Megszületett az ítélet annak a vadásznak az ügyében, aki még februárban lőtt le egy póráz nélkül sétáló kutyát Budapest belterületén, a mátyásföldi repülőtér mellett.

Kiderült, hogy a kutya csak 50 méterrel sétált gazdája előtt, amikor a vadász egy magaslesről kilőtte.

Az Index azt írja, hogy a vadász nem tudta megkülönböztetni a kutyát egy rókától, azért lőtte le.

A kutya gazdája azt mondta, elszomorítónak tartja ezt az enyhe büntetést, főleg, hogy – neki legalábbis továbbra is az az érzése az ügy kapcsán – a vadász nem tett meg mindent, hogy megtalálja a kutya tulajdonosát, nem hívta fel a helyi vadőrt az állatot látván, szóval "viszketett az ujja a ravaszon", lőni akart, mindegy mire.

Az ítélet azt sugallja, hogy "lehet lövöldözni, mint a vurstliban a hárompálcás akármikre".

A vadász ellen zajló vizsgálat kiderítette, hogy a kilőtt kutya nem űzött vadat, így a kilövés teljesen indokolatlan volt.

Ám mivel a vadásznak minden papírja rendben volt, és az elmúlt két évben nem követett el szabálysértést, ezért 25 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki rá.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Equus: @Mirabilis: Azt meg aki a macskáját megölte 2 évre ítélték, érdekes a cselekmények súlyozása nem???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
ebet ebért! Álljon ki a vadász és lássuk, mire megyünk ketten 100 m-ről. Rohadjon meg a lelke!
papa.49
@Equus: @Mirabilis: Azt meg aki a macskáját megölte 2 évre ítélték, érdekes a cselekmények súlyozása nem???
Equus
@papa.49: bírója válogatja...
de ha az én Suzymat, labrador retriever, ölte volna meg, akkor egy terítéken lett volna a vadász úr a kutyámmal!!!
És ha a hátralévő életemet börtönben töltöm is, akkor is megteszem! Életet életért!
szép új világ
@Equus: A büntetés kiszabásánál továbbra is a NER iránymutatását kell követni! Vagyis nem az a lényeg, hogy mit követtek el, hanem az, hogy ki követte el!
Ebben a kurva országban már azon sem lepődnék meg, ha töltény árát és a vadász egyéb költségeit a kutya gazdájával fizettetnék meg.
Equus
@szép új világ: 08.24 hogy húzzák magukba a faszukat!
Pálinkás Pál
Nos...ha ezt az én kutyámmal tette volna,max az intenzívről tudta volna befizetni a bírságot!!!
egyvandor
Ha egy vadász nem tud megkülönböztetni egy kutáyt egy rókától akkor hogyan kaphat fegyverhasználati engedély. Ha meg nem győződött meg róla, hogy mit lőki akkor felelőtlenség miatt kellett volna elítélni. Ez az indok nem enyhítő körülmény. főleg annak tudatában, hogy ez a védekezés teljesen friss eddig stratégiája.Nem tudom mi vesz rá ügyvédeket arra, hogy elvtelenül védjenek minden gazembert.
egyvandor
Ha nem csak kettő, hanem három évig visszamenőleg lettek volna rendben a papírjai embert is ölhetett volna büntetlenül.
egyvandor
@papa.49: "Azt meg aki a macskáját megölte 2 évre ítélték, ..." Annak nem volt két évre vissazmenőleg papírja arról hogy nem keveri össze a kutyát a rókával.
papa.49
@egyvandor: Hát ez már igaz, bár ez nem menti a lesről lövöldöző vadászt...
egyvandor
Azért is háborít fel a dolog ennyire mert már találkoztam magát Istennek hívő vadásszal aki ránk tartotta a fegyverét, mert kutyával sétáltunk a mezőn. Az én szememben ezek után a vadászok nem tartoznak a megbecsülendők közé. Nem tudom mitől nő meg valakinek a "farka" azért mert fegyvert tarthat a kezében. Tisztelet a kivételnek.
Equus
@egyvandor:13.04 az úgy volt, h azóta már megboldugult kutyánkkal, airdaile terrier, Ladyvel bóklásztunk a DélPesthez tartozó Duna-parton. Nagyapámnak volt egy Steyr pisztolya még az első Vh-ból való, amit az ő nagyapja tisztként viselt. Hát ez nekem kölyökként, nem engedéllyel, de hozzám került és lőszer is volt benne.
Lady talán 25 méterre lehetett tőlem, amikor a VADÁSZ a semmiből előbukkant és azt modta, most akkor ő lelövi a Ladyt. Én magamhoz hívtam a kutyust, aki jött is készségesen. Vadász úr követte a fegyvere csövével a lábamig.

Az a 14M Steyr elég komoly darab... húzta is az oldalamat, de mikor kézbe vettem és az irányzékon keresztül megnéztem a vadász úr szemét... közben hallhatta, hogy a kakast is hátrahúztam az egyébként csőretöltött jószágon... puskája vállba nyomva, ujja a ravaszon, de az enyém is...

Meglepi volt neki, h egy 18 körüli fickó ilyennel áll elő... Külön meglepte az 50 év körüli derék férfiút, amikor hallhatta:
- Tedd le a puskát, különben agyonlőlek!

Szemem a szemén az irányzékon keresztül, ujjam az elsütőbillentyűn és komolyan is gondoltam, amit mondtam. Puska a vállában, ujja a rvaszon... azt néztem... ha mozdult volna, akkor én is mozdítok.

Mozdult. Letette a puskát. Pisztoly vissza a tokjába, bemutatkoztam, névvel, lakáscímmel, ő is mutatta a vadászigazolványát... kicsit fehér volt... vmi rosszullét környékezte, kérdeztem is tőle, kell-e segítség. Nem kellett.

Ladyvel szépen elbotorkátunk a kocsiig, aztán irány haza.

Ha nincs ez a töri a newspaperen már el is felejtettem volna... De gondolom, Vadász úrnak megmaradt a fejében...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.