Még az idén széleskörű vizsgálatot tart a NÉBIH, hogy kiszűrje, került-e Magyarországra hepatitisszel fertőzött sertéshús. A Hús Terméktanács szerint pánikra nincs ok.
Az utóbbi napokban Angliában keltett riadalmat a hepatitisszel fertőzött sertéshúsok, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal attól tart, a hazai fogyasztók is találkozhattak ilyen fertőzött húsokkal.
Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a Nébih még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.
Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennél megnyugtatóbb adat, hogy a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint sem kizárható az országban.
Szerinte nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.
Hozzátette, hogy a hazai feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.
A Nébih szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul.
(Magyar Idők, MTI)
(Címlapi kép: pixabay.com)
2 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Új hozzászólás