A bíró szerint ugyanis azért garázdaság a festékdobálási kísérlet, mert az a turistákban megbotránkozást és riadalmat kelthet. Valamint a bíró véleménye szerint „nem igazolható, hogy minden tüntető ízlésének megfelelt a dobálás”. Mondják ezt egy tüntetéssel kapcsolatban. Ahova nyilvánvalóan nem megy el résztvevőnek az, akinek nem tetszik. Esetleg kiveri a dobálni készülő kezéből a festéket. Miközben érdekelne, hogy a bíró szerint a katasztrófaturistákon kívül ki megy el egy tüntetésre. Ők meg vessenek magukra. A bírói indoklás és az egész eljárás tulajdonképpen az igazolta, hogy Gulyás akciója akkor is leleplező erővel bírt, ha az tudatos provokáció volt. Ezzel szemben az a bírói gyakorlat, amelyik alkalmas koncepciós eljárást sugallni, tekinthető olyannak, amelyik megbotránkozást és riadalmat kelt. Ráadásul egyáltalán nem igazolható, hogy mindenki ízlésének megfelel. Így igen érdekes lenne azt is tudni, hogy Hornyák Szabolcs bíró ellen indul-e, és mikor eljárás a joggal való...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@GeoCravker: A mai cikkeddel csak reszben ertek egyet: miert ne tehette volna meg Gulyas Marton azt , amit es ugy, ahogy?
Miert baj az, ha - megha provokacioval is - de fel akarja hivni magara es a mondanivalojara a figyelmet?
Szerinted maskent lehet szot erteni a jelenlegi kormanyzattal? Merthogy balog pater is kijelentette, hogy ok meghoztak egy torvenyt a CEU-rol, de nem akarnak semmifele targyalast a CEU-val...
Meg a vadlottaknak is vannak jogaik, nem hogy egy egyetemnek, akit - allitolag , a magyar kormany szerint - meg csak nem is akarnak ellehetetleniteni? (Mondjuk nem ugy nez ki, de hagyjuk rajuk.)

Abban is tamaskodom, hogy - allitasod szerint - Gulyas Marton DIREKT dobta felre a festekes patront. Ez itt nem a kislabdadobasi verseny volt, hanem egy valos elethelyzet, felkorbacsolt indulatokkal, amikor valaki eleve felig mar akadalyoztatva van a cselekmenye vegrehajtasaban, - elotte ugral a rendor, mikozben o celozni akar - szoval nem hiszem, hogy eppen a 10-es korbe kellett volna dobnia Gulyasnak...
Azt sem hiszem, hogy Gulyas kepes lett volna azt elore bekalkulalnia az akciojaba, hogy a rendorok bilincsben fogjak 3 napra leultetni, es a kedveert - a cselekedetevel egyaltalan nem aranyosan sulyosan - gyorsitott eljarasban el is itelni. (Ilyen jo eredmnyre szerintem meg O se szamithatott volna.)
Irod, hogy a "szegeny Sandor-palota ellen" kovette el buntettet, dehat az epulet nem tehet semmirol sem...

Tenyleg??? Hat szerintem pedig, ha Brusszelt meg kell allitanunk, mert mozog - allitolag -, akkor a Sandor palota is lehet "bunos", es megerdemli a sorsat...:o)))
Erdekes, Goncz Arpi bacsi idejeben a Sandor palotanak sem gorbult a haja szala egy piciket sem, ugye? Es azert, mert mindenki le-"Arpi bacsizta" ot, egy taho hazmester soha nem osztott ki penzbuntetest, ugye?
GeoCravker
@karma1: A vége felé kezdve. Gulyás szinte biztosan nem kalkulálta be a közmunkát (amit a magam részéről grafitik lemosásával teljesíttetnék vele :-) . S ha már így alakult, inkább a fogdát fogja választani. Az illene hozzá. Meg a mártírszerephez. De nem vagyok az ügyvivője. Majd kiderül.

"Miert baj az, ha - megha provokacioval is - de fel akarja hivni magara es a mondanivalojara a figyelmet?"
Egy szóval sem mondtam, hogy baj. Pusztán azt, hogy a provokációt hívjuk provokációnak. Akkor is, ha az eredménye a rendszer leleplezése (koncepciós eljárások).

