A Tisza menti éttermek és halsütödék ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kilogramm hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azok nem azonosítható eredete miatt.

A tájékoztatás szerint a szakemberek a 6 megyére kiterjedő ellenőrzés során 49 vendéglátóhelyet vizsgáltak. Közülük 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását. Az ügyben kiszabható bírság 100-500 ezer forint közötti.

A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kilogramm) szerepelt, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kilogramm keszegféle, mintegy 50-50 kilogramm szürkeharcsa filé és süllő. A helyszínen megsemmisített haltermékek túlnyomórésze keszegféle (57 kilogramm), ezenkívül törpeharcsa (9 kilogramm), ezüstkárász (7 kilogramm) és fogas filé (7 kilogramm) volt.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is.

Forrás: MTI

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay CCo 

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a fene esne a NÉBIH-be. Az összes állami szervvel együtt az az alapos gyanúm van, h nem a nép érdekeit védik.
sokanvagyunk
A Balaton mentén sorjázó halsütők többsége rendelkeznek megfelelő eredet-igazolással - made in argentin fagyasztott hekk, kazah meg román keszeg, harcsa - nagy ritkán magyar, a Balatontól jó messzire tenyésztett ponty.
X-ray
@sokanvagyunk: Vége a balatoni halászatnak... Valamikor a nagypapám ott dolgozott... Régi, szép idők, amikor még a Fonyódi Halsütödében dolgozott a nagymamám... Friss, ropogós keszeg... A szememből hull a könny, amikor erre gondolok, meg a mostani helyzetre...
sokanvagyunk
@X-ray: Ma már csak a vízirendészet folytat vihar utáni halászatot a Balatonnál... - igazi Hungarikum. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.