Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét pénteken a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

Négy év börtönt kapott Monok korábbi polgármestere
Fotó: MTI

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, az elsőrendű vádlott, Sz. Zs. L. mellett az ugyanebben a bűncselekményben bűnösnek talált másodrendű vádlottat, D. N.-t két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette a büntetőtanács.

A büntetőügy harmadrendű vádlottját, T. Z.-t a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól. A negyed- és az ötödrendű vádlottat – két ukrán állampolgárt – befolyás vásárlása bűntette miatt a járásbíróság hat-hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét vádlott vonatkozásában egy-egy évre felfüggesztették.

A tényállás szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt az élettársa, a másodrendű vádlott jelenlétében megállapodott a két ukránnal arról, hogy

- politikai és közéleti befolyását felhasználva – a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is – segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez

- közölte a sajtószóvivő.

Szepessy Zsolt azt ígérte a vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében magyarországi hivatalos személyek az ő kérésére "elintézik" a kedvezményes honosításokat. A tényállás szerint 2013. január 1. és december 31. között az első- és a másodrendű vádlott – a harmadrendű segítségével, a negyed- és az ötödrendű vádlott közvetítésével – legalább 594 ukrán embertől minimum 386 100 eurót (több mint 111 millió forint) vett át, cserébe azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították – írta közleményében Toma Attila.

Az ítélet nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Sajnos csak a politikai kishalak kerülnek horogra. Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt előrehozott választás, ami - főleg Orbán terminológiájában – a térségben egyedülálló politikai stabilitást példázza. A valóságban persze mindez csupán annyit jelez: a hatalomhoz a végletekig ragaszkodó mindenkori kormánypártok inkább saját paravánjaik mögött oldották meg az időről időre felbukkanó kormányválságokat. Ismert eredménnyel. Egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy az ország bármit is profitált a színfalak mögötti alkukból az időközi választások helyett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Szükség lesz rá a választásokkor.
A körzetében szépen osztotta meg az ellenzéket. Azt most is el kellesz valakiknek végezni!
Jó pénzért! Mennyit is tett ell minden kontroll nélkül?
quadrocopter
A "rendrakó" idióta belesóhajtott a lófingba!
papa.49
Most már csak a déli határnál tevékenykedő másik okostojást kéne elítélni !!!
Desischado
Egy mocsok patkány, volt szerencsém hallani a megnyilvánulásait. Remélem, végre odakerül, ahová való. A börtönbe!
papa.49
@Eladott Ország: Ez a tetű is tartozik a TV székház székház szétverésének árával még mindig !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.