"elotte ugral a rendor, mikozben o celozni akar - szoval nem hiszem, hogy eppen a 10-es korbe kellett volna dobnia Gulyasnak..."
Pedig pont oda dobta, A rendőrhöz. Tegyük fel, hogy el akarsz valamit találni. Előtted és a cél között ugrál valaki. Talán még lökdösnek is. Mi az ösztönös megoldás? Nem dobod el, mert eltalálhatsz valakit, akit nem akartál. Mi lehet egy tudatos megoldás? Magasra célzol, az akadályozó fölé. A Sándor palota elég nagy, akkor is tutira eltalálod. Ha ezt követően egy rendőrt dobsz fejbe, akkor oda is akartad dobni. A festék nem papírrepülő. S lehet vegyileg veszélyes anyag is (az, hogy festék, az csak később derül ki ugyebár, amikor az eltalálton nem lesznek hólyagok, nem füstöl a ruhája, stb.). Kiszámítható hatósági reakció, hogy megtámadtatáskor izolálják az elkövetőt. S van egy szabály. A megkezdett eljárást be kell fejezni. Ergo, kiszámítható volt, hogy a rendőr eltalálása elindítja a gépezetet. Valószínűleg arra számíthattak, hogy Gulyást előállítják, majd amikor kiderül, hogy csak lemosható festék, akkor egy ejnye bejnyével még az éjjel elengedik, és mártírként ülhet fel a hívek vállára. A bilincses akció biztosan nem volt bekalkulkálva. De a többi csak színházi rendezés, kiszámítható reakciókkal.

Az eredmény (a koncepciós bíróság leplezése) ettől még lehet pozitív, mint írtam.

Nekem ebben az egészben kicsit túl sok volt a mesterkéltség. De ez az én problémám
karma1
@GeoCravker: Abban a rendszerben, amiben a kormany az Olimposzon ul, megkozelithetetlenul, akkor szerintem nincsen mas mod a figyelemfelhivasra, arra, hogy igenis, tessek foglalkozni ezzel a problemaval.
Gulyas egy pillanatig sem tagadta azt, hogy provokalt, es szerintem belekalkulalta a 72 orat is, a birosagi targyalast is - minel nagyobb a felhajtas, annal nagyobb a martiromsag - ez a hulye birosag csak nekik dolgozott.
Ott, ahol minden ertelmes ugy elakad - ertem ezalatt pl. Horvath Andras Zold Dossziejat - mert poltpeternek nagyon mely az irodai fiokja, akkor kellett egy lehetoseg arra, hogy a Gulyas-felek hallassak szavukat. Mit ert el Juhasz, Hadhazy a hivatalos megkeresesekkel? Max. azt, hogy ok jarhatnak egy zart birosagi targyalasra, amirol vagy tudomast szerez a nep, vagy nem, de annak mar nincs is visszhangja.. Mit ert el Sandor Maria? Csak a sajat tonkremenetelet, mert hiaba szolt O a nagy tomeg elott, ha nem figyeltek ra elegge.

Igy legalabb Gulyasnak volt alkalma elmondani, hogy igen, o buntettet kovetett el, de ha ez garazdasagnak minosul, akkor tessek eloallitani az orszag vezetoit is, akik milliardokat lopnak el az allamhaztartasbol, es az oroszok kezere jatsszak az orszag nepet.
Igazad van, mert a biciklilopas is bun, azert iteljek is el az embert mondjuk penzbirsagra meg 200 ora kozmunkara. Na de akkor iteljek el azt is, aki nagysagrendekkel tobbet lopott, nagyobb bunozo, mint az egesz civil tarsadalom "civil" bunozoi retege. (pl. a "viszkis rablo",)
GeoCravker
@karma1: Szerintem nem is nagyon vagyunk vitában :-)
karma1
@GeoCravker: Szeribntem sem...:o)) Szeretem a cikkeidet, mindig nagyon " utosek, jok"...:o))) Kellemes husveti unnepeket kivanok Neked es szeretteidnek...:o)))
GeoCravker
@karma1: Neked, Nektek is nagyon szép Húsvétot kívánok!
Nem tudom arrafele lehet-e füstölt csülökhöz jutni (Angliában esélytelen projekt volt :-( ), de legalább gondolatban küldök egy adagot :-)
karma1
@GeoCravker: Keszen nincs, de tudnek csinalni, alapanyag van hozza. Viszont mi nem ilyenkor, hanem karacsonykor esszuk a sonkat... Most kulonosebb kaja nincs husvetra, csak az atlagos "sunday roast", oszt jonapot...:o))))
De nem vacakolok vele, mert a ferjem leukemias, es minden fustolt es deep fried dologtol tartozkodik: piszok egeszsegesen elunk ...:o))))
A nyuszikat viszont ilyenkor szoktak loni, ezres nagysagrendben, mint a legnagyobb kartevot. Ebben is pont ellenkezoleg vagyunk, mint a tobbi dologgal kapcsolatban...
GeoCravker
@karma1: Az immunrendszer gyengülésének tényleg nem hiányzik a füstölt hús, az érlelt sajt, nyilván sok minden más sem. KItartást a hibás működés elviseléséhez!
A nyuszi ott behurcolt jószág, ahogy a nagy szigeten is (ahogy a részben ellenükl behurcolt, majd elvadult sárga kutyák is, meg sok más) .

