Jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis, amennyiben természetes úton vagy emberi felelőtlenség miatt bekerül a régió fertőzött országaiból. Bognár Lajos országos főállatorvos erről az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában beszélt. 

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy, a kór emberre nem veszélyes, de az érintett országokkal szemben olyan kereskedelmi korlátozások lépnek életbe, amelyek jelentős bevételkiesést okozhatnak.

Az afrikai sertéspestis a balti államok mellett Ukrajnában is megjelent, az elmúlt hónapban pedig Csehországban is észlelték.

Bognár Lajos hangsúlyozta:

a vaddisznók révén természetes úton is Magyarországra juthatnak a kórokozók, de az illegális kereskedelem is segítheti a terjedést.

Az afrikai sertéspestist gyógyszeresen nem lehet kezelni, fertőzés esetén az egész állományt le kell ölni, a telep körül megfigyelési zónát jelölnek ki és a vadállományt is fokozottan figyelik az érintett területeken

- közölte a helyettes államtitkár.

A megbetegedett állatok étvágytalanok, belázasodnak, testükön vérzések jelennek meg és szinte kivétel nélkül elhullanak.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.