Szeptembertől a villanyszerelőknek és a víziközmű-bekötést végző személyeknek be kell jelentkezniük a műszaki biztonsági hatóságnál, akik ezt követően az online is elérhető nyilvántartásba kerülnek.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a villanyszerelői és a vízszerelői tevékenységet az a személy végezheti, aki

rendelkezik a rendeletben előírt képesítéssel és gyakorlati idővel;

rendelkezik legalább 1 000 000 forint értékű felelősségbiztosítással, és annak fenntartását a tevékenység végzésének időtartamára nyilatkozatában vállalja;

nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

A bejelentéshez másolatban mellékelni kell a Közlönyben meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat.

A további részleteket a portfolio.hu cikkében olvashatja.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Akkor a Mészáros gázszerelőnek milliárdokat kell befizetni ugye ?
Vagy ő kivétel ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@tothjani: Pont ellenkezőleg hat. A biztosítási díjat a megrendelővel fizetteti ki a mester. Úgyszintén a szarházi Lázer Lúzerék által kitalált tervezői és kivitelezői biztosítási díjat is. Mert a mocsok tróger szerint semmihez nem kell építési engedély. Remélem ahhoz sem kell már sok idő hogy elzavarjuk ezt a kleptokrata bandát a bús3,14csába!
nyanya001
@surdilloFUJT: csak a víz a veszélyes üzem, a gáz és az áram az nem.
Nekik. Mert ők mindenhez értenek.
papa.49
@nyanya001: Te ezek olvasták a Petőfi verset a ,,Feltámadott a tenger,, t. azért fosnak ennyire a víztől !!!
verőce21
Ez a két szakág csak a jéghegy csúcsa, amilyen változások történtek az építési-vállalkozási szektorban az elmúlt két évben!
A Fidesz mindent szeret pontos jogszabályokba foglalni. Ezért is folyt erőltetett menetben 5-6 évig a jogszabály- és törvénygyártás. Ez a jogászkormányzás odáig sodorta az építési tevékenységeket, hogy pl. az építész-, statikus, stb. tervezők fele visszaadta a jogosultságát, vagy felfüggesztette a tevékenységét. Mert hetente változnak még ma is az építési jogszabályok - ez a mostani cikk is csak egy eleme az új szabályozásoknak -, és valamelyik jogszabályt úgyis megsérti a tervező, vagy kivitelező, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, stb. Ráadásul a szabályozások visszamenőleg is érvényesek, akár évekre is, mert legtöbbje úgy szól, hogy "...a használatbavételkor érvényes szabályok szerint". Ez legtöbbször problémás a másfél-két éve megkezdett beruházásoknál. Mert másképpen lett tervezve, szerződve, stb.
Ezeket már csak szakjogászok tudják lekövetni, vagy még azok sem.

Legegyszerűbb lesz a jövőben, hogy a jogászok és a biztosítási ügynökök megépítik majd a létesítményeket. (azok úgysem mentek el olyan számban az országból, mint a szakiparosok)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.