Ellenzéki civilek és pártvezetők beszéltek a Gulyás Márton aktivista által indított Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlésén. Gulyásék bejelentették, mind a 106 egyéni választókörzetben előzetesen felmérik, ki a legnépszerűbb ellenzéki.

Választási nagygyűlést tartott szombaton Budapesten a Gulyás Márton aktivista által indított Közös Ország Mozgalom, melyen a civil szereplők mellett ellenzéki pártvezetők is megszólaltak. 

Közös Ország Mozgalom: mind a 106 körzetben megmérik a legesélyesebb ellenzékieket

Fotó: MTI/Mónus Márton

Gyurcsány félretette a sérelmeit, hisz a megállapodásban

A hvg.hu cikke szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, pozitív, hogy ennyi párttól eljöttek, és nem haragszik senkire, aki nem az ő pártjában van, hiszen hisz a szabad versenyben és a pártpolitikában. A DK elnöke üzent a független jelölteknek is, szerinte demokráciában általában pártok csinálják a politikát, de tiszteli Kész Zoltán független országgyűlési képviselő munkáját, és Pécsen Mellár Tamást, aki mögé lassan a legtöbb ellenzéki párt felsorakozott. A választók úgyis azt akarják, hogy menjen a Fidesz, nem a pártokra adott szavazat a lényeg – fogalmazta meg.

A régi sérelmeken túllépett, úgy gondolja, az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd meg fognak állapodni 2018-ra.

Fodor: a 2018-as választás felér egy rendszerváltással

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt, a 2018-as választás felér egy rendszerváltással. Ehhez azonban össze kell fogni, félre kell tenni a sérelmeket, mert hisz a kádár-rendszer leváltásához is együttműködés kellett.

Nem céltalan egyeztetésekre van szükség

Az MSZP-t Gőgös Zoltán képviselte (Molnár Gyula pártelnök az MSZP nőtagozatának 25 éves születésnapi rendezvényén vett részt), aki arról beszélt, meg fognak arról egyezni, hogy egy körzetben egy ellenzéki jelölt legyen, ám akkor is szükség lesz egy ellenzéki vezetőre. Erre viszont momentán nincs ötletük, ebben kérik a civilek segítségét. 

MoMa: 2018-ban kell legyőzni Orbánt, mert 2022-ben már lehet, hogy nem lesz lehetőség

A Modern Magyarország pártot nem Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, hanem Kajdi József képviselte. Ő arról beszélt, Orbánt 2018-ban kell leváltani, mert előfordulhat, hogy 2022-ben erre már nem lesz lehetőség. Kajdi az ellenzéki pártok összefogását sürgette, enélkül ugyanis szerinte nem lehet győzelem.

Karácsony: 106 igaz ember kell

Karácsony Gergely zuglói polgármester az Együtt és a Párbeszéd nemrég tető alá hozott pártszövetségét képviselte, a hvg.hu cikke szerint némiképp "ünneprontóbb" hangulatban beszélt arról, hogy túl sok párt jut a baloldalon a kevés szavazóra. 

Ő úgy látja, a ma problémái nem 2010-ben keletkeztek, azok előtte is megvoltak, épp ezért tudott a Fidesz kétharmaddal nyerni 7 éve, mert az emberek mást akartak.

Szerinte az sem volt véletlen, hogy a rendezvényen ugyan szinte mindenben egyetértettek, de senki sem beszélt szakpolitikáról.

Közös Ország Mozgalom: mind a 106 körzetben megmérik a legesélyesebb ellenzékieket

Fotó: MTI/Mónus Márton

"Bűnös és buta dolog, hogy vannak olyan pártok akik nem jöttek el és nem akarnak együttműködni. A Momentumot és az LMP-t fontos szereplőknek tartja, de ahhoz, hogy őket is meggyőzzék, mélyebbre kell ásni a problémák feltárásában. A kormányváltáshoz 106 igaz ember kell, ezeket kell megtalálni, listán pedig arra szavazzanak az emberek a sokszínű ellenzékből, akit a legjobbnak gondolnak" – olvasható a cikkben. 

Karácsony azt is bejelentette, hogy decembertől Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, jelenleg civil aktivista lesz Zugló átláthatósági biztosa.

Gulyás: felmérik a legesélyesebb ellenzéki jelölteket

Gulyás Márton aktivista szerint már 2014-ben is többen voltak, akik változást szerettek volna, de ezt megakadályozta az igazságtalan választási rendszer. Viszont ma nincs olyan ellenzéki párt, aki egyedül képes lenne győzni, ezért a 106 egyéni körzetben meg kell találni a legesélyesebb képviselő-jelölteket. 

