Egy tévévitán derült ki, hogy a Momentum és az Együtt jelenleg nem állna be Karácsony Gergely mögé, aki a Párbeszéd mellett az MSZP miniszterelnök-jelöltje is.

Jelenleg sem az Együtt, sem a Momentum nem állna be az MSZP által támogatott Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mögé – derült ki az MSZP, az Együtt és a Momentum képviselőinek vitájából.

Az MSZP a közös listában hisz

Az RTL Klubon kedden késő este sugárzott Magyarul Balóval című műsorban Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta: Karácsony Gergely nem az MSZP miniszterelnök-jelöltje, pártja csak támogatja a politikust. Ugyanakkor hozzátette: úgy vélik, Karácsony Gergely alkalmas arra, hogy egy "közös ellenzéki fellépés megjelenítője" legyen.

Az Együtt és a Momentum nem állna be Karácsony Gergely mögé

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szocialista politikus azt mondta: csak közös fellépéssel lehet megnyerni az egyéni mandátumok több mint felét, egy közös miniszterelnök-jelölttel, aki megjeleníti ezt a politikát és ezt a szándékot. Közös lista kell, 106 közös jelölt – szögezte le. Harangozó Tamás azt mondta: céljuk, hogy 60 képviselői helyet elhozzon az ellenzék, "ez garantálja a kormányváltást".

Kifogásolta az Együtt javaslatát, amelyben már azt is nehezen érthetőnek nevezte a választók számára, melyik választókerületben kire kell szavazni.

A szocialista politikus arról is beszélt, a kisebb ellenzéki pártokkal azután lehet tárgyalni, hogy a nagyobbak megállapodtak.

Juhász: az Együtt nyitott a koordinációra

Juhász Péter, az Együtt elnöke ezt kifogásolta, szerinte a kis pártok egy-két százalékán is "elcsúszhat" egy-egy körzet.

Hangsúlyozta: ők a kezdetektől azt szorgalmazták, hogy üljön le az ellenzék és beszéljék meg milyen koordinációban működnek együtt a 106 választókerületben. Az Együtt nyitott a 106-os koordinációra – tette hozzá Juhász Péter, aki kérdésre válaszolva azt mondta: jelenleg mintegy ötven nyerhető hely van.

A pártelnök kifogásolta, hogy az MSZP és a DK külön tárgyal, ami szerinte szemben áll azzal, hogy minden egyéni választókerületben csak egy baloldali ellenzéki jelölt legyen. A különalku lesz az ultimátum, mert ezzel arra kényszerítik a többi pártot, hogy "mindenki mindenki ellen induljon" – vélekedett.

Megjegyezte: az Együttnek úgy tűnik, Karácsony Gergely az MSZP listavezetője, és miniszterelnök-jelöltje.

Juhász Péter elmondta, az Együtt korszakváltást szeretne, ezért beszélnek egy "új pólusról". Ehhez az "új pártoknak" kellene egy listán lenniük. Az Együtt elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Momentum és az LMP nem nyitott erre, s hozzátette: az MSZP-vel és a DK-val nem mennének közös listára.

Momentum: Karácsony olyan koncepciót képvisel, ami nekik ki van zárva

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője azt mondta: pártjuk eddig nem állított miniszterelnök-jelöltet, arról nem volt szó, hogy Karácsony Gergelyt támogatnák. Kiemelte: Karácsony Gergely egy olyan "koncepciót képvisel, ami a Momentum számára ki van zárva".

Szerinte nem arról kell beszélni, hogyan fogjanak össze az ellenzéki pártok hanem arról, ami az embereket érdekli. Nem lehet behozni a közvélemény-kutatásokban mért mostani lemaradást az MSZP által javasolt összefogással, amire az is bizonyíték, hogy 2014 óta tovább nőtt a különbség a baloldali és a kormánypártok között – hangsúlyozta.

Szerinte nehéz helyzetben vannak a pártok, mert nincs elég szavazójuk, sokan eltávolodtak a politikától. Azt mondta: a Momentum jelöltjeinek többsége korábban nem politizált, jellemzően civilek, nem indultak korábbi választásokon így nehezen mérhetők az esélyek. Ezzel együtt a Momentum saját egyedüli jelöltjei által több tucat választókerületet nyerhetőnek tart.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Miért állnának, be, amikor a háttérből a fidesz.kdnp mögött állnak!!!???
Clavigo
Fasza...Hát nehogy már véletlenül is kialakuljon valami " összefogás-szerüség"... Mindegyik egyedül induló pártcsökevénynek kívánom az ünnepek alkalmából...Menjetek a qrva @nyátokba.,,oszt jó napot !!
Yoda69
@Jozefina: A momentum tuti fideSS-payrollon van, de az egyutt legalabb a koordinalt jelolestol nem zarkozik el. Mellesleg nem ertem Juhaszt mi baja az osszefogassal. Nem az az elsodleges cel hogy orban elzavarjuk? Minden mas csak ez utan johet.
Ezert felhaborito az LMP dumaja is. Ha lenne 30%-os tamogatottsaguk egy szot nem szolnek, de igy hogy az 5% hataran billeg, mire verik magukat, hogy ok majd elszamoltatjak orbant. Eselyuk sincs ra, csak ha ok is osszefognanak a demokratikus erokkel.
szep napot
Csak semmi kapkodas, meg a vegen bekerultok a parlamentbe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.