Egy névtelen levélírót kerestek nagyon az elmúlt hónapokban a katasztrófavédelemnél, a hajszába a Nemzeti Védelmi Szolgálat is bekapcsolódott.

Még márciusban írt egy magát megnevezni nem kívánó ember egy névtelen levelet Pintér Sándor belügyminiszternek (és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak – NSZV), hogy az egyik megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon bűnös összefonódások tapasztalhatóak, de az előmenetelt is szexuális szolgáltatásokért cserébe biztosítják. Az esetről augusztusban számolt be a Lánglovagok.hu.

A cikk szerint a névtelen levélíró utáni hajszában három megyei vezetőségi beosztásban dolgozót rendeltek fel a budapesti központba, ahol poligráfos (hazugságvizsgáló) vizsgálatnak vetették alá őket. 

Az egyik vezető azonban megtagadta ezt a vizsgálatot, ezt a katasztrófavédelmi vezetők így értékelték, hogy ezzel a férfi beimserte, ő a levélíró, ezután gyorsan el is távolították felmentéssel.

Harangozó Tamás szocialista képviselő az üggyel kapcsolatban írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándornak, amelyben azt írta, "nem bűncselekmény a miniszter figyelmét felhívni az általa irányított szerveknél tapasztalt szabálytalanságokra, ellenben a poligráf jogszerűtlen alkalmazása felvetheti a bűncselekmény gyanúját." Arra volt kíváncsi a képviselő, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt kellett a poligráfot is használni – olvasható a hvg.hu cikkében.

Pintér Sándor válaszában azt írta, a névtelen levélben olyan információk szerepeltek, amelyek alkalmasak voltak a Katasztrófavédelem hivatásos állományú, név szerint is beazonosítható vezetői becsületének csorbítására és szolgálati tekintélyük megsértésére. „Az NVSZ az elkövető kilétének megállapítása céljából felderítő tevékenységet folytatott. A felderítés során – írásbeli hozzájárulásával – egy személy esetében került sor poligráf alkalmazására.”

Pintér szerint minden jogszerű volt, és az eset kapcsán sem büntető-, sem munkajogi intézkedésre nem került sor.

Az azonban továbbra sem derült ki, hogy a névtelen levélíró által feltárt visszaélésekkel kapcsolatban történtek-e intézkedések, és ha igen, milyenek. Egyelőre annyi biztos csak, hogy a névtelen bejelentőt keresték elég sok módon.

(Címlapi kép: kormany.hu/Árvai Károly)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Hihetetlen gecisztáni sztori! Baz+ személyiségi jogi (becs.sértés) és egy vétségi piti szar ügyben képesek törvénytelenül alkalmazni a poligráfot?Ez is csak Gecisztánban történhet meg!

"A kérdésében említett névtelen levél olyan információkat tartalmazott, amelyek alkalmasak a
Katasztrófavédelem hivatásos állományú, név szerint is beazonosítható vezet ői becsületének
csorbítására és szolgálati tekintélyük megsértésére. Erre figyelemmel felmerült a Nemzeti
Védelmi Szolgálat hatáskörébe tartozó, a Büntető Törvénykönyv 447 .§-a szerinti szolgálati
tekintély megsértése vétség gyanúja, ezért a 293/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet 6 . § (2)
bekezdés a) pont ad) alpontja alapján az NVSZ az elkövető kilétének megállapítása céljábó l
felderítő tevékenységet folytatott. A felderítés során — írásbeli hozzájárulásával — egy személ y
esetében került sor poligráf alkalmazására .
A poligráf alkalmazása tehát nem munkajogi kérdéssel összefüggésben és nem a
Katasztrófavédelem megkeresésére történt. Az NVSZ -a szolgálati tekintély megsértésére utal ó
adatok miatt elrendelt titkos információgy űjtés keretében törvényesen és szakszer ű en járt el . Az
eset kapcsán sem büntető-, sem munkajogi intézkedésre nem került sor .
www.parlament.hu/irom40/17120/17120-0001.pdf

A Ragyás hazudik! Nem véletlenül hatálytalanították a Btk.257 §-a szerint közérdekű bejelentő üldözése törvényi tényállsását 2013. február 1.-én!
karma1
Hogyne kerult volna sor munkajogi intezkedesre! B+ KIRUGTAL EGY EMBERT, mert nem akart resztvenni egy poligrafos vizsgalaton. Az ellenzek kepviseloje viszont egy teljesen altalanos kerdest tett fel: MIKOR es MIERT latja ugy sintersanya, hogy be kell vetni a poligrafot, mint bizonyitekot produkalo/alatamaszto berendezest?
Erre SEM valaszolt a ragyaskepu...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.