Közös Ország Mozgalom: mind a 106 körzetben megmérik a legesélyesebb ellenzékieket

Fotó: részlet a Közös Ország Mozgalom videójából

Ennek érdekében három vezető piackutató céggel felméretik mind a 106 körzetet, hogy ki lehet a legesélyesebb jelölt, ki győzheti le a Fideszt. Ezért "várják a függetlenek és a pártok jelöltjeinek jelentkezését, ők a Momentumot és az LMP-t is bemérik majd, ha van helyi jelöltjük. Szerinte nincs más esélyük. Ezt azonban csak akkor tudják megvalósítani, ha mindenki ezen kezd el dolgozni, várják az adományokat, önkénteseket. Januártól kezdve nincs más feladatuk, mint járni az országot és elmondani, legyőzhető a Fidesz. Együttműködést és közösen kiválasztott jelölteket akar" – olvasható a cikkben, itt pedig Gulyás Márton teljes felszólalását el lehet olvasni.

Vágó Gábor: kapzsiság ül tort az országon

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, jelenleg aktivista arról beszélt a rendezvényen, kapzsiság ül tort az országon, ahol 10 millió ember azon dolgozik, hogy a Fidesz néhány tízezer tagjának jó legyen. 

Tisztességesebb ország megteremtése a cél, Vágó ezzel kapcsolatban elmondta, a vagyonnyilatkozatok szigorítása kapcsán elindult egy népszavazási aláírásgyűjtés, de a korrupció ellen egy független korrupcióellenes hivatalra lenne szükség. 

Nincs sajtószabadság, a földek pedig rossz kezekben vannak

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke, a Népszabadság volt újságírója szerint ma Magyarországon nincs sajtószabadság, legfeljebb szerkesztői szabadság. Egy Orbán Viktorról készült kompromittáló felvételt nem adna le a köztévé ma – fejtegette. Szerinte ezért kellene a médiahatóságot felszámolni, új szabályozásra és egy valóban független közmédiára lenne szükség. 

Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság egyik vezetője a földproblémákat említette, ő úgy látta, vissza kell venni a jogtalanul kiosztott földeket, és azokat tisztességes gazdálkodóknak kell bérbe adni.

Leszalámizott civilek

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője az áldozathibáztatásról, mint elfogadhatatlan dologról beszélt, szerinte ez is olyan, mint a szexuális zaklatás. Azt is elmondta, egyre kevesebben vannak, a mozgalmat felszalámizta a kormány. 

Kincses Gyula az egészségügyi rendszerről beszélt, szerinte az alapokról kell újjáépíteni a szegmenst, erre egy tízpárti egészségügyi minimumot hoztak létre. 

Varga Andrea védőnő, szakszervezeti vezető arról beszélt, hiába mondták el, hogy összeomlik az egészségügyi rendszer, a kormányzat nem tett semmit, mert nem akartak semmit sem csinálni. 

A Város Mindenkié csoport aktivistái a lakhatáshoz való jog fontosságáról beszéltek, szerintük ezt alaptörvénybe kellene foglalni. 

Majtényi László: erkölcsi forradalom kell

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet (Ekint) vezetője szerint erkölcsi forradalom kell, szükség van az alkotmányosság helyreállítására, a NER rendszerének lebontására. 

Mellár Tamás: ezt a kormány le kell váltani

Mellár Tamás pécsi ellenzéki jelölt szerint még négy évet nem lehet adni a Fidesz-kormánynak, mert az már jóvátehetetlen károkat okozna. Szerinte szükség lenne a politikusok visszahívhatóságáról is elgondolkodni. 

Ne a pártok egyezzenek meg, hogy itt a ti hülyétek indul, ott meg a mi hülyénk

- mondta el a rendezvényen, szerinte minden körzetben a legjobb ellenzéki jelölteknek kell elindulnia, miniszterelnök-jelöltnek egy civil kell, aki mellé 8-10 szakértő csoportosul. 

Kész Zoltán: a reménytelenséget kell legyőzni

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő úgy látja, a Fidesz kétmillió szavazóját le lehet győzni, ám ehhez először a reménytelenséget kell elgyűrni. 

Szerinte "helyi szinten a jobbikos szavazó simán átszavaz majd a szocialista jelöltre és viszont, ha őt látja esélyesnek, a két tábor között csak a pártirodákban látják a különbséget. Elfogadja, hogy sokan nevezik meg saját jelöltjüket országosan, de aki áprilisban nem lép vissza az esélyes javára, az elárulja a kormányváltást – olvasható a cikkben. 

(Címlapi kép: MTI/Mónus Márton)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Putyin sem mentheti meg Orbánt 2018-ban !
Jövőre ha Fidesz választási győzelem lesz, katasztrófa vár népünkre, és megismétlődhet 2006-os év más előjellel, de rosszabb esetben 1956-os év elkeseredése fogja elsöpörni Orbánt a választások után hamarosan!
Eximbank adósságát is bele kell számolni a magyar államháztartás hiányba, és ehhez jön hiányként kb. 1400 milliárd EU-s pénz, amiről Bokros is ír! Kár, hogy Orbán rádióból, tv-ből, médiából tájékozódik népünk többsége, és ott ez nincs benne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.