“Még magasról nézvést/Megvolna az ország./Werbőczi-utódok./Foldozzák, toldozzák.” – Ady Endre máig érvényes sorai csenghetnek a fülünkbe, ha Magyarország elmúlt hét esztendejének makrogazdasági teljesítményét szemléljük. A költő, aki egyébként a politikai újságírásnak is az egyik legnagyobb alakja volt, ezt a költeményét (Ülj törvényt, Werbőczi) annak a Szende Pálnak ajánlotta, akiről Budapest Belvárosában egy utcácskát neveztek el, amelynek sarkán annak a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (leánykori nevén: pénzügyminisztérium) az az épülettömbje áll, amelyben Magyarország éves költségvetései több, mint fél évszázada készülnek. Szende Pál nevét egészen 1947-től 2015-ig viselte a József nádor tértől a Dunáig futó közterület, de feltehetően a kormány utcanév-változtatási kényszerének esett áldozatul. Nem tudták ugyanis elviselni egy olyan pénzügyminiszter nevét az épület egyik falán, akinek pozíciója Károlyi Mihály kormányához kötődött, s lecserélték Wekerle Sándorra, aki ugyan...

Forrás: zarojel.hu
Feltöltő: PV
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Csak úgy szólok a derék szerző el vagyon maradva egy méretes brosúrával.
Lévén a József nádor tértől a Duna-partig tartó kis utca Szende Pál politikus, a Károlyi-, majd a Berinkey-kormány pénzügyminiszterének nevét már nem viselheti, mert a Belváros fura urai megfosztották tőle és átnevezték Wekerle Sándor utcának! =))
RonaGyuri
Ja a lényeg persze kimaradt mert annak ami ott most varga Misi kezei között művelődik, nos annak semmi köze a Pénzügy Minisztérium dologhoz. Talán még kevesebb köze van, mint Szájjártatóéknak a diplomáciához! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.