A vád ismertetésével megkezdődött a 71 menekült halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.

Már reggel megkezdődött a 71 menekült halálát okozó bűnszervezet tagjainak tárgyalása. Az eseményt óriási érdeklődés övezi,  már fél 8-kor sorban álltak a sajtó munkatársai a Kecskeméti Törvényszék bejáratánál. Összesen 100-120 fotós, újságíró, operatőr érkezett a tárgyalásra, köztük sok külföldi  tudósítóval.

 A vádlottakat az újságírók gyűrűjében vezették be a díszterembe.

A tárgyalás során az elsőrendű vádlott tört magyarsággal azt mondta dr. Jádi János tanácselnöknek: a nyomozás során volt egy pastu tolmács, vele jól megértette magát, a tárgyaláson jelen lévő tolmácsot viszont nem érti pontosan, így nem érthet olyan apró részleteket, amelynek jelentősége lehet az ügy szempontjából.

Ügyvédje szerint Afganisztánban közel harminc nyelvjárás van, ezért jelezték, hogy az eredeti tolmácsot szeretnék, nehogy később törvényességi problémák merüljenek fel.

A bíró tájékoztatásként közölte: a bíróság ellenőrizte a tolmácsokat, vizsgával rendelkeznek, így a vádlott jogai nem csorbulnak, hogy nem az általa preferált személy fordít neki, majd hozzátette: a kirendelt tolmácsok nyelvismerete anyanyelvi szintű, így szakmai-anyanyelvi probléma nem merülhet fel.

Az egyik tolmács jelezte is: kéri a az egyik vádlottat, hogy ne hivatkozzon állandóan arra, hogy nem érti a fordítást, mikor két társa ellenben igen.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába. 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba.

A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.