Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. A brüsszeli testület emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított jogsértési eljárást.

Christian Wigand szóvivő a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a civil szervezetekre vonatkozó, nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak.

Az EB értékelése szerint a jogszabály indokolatlan "beavatkozást" jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság terén, illetve a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően is aggályokat vet fel.

Emellett a testület úgy véli, hogy a törvény "indokolatlanul és aránytalanul" korlátozza a tőke szabad mozgását, azáltal, hogy Brüsszel szerint az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, és komoly adminisztratív terhet jelentenek az érintett szervezetek számára.

Mint írták, a törvény akadályozhatja a civil szervezeteket az adománygyűjtésben, korlátozva a tevékenységüket. Az intézkedéseknek elrettentő hatásuk lehet, és megnehezítik az érintett szervezetek finanszírozását.

"A civil társadalom demokratikus társadalmaink fontos pillére, ezért nem szabad indokolatlanul korlátozni a tevékenységét. Gondosan tanulmányoztuk a törvényt, és arra jutottunk, hogy nem felel meg az uniós jognak. Elvárjuk, hogy a magyar kormány mielőbb kezdjen párbeszédet a kérdés megoldása érdekében" – emelte ki közleményében Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

A bizottság azt is kifogásolja, hogy a törvény értelmében a civil szervezeteknek az adományozók személyét és a pontos összeget is közzé kell tenniük, és Brüsszel szerint a törvény nem teremt megfelelő egyenesúlyt az átláthatóság igénye és az adományozók és kedvezményezettek személyes adathoz és magánélethez fűződő jogai között.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

Ugyancsak csütörtökön az EB újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított jogsértési eljárást. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

A bizottság tudatta, hogy a magyar válaszlevél alapos elemzése után is fenntartja korábbi megállapításait, amelyek az eljárás megindításához vezettek.

A módosított törvény ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban – közölte a testület.

Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely a bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU), különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Wazze! A pénzt vonjátok meg a tetű rezsimtől, akkor elszárad és elpusztul!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Perwool
Sorban születnek olyan botrányos törvények, amelyeknél minden józan ítéletű ember szerint is komolyan rezeg a léc.
Megalázó, hogy plusz adminisztráció, regisztráció kell, míg mondjuk a cöf-nek nem. Jogosan gondolják azt a civileket támogató külföldiek, hogy velük ne szórakozzanak.Demokratikus országokban elvárható, hogy ugyanolyan törvény vonatkozzon mindenkire!
Amíg konkrét szankció nincs kilátásba helyezve, addig Orbán nem hátrál. Igazi kocsmai kötekedőhöz illően ugyanis nem ért a szép szóból, csak ha pofán csapják.
quadrocopter
Wazze! A pénzt vonjátok meg a tetű rezsimtől, akkor elszárad és elpusztul!
Csizmás Kond
Tényleg megalázó, hogy a zunió külföldi pénzküldemények titokbantartását szorgalmazza. Ezzel nyíltan támogatja a maffiát és a terrorizmust.
kokopelli
@quadrocopter: ..sajnos ahhoz nincs joguk,de jobb lenne a levegő Középeurópa felett!
"Valami bűzlik...! ,de nem Dániában,és már régóta! :=(
quadrocopter
@kokopelli: Azonban csökkenteni a mértékét tudják, amint azt az egyik EP-s javasolta is!
quadrocopter
@Csizmás Kond: Ökör vagy megint, a hazai civil szervezetek gond nélkül elszámoltak eddig is ( még a tetű Lézer szerint is!) a juttatásaikkal, támogatásaikkal!
Továbbá éves beszémolót kell küldeniük tevékenységükről, a pénzfelhasználásról!

-Mindennapi működtetés - A civil szervezetek gazdálkodása - nonprofit ...
www.nonprofit.hu/tudastar/civil-szervezetek-gazdalkodasa
A pénzkezelés, gazdálkodás nagyon fontos eleme a civil szervezetek működésének, ... illetve az EU is számos módon juttathat forrást a hazai civil szektornak.

- A civil szervezetek beszámolási kötelezettségei - 5percAdó
5percado.hu/civil-szervezetek-beszamolasi-kotelezettsegei/
2016. nov. 2. - A civil szervezetek mind a számvitel, mind a beszámolás tekintetében eltérő jogszabályi környezettel rendelkeznek a normál cégekhez képest.

