Egyre emelkedik az országban az iskolelhagyók száma, és egyre rosszabbul olvasnak a magyar fiatalok. A tanárhiány is nagy gondot okoz.

Miközben az Európai Unióban egyre inkább csökken az iskolaelhagyók aránya, Magyarország a trend 2010 óta megfordult, és nő az arány. 

Az Európai Bizottság magyar oktatásról készített felmérésének adatai szerint – amit a Világgazdaság nyomán a 24.hu ismertetett - 2013-ban az iskolaelhagyók aránya 11,9 százalék volt, 2016-ban már 12,4 százalék, miközben az uniós átlag tavaly 10,7 százalékos volt.

Egyre több magyar fiatal hagyja ott az iskolát idő előtt

Fotó: pexels.com CCO

A jelentésben külön szerepel, hogy  hátrányos helyzetű gyermekek iskolaelhagyása a tankötelezettség 16 évre való leszállítása, vagyis 2012 óta növekszik. 

A jelentés szerint a gyermekszegénység ugyan csökkent, de a 36,1 százalékos magyar eredmény még mindig jóval magasabb, mint a 26,9 százalékos uniós átlag.

Az olvasásban sem állnak jól a magyar fiatalok, az alulteljesítő 15 évesek részaránya három év alatt 27,5 százalékra emelkedett – ez nyolc százalékos emelkedés – olvasható a cikkben.

A 15 évesek korosztálya matematikából sem penge, 28 százalékuk alulteljesít, ami az uniós átlaghoz képest 6 százalékkal rosszabb teljesítmény. A természettudományok területén még rosszabb a teljesítmény, ott 2013-hoz képest 8 százalékos a leromlás mértéke, ami 26 százalékos alulteljesítést takar.

A jelentés szerint továbbra is súlyos probléma a tanárhiány, amin az emelkedő bérek sem segítettek, mert azok még mindig 30 százalékkal alacsonyabban, mint más felsőfokú végzettséggel rendelkezők bére.

"Pozitívumként jelzi a jelentés, hogy az oktatásra fordított közkiadások a GDP arányában 2016-ban 5,2 százalékra emelkedtek a 2013-as 4,6 százalékhoz képest, illetve amióta a Klebelsberg Központ 58 kerületi központtal egészült ki, nőtt az iskolai autonómia, az iskolaigazgatók sok esetben visszakapták a döntéshozatali hatásköreiket, illetve az általános iskolák 20-35 százalékban eltérhetnek a kerettantervtől. A pedagógus életpályamodellt is dicsérő jelentés szerint ezek a lépések elősegíthetik az eredmények javulását, ugyanis a PISA-felmérések szerint ahol az igazgatóknak nagyobb az autonómiájuk, a tanulók eredménye is javul a természettudományok terén" – olvasható a 24.hu cikkében.

(Címlapi kép: pexels.com CCO)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fekete
A Nyugati majmolas utan 89-elott,minden normalis ember felnezett a Doktorokra a Tanarokra.!
Megadtak a tiszteletett!Ma? Semiert dolgoznak 150ezer havi ha igaz!Azert menekulnek ki az orszagbol.Tiszta nyugati
butitas folyik Keleten is.Maradj alul,buta'n, es igy konnyebb kontrolalni a jo nepett.Hollywoodban
is igy van. Evi foiskola $ 40 000 .Csak azok jutnak be kik vagy --azok,-----,vagy Nilliomosok.
Kozben pedig a valasztasok elott eszt hebregik,hogy egy gyereket sem hagynak elveszni.
KisGenyo2
Az etnikai összetétel is jócskán változik közben. De ezt nem "kell" látni, fejünk a homokban. ;-)
Eriksson
A pedagógusok hozzáállása is kíván némi számonkérni valót. Elvárható, hogy tisztelettel, alázattal a szakma iránt teljesítsenek, és ne csak fizetésemelésért kuncsorogjanak.
Őket nem várják tárt karokkal külföldön, mert ott diplomájuk semmit se ér.
quadrocopter
Sokan hagyják ott idő előtt! Lásd durbincs fedőnevű elmebeteg troll, aki az írásjelek felismeréséig sem jutott el, annyira korán hagyta el a sulit!
magyarbakancs
@Eriksson: Minden szavaddal egyet értek.
Több mint negyven éve ,hogy befejeztem az általános iskolát de ha meg hallom azt a szót ,hogy pedagógus kinyílik a zsebembe a bicska.
Eriksson
@magyarbakancs: Voltak nekem is kedvenc tanáraim, de voltak akiktől görcsbe rándult a gyomrom. És igen, volt aki miatt otthagytam egy iskolát, mert mindennek volt mondható, csak elkötelezett, jóindulatú pedagógusnak nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.