják el ezt a betegséget, de az sem, hogy elkapják. Ez szerintem leginkább a tanárokra vonatkozik, mert pl. a 25 éves tanár már védett lehet, de egy 40 éves már "necces"...
Csizmás Kond
@eszegfu: ...aki nem kapta be az kapja be...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok