„A kormány nemzetközi szervezetekhez fordul, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget”

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A külügyminiszter azt mondta, a magyar-szerb zöldhatár lezárása után illegális bevándorlók Ahmed H. vezetésével Röszkénél támadást indítottak a magyar rendőrökkel szemben, akiket órákon át kövekkel, betondarabokkal és üvegekkel dobáltak. Ehhez képest az EP Magyarországot támadó május 17-i határozatában ezt a férfit mentegette, vagyis egy terrorista mellé állt a megtámadott magyar rendőrökkel és Magyarországgal szemben, egy olyan időszakban, amikor Európának minden korábbinál súlyosabb terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie.

Szijjártó Péter közlése szerint az EP határozata miatt négy nemzetközi fórumhoz fordul a magyar kormány: az ENSZ terrorizmusellenes intézkedések végrehajtásáért felelős munkacsoportjától, az Európa Tanács terrorizmusellenes tevékenységért felelős bizottságától, az EBESZ terrorizmusellenes egységétől, valamint a NATO terrorizmusellenes szekciójától és új típusú biztonsági kihívásokkal foglalkozó divíziójától kérik az EP-határozat vizsgálatát, hogy az mennyire növeli a terrorveszélyt és mennyiben bátorítja az Európában terrorcselekményeket elkövetni szándékozókat.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az EP határozata szerint a férfi nyugtatni akarta a kedélyeket, és rendkívül szofisztikáltan tárgyaknak nevezi azokat a köveket, amelyeket Ahmed H. a rendőrökre dobált.

Angela Merkel német kancellár hétvégi beszédére vonatkozó kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta: az Egyesült Államokban bekövetkezett politikai változások szükségszerűen hatással vannak a világ más nagy szereplőinek politikai álláspontjára is. Egyetértett azzal a megállapítással, hogy Európának saját kezébe kell vennie a sorsát, mert szerinte az EU-nak a biztonság szempontjából meg kell erősítenie a transzatlanti közösség európai lábát, gazdasági szempontból pedig meg kell kötnie azokat szabadkereskedelmi megállapodásokat, amelyek gazdasági versenyképesség terén elszenvedett veszteségeket akár Kínával akár az USA-val szemben egalizálják.

Szijjártó Péter szerint ha a német kancellár gondolatait úgy kell érteni, hogy biztonságpolitikai és gazdaságpolitikai tekintetben határozottabb Európa-politikára kell számítani, akkor ezt üdvözlik, ugyanakkor azt gondolják, hogy Egyesült Államokkal való szoros együttműködés a jövőben elengedhetetlen lesz, ahogyan eddig is az volt, akár a terrorizmus elleni küzdelem, akár a gazdaság vonatkozásában. Úgy fogalmazott:

„nem sírni kell amiatt, hogy az Egyesült Államok minden eddiginél patriótább gazdaságpolitikát akar folytatni, hanem végre Európának is fel kell pörögnie”.

(MTI)

Címoldali kép forrása: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
@Donáld Tramp: Anyádra hányjál először, aztán 2006-ban a csürhétek tört zúzott akkor hallgattattok a röszkei eset, miért is volt terrorizmus megöltek valakit a bolondi pjtás idióta fogdmegjei biztos nem provokálták őket.
Köcsög jobbikos barom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kisvakond
@hetöndöe: Az IS megfenyegetett már ??? Bár tény nem ettől függ... Inkább nyaralnék a Balcsin / ha lenne lóvém / mint Brüsszelben... Na ezt Übereld libsi...
quadrocopter
Még az eszkimókhoz forduljatok vazze, a röhögéstől az izmok felmelegítik a fagyos testet!
Primitív idiotizmus!
kisvakond
@Eladott Ország: Az egész ott kezdődik hogy TE ! a fordítást nyomod ahelyett hogy Ép Magyar Ésszel gondolkozz... Szánalmas.
kisvakond
@Hellcat: Őszintén..ha kimész az utcára .. te félsz hogy felrobbantanak... ?! Tudom most jön a ...Nem, nem is jön mert ahhoz az kell hogy már megtörtént... A MOCSKOS CIGÁNYLESZÁMOLÁSOKAT azért ne tegyük ide...
Hellcat
@kisvakond: Itt van a fidesz kdnp maffia tesz arról, hogy legyen mi miatt aggódjak...Egyébként ha itt fenyegetés lenne baszhatnánk...pénzért már bnejött boldog boldogtalan...a TEk meg alkalmatlan bármire is.
kisvakond
@Hellcat: Bocs NEM BUziBudapesti vagyok ahogy esetleg te, itt vidéken / Komló / egész jól elvagyunk.. lesz@rjuk hogy hol robbantgatnak... MI BOLDOGAN ÉLÜNK !!! TI DÖGLETEK ha kell

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.