A Fővárosi Közgyűlés szerdán több kerületi parkolási szabály módosításához járult hozzá, így például új fizetős övezetet alakított ki Újpesten.

Eltörölték a hétvégi fizetős parkolást a Városligetben

A képviselők 25 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes parkolási rendeletet érintő indítványát.

A főváros a változtatással egyetértését adta egy újpesti parkolási várakozási övezet kialakításához, amit a helyi önkormányzat arra hivatkozva kért még júniusban, hogy a szomszédos XIII. kerületben szinte teljes egészében fizetőssé vált a parkolás, így jelentősen nőtt a városrészükben várakozó gépkocsik száma.

A képviselők emellett eltörölték a szeptemberben bevezetett hétvégi és ünnepnapi fizetős parkolást a Városligetben, mivel az ezekben az időszakokban a környékre érkezők inkább az ingyenes helyeken a VI. és VII. kerületi utcákban parkolnak, problémát okozva ezzel az ott élőknek.

Egy a zárószavazás előtt elfogadott módosítással emelték a VI. és a VII. kerület Dózsa György úttal érintkező fizetős övezeteinek díjtételét is, a szomszédos XIV. kerületben bevezetett mértékre.

A parkolási rendelet módosításával kimondták még, hogy nem kell a szélvédő mögé tenni a megváltott parkolójegyeket azokon a területeken, ahol az új, a gépjárművek rendszámát is elkérő automaták működnek.

A javaslat vitájában Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), a IV. kerület polgármestere elmondta, az új fizetős parkolási övezetet a két metrómegálló környékén vezetik be. Megerősítette, hogy az intézkedésre nem pénzbevételi, hanem forgalomszabályozási okokból volt szükség.

Karácsony Gergely (Párbeszéd), a XIV. kerület polgármestere azt a később nem támogatott módosító javaslatát ismertette, amelyben azt kezdeményezte, hogy a Városligetben hétvégén csak az '56-osok terén váljon ingyenessé a parkolás, az állatkerti körúton ugyanis akkora a parkolási igény, hogy ott a díjfizetés eltörlése után úgysem lehet majd helyet találni.

Gy. Németh Erzsébet (DK) nem értett egyet ezzel, és fontosnak nevezte, hogy az állatkert és a cirkusz környékén is szüntessék meg a hétvégi, óránként több mint 500 forintos parkolási díjat.

Tokody Marcell (Jobbik) felszólalásában új, BKK-bérlettel ingyenesen használható P+R parkolók építését sürgette az agglomerációból érkezők munkába járásának segítésére.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes válaszában úgy fogalmazott, az ellenzéki képviselő nyitott kapukat dönget, ugyanis a következő két évben hatezer fölé emelkedik az ilyen típusú parkolóhelyek száma, amihez a kormány 3 milliárd forintos támogatást biztosít.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Előbb-utóbb a felvidéken találjuk magunkat? Egyébként milyen jó üzlet,közpénzen közterületek
kialakítása,majd annak a köz használatba vételekor mérhetetlen sarcot kivetve a használókra.
namihami
Eltörölték? Bravó, bevezetni se kellett volna.
Kimegy a család az Állatkertbe és a ""filléres"" beugró mellé még a másik ""apróságot"", a parkolási díjat is legombolták róla.
Járdakoptatási díj, padkoptatási díj, levegőhasználati díj. Gazdag fantáziával még rengeteg lehúzást tudna a ""szakértő"" kitalálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.