- Sötét ökör vagy - tuttad?
kokopelli
@quadrocopter: Sok ország közmondása szerint a: "a ß@r mindig lefelé folyik!!"
Ezt tudják az EU-ban is! Kiket érintene elsősorban a csökkentés?
Az"álkeresztény-rabló pártkoaliciót",vagy Pistanénit és Maribácsit!
Ismerik az Orbánféle "ország túszulejtés" politikát ill. hazárdírozást!
"Rókafogta csuka,csukafogta róka"! :=(
kokopelli
@quadrocopter: (14:33)
..van az zsozsó amiért hülyét játszik!...(vagy adja igazi mivoltát)
Csizmás Kond
@quadrocopter: Az anyád retkes picsája takony !. Ha nem tudsz tisztességesen megszólítani húzz a picsába és szórakkozz ott.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mi történt tapló paraszt? Közhírré tettem, hogy mekkora ótvaros tudatlan f@sz vagy? A nagy pofád ellenére?
A tisztességes megszólítás csak embernek jár ki, egy ilyen tapló, gyökér, tudatlan baromnak, mint te, nem jár!
Csizmás Kond
@quadrocopter: Életedben nem tudtál tisztességesen beszélni mert a bitang anyád nem arra tanított. Ha ökör vagy beszélj a fajtáddal és ne nekem bőgj, mert nem tehetek a faragatlanságodért semmit. Húzza a takony picsába és ne szólítgass engem vakarcs !
quadrocopter
@Csizmás Kond: Becsókolhatsz a betlehembe - tapló, buta, primitív, tudatlan, iskolázatlan, ótvaros gyökér!
Csizmás Kond
@quadrocopter: A rohadt anyádnak az a fajtalan kölke az iskolázatlan. Te beszélsz itt tudatlanságról amikor folyton te görénykedsz ? Ki szólt hozzád ökörfajzat ?...annyi becsület sincs benned mint a tédrkalácsban mazsola...félkegyelmű agrárcsemete.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Eltaláltalak, primitív, buta jószág? Annyire hülye vagy, hogy rákeresni sem vagy képes arra, amihez a bűzös pofádat téped?
Ugatsz a vakvilágba az egyesejtű, kocsonyás ostoba agyaddal?
Csizmás Kond
@quadrocopter: Mi a holdkóros keresztanyádra kellett volna rákeressek vízicsikó ?
Ez itt a vélemények helye hatökör ami nem a te együgyűségednek kell megfeleljen lócitrom.
quadrocopter
@Csizmás Kond: Látod paraszt, mekkora ökör vagy? Te f@sz!
"Tényleg megalázó, hogy a zunió külföldi pénzküldemények titokbantartását szorgalmazza. Ezzel nyíltan támogatja a maffiát és a terrorizmust."

Ekkora marha vagy! Csak rá kellett volna keresni a civilek pénzügyi kérdéseire. Akkor persze nem tudtál volna primitív baromságot ideírni!

Primitív gyökér!
nemfideszes
@Csizmás Kond: Igazad van. Tényleg felháborító, hogy az unió a maffiát támogatja, minek után az összes EU-s pénzt a fideszes rokonok és haverok rakják zsebre, miközben a maffiavezér terrorizálja a népét!
Aztán mondd csak szőröstalpú, az SOS Gyermekfalunak, vagy a daganatos gyerekekkel foglalkozó Bátor tábornak, mint külföldről támogatott szervezeteknek mi a f@sz közük van bármilyen maffiához, vagy terrorszervezethez?!
nemfideszes
@Csizmás Kond: A primitívségen túl az "anyázás" mióta is számít "véleménynek" ?
Csizmás Kond
@quadrocopter: vazzeee...te lábon hordtad ki az agyhalált...
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mondtam, hogy primkó, tudatlan idióta bugris vagy? Ehhez tartsd magad! Ja és humorfesztiválon se indulj, az megeröltető számodra!
Te csak itt ne verd a taknyod leszerepeltél, sokadszor, az ostoba, tudatlan, iskolázatlan idiotizmusoddal!
Csizmás Kond
@nemfideszes: ..lehet szó szerint érteni, lehet agyalni rajta...de értelmesebb volna úgy érteni vagy ha nem megkérdezni aki írta mit jelent...nemde ?
...és primitívség...most akkor ismét én kezdtem a nevezgetést vagy nem látsz te sem ki a fejedből ?
qxy
Magyarország ellen??? Na azért álljunk már meg A Fidesz kérem a fidesz patkány horda. Az nem egyenlő az országgal uraim.hoppácsak " "
papa.49
@qxy: Sajnos ezt is mi fizetjük, mint a többit !!!
nemfideszes
@Csizmás Kond: 1. Pontosan értettem a minden valóságalapot nélkülöző uszító és rágalmazó hozzászólásodat a témához. Ezzel szemben neked lövésed sincs arról, hogy mi is az az irónia.
2. A kérdésemre valahogy "elfelejtettél" válaszolni... úgy gondolom nem véletlen...
3. Egy dolog a kommentelő társadat "lehülyézni", "leökrözni", főleg ha a jelző helytálló, mint például a te esetedben, és megint más dolog az "anyázás". Ha még arra sem vagy képes, hogy megértsd mi is a különbség a kettő között, akkor ne csodálkozz ha úgy minősítenek ahogy...
4. "most akkor ismét én kezdtem a nevezgetést vagy... " ... ez nem az óvoda ember!
Csizmás Kond
@nemfideszes: ..nézd utoljára mondom, hogy én soha egyetlen beírásomat sem kezdtem valakinek a nevezgetésével...te igen, szóval ne magyarázkodj hanem viselkedj...ha tudsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.