Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint. 2017-hez viszonyítva mintegy 7 százalékkal több jut az ágazatra, ami több mint 100 milliárd forintos többletforrást jelent. Az Egészséges Budapest Programra 30 milliárd a jövő évi előirányzat.

A parlament honlapjára kedd délután felkerült előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata 2 315 milliárd forint, szemben az idei 2 059 milliárddal.

A költségvetési javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátásra 124 milliárd forint az előirányzat, szemben az idei 112 milliárddal. Alapellátásra és népegészségügyi fejlesztésre majdnem 8 milliárd a terv, szemben az idei 4,5 milliárd forinttal.

100 milliárddal több forrás juthat az egészségügyre 2018-ban

Fotó: pixabay.com

Védőnői szolgáltatásra, anya-, gyermek- és ifjúságvédelemre 27 milliárd az előirányzat, szemben az idei 25 milliárddal.

Összevont szakellátásra is többet terveznek jövőre, az előirányzat 811 milliárd forint (idén 746 milliárd). Nem változott a gyógyító-megelőző ellátás céltartalékára fordított előirányzat, jövőre is 20 milliárd forint a tervezet szerint.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységekre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 2 065 milliárd forint, szemben a 2017. évi 1 873 milliárddal.

Gyógyszertámogatásra is több jut jövőre, mint idén, az előirányzat 265 milliárd forint (idén 247 milliárd).

Mentésre jövőre 39,7 milliárd jut, szemben az idei 29,4 milliárddal.

A bevételi oldalon egyebek mellett a szerződések szerinti gyógyszergyártói és forgalmazói befizetésekből 17 milliárd forint vár a költségvetés tervezete, szemben az idei 11 milliárddal. Népegészségügyi termékadóból (chips-adó) valamivel kevesebb bevétellel számol a büdzsé, a tervezet 30 milliárd forint, szemben az idei 31 milliárddal.

Az egészségbiztosítási ellátások kiadásai fejezeten belül táppénzre 98,7 milliárd az előirányzat, szemben az idei 79,2 milliárddal. Növekedés látszik a gyermekgondozási díj kiadásainál: az idei 125 milliárdhoz képest jövőre 163 milliárd az előirányzat.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium fejezeten belül a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztésére valamivel több mint 5 milliárd forint felhalmozási kiadással számol a tervezet. A nemzeti népegészségügyi stratégiával összefüggő feladatokra csaknem 8 milliárd forint az előirányzat, az egészségügyi szakképzési (rezidens-) rendszer működésének támogatására mintegy 7 milliárd az előirányzat, ami megegyezik az ideivel. 2018-ra az egynapos sebészet eszközfejlesztésére 2 milliárd forint felhalmozási kiadással számol a tervezet.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nyugi fiúk elmentettem és számon lesz kérve!!!
quadrocopter
Hát persze, 2050-ben meg 1300 milliárd és mindenkinek lesz háziorvosa, akit a kormány fizet, betegségre dupla bér jár! Nem?
Sunyi kiskacsák!
papa.49
@quadrocopter: Megfigyelted soha nem azt mondják, hogy mennyiről, mennyire nő, hanem hogy mennyivel lesz több (amit ellopnak)!!!
Nessy
Ezzel egy a gond, hogy a kórházak adósság állománya elvinné az egészet. Az szép, hogy "mennyivel" lesz több, de mennyi az idei hiány?
Ha belegondolok, még egy Puskás stadion is többe kerül, mint az egészségügyi kiadások "emelése".
Szakadjon rájuk az ég!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.