Még az idén széleskörű vizsgálatot tart a NÉBIH, hogy kiszűrje, került-e Magyarországra hepatitisszel fertőzött sertéshús. A Hús Terméktanács szerint pánikra nincs ok.

Az utóbbi napokban Angliában keltett riadalmat a hepatitisszel fertőzött sertéshúsok, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal attól tart, a hazai fogyasztók is találkozhattak ilyen fertőzött húsokkal.

Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a Nébih még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.

Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ennél megnyugtatóbb adat, hogy a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint sem kizárható az országban. 

Szerinte nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.

Hozzátette, hogy a hazai feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.

A Nébih szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul.

(Magyar Idők, MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Na de, dolgoztam olyan vágó hídon ahol a zállatorvos jött, ott hagyta a bélyegzőt és vitte a kis " ika csomagot mellette a borítékot. Délután jött addigra le volt vágva minden, a húsok nem is lettek előhűtve és mehetett a METRÓBA MERT KURVA JÓ PÉNZ. Nem értette meg a vezető hogy miért is nem akarok ott dolgozni hisz ez természetes.( " neki")Hogy mennyi üzemben lehet ezt meg csinálni??
gulyasgyula
Mi ebben a hír ...Ez sok hülye állandóan hergeli a lakosságot ..Régen nem vizsgálták és nem volt senkinek baja tőle ..Most se hústól lesznek betegek az emberek : a SOK TARTÓSÍTÓ SZER ,ÍZFOKOZÓ , A SÓBA KEVERT CSOMOSODÁS GÁTLÓ , FÜST ARROMA STB ..Ezeket kellene elhagyni és nem mű kajákkal etetni a hízókat ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.