Nálam az erkélyre most galambok hurcolkodtak be. (télen etettük a cinkéket, verebeke, és a hulladékra ideszoktak). Nem is lenne baj, de froclizzák a cicát, és összerondítanak mindent. Azért lőni nem fogok :-) Csak magamban morgok :-)
karma1
@GeoCravker: Sajna, mindig a galambok gyoznek: ha en cinke lennek, tutira berezelnek egy Boeing meretu szarnyastol...:o)))) (Nalunk viszont meg a galamb is kb. 2 szammal nagyobb, mint az otthoni: es csak itt el , Uj-Zelandon. Jo lassu a repulese, es szegenyke neha olyan hulye, hogy ezerrel repul neki az ablakuvegnek. (A multkor be is tort egyet, egy oriasi harmas ablak legkozepet...De tulelte...:o)))
bencemacska
Provokáció, vagy nem Gulyás és barátai bebizonyították, hogy a magyar rendészeti és igazságszolgáltatási szervek nem mérnek azonos mércével!
Az ügyészségről ezt már régen tudjuk. De most az elsőfokú bíróság is bebizonyította.
Majd meglátjuk, a mai tüntetésről kit állítanak elő, és utána mi következik .
A bírót azonban tényleg érdemes lenne feljelenteni, hogy véletlenül bakizott, vagy így gondolja?!
advocat
És hány turistát hallgattak meg? Vagy arra már nem volt merszük? Hátha más lenne a véleményük. Ja! És ha az ügyészség nemkérte az előzetes letartóztatást, akkor miért is kellett bilincsben vinni? És miért is garázdaság, Az ügyész szerint. De egy normális bírónál azért ez már... Vagy titokban neki is van egy Fidesz-tagkönyve? Csak titkolja? Nem köteles indokolni, de azért érdekelne a magánvéleménye, bár tudom erre nincs lehetőségünk. Bár az ítélet indokolása azért magyarázat. Szóval, hol a tagkönyv, még ha csak virtuális is?
GeoCravker
@bencemacska: "Gulyás és barátai bebizonyították, hogy a magyar rendészeti és igazságszolgáltatási szervek nem mérnek azonos mércével!"
Ez kétségtelen.
Csak a provokátor nem mártír. S ez az az apró discinctio amit érdemes megtenni.
GeoCravker
@advocat: Az az érzésem, hogy a bírói kar is hasadófélben van. vagy túl azon. VAn egy réteg, amelyik még tartja magát egy szakmai minimumnál. S van egy, amelyik nyiltan pártosodik. Jobbár a Fidesz, egyelőre kisebb mértékben a Jobbik irányába
bencemacska
@GeoCravker: ma, 15:30
Hogy provokátor vagy nem bizonyítás kérdése.
De a koncepciós eljárás a védelemnek nem hagy lehetőséget a megfelelő védekezésre.
A védő szerint a tárgyalás előtt fél órával kapták meg a vádiratot, és csak a tárgyaláson látták a videofelvételeket, amelyeket a palota kamerafelvételének aposztrofáltak.
Nagyon sok szabálytalanságot mondott a védő, kb akkor mikor éppen írtam.
( Ez a háttérrádiózás hátránya, későn vettem észre, hogy éppen erről van szó. Az eleje lemaradt! De meglesem az ismétlést!-:))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.