Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Elutasították Bencsik András Gyurcsány-ellenes népszavazási indítványát
Fotó: Soós Lajos/MTI

A kérdések közül négy a benzin és gázolaj nagy-, illetve kiskereskedelmi árrésének maximalizálásáról szólt, az ötödik pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavazati jogának megvonásáról.

Az NVB szerint az üzemanyagokkal kapcsolatos népszavazási kérdések azért nem hitelesíthetők, mert az alaptörvény által biztosított megkülönböztetés tilalmába ütköznének, ráadásul nem felelnek meg az egyértelműség követelményének.

Bíró Zoltán magánszemélyként négy aláírásgyűjtő ívet nyújtott be. Az Országgyűlés alkosson törvényt, hogy a benzin és a gázolaj nagy- és kiskereskedelmi árrése ne lehessen több literenként tíz forintnál – kezdeményezte a kérdésekben.

Az NVB egyhangú döntéseivel megtagadta a kérdések hitelesítését. A nagykereskedelmi árrésekre vonatkozó kérdéseknél többek között arra hivatkozott, hogy az alaptörvény rögzíti a törvény előtti egyenlőséget és a megkülönböztetés tilalmát, amelyeket a jogi személyek számára is biztosít. Egy érvényes és eredményes népszavazás alapján azonban alkotmányellenes különbségtétel jönne létre a csak nagykereskedelemmel illetve a nagy- és kiskereskedelemmel is foglalkozók között, a szabályozás indokolatlan előnyhöz juttatná az utóbbiakat.

Mindezeken túl az NVB szerint az árrés fogalma nem egzakt, ami kihat a kérdés egyértelműségére.

A kiskereskedelmi árrésre vonatkozó kérdések hitelesítésének megtagadásakor az NVB arra is hivatkozott, hogy azok az adó mértékét érintik, amiről nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB arra is hivatkozott, hogy a kezdeményezések a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvébe ütköznek. Nem egyeztethető össze a népszavazás rendeltetésével a kezdeményező magatartása, aki négy, lényegében azonos kezdeményezést nyújtott be, hogy a bizottság "válassza ki" a megfelelőt – érveltek.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője magánszemélyként a következő kérdést nyújtotta be hitelesítésre:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy ne szavazhasson az, aki Magyarország miniszterelnökeként a magyar állampolgárokat megverette, a határon túli magyarok ellen buzdított, és nem viselte ennek következményét?"

Bencsik András a közösségi oldalán elismerte, hogy a kérdése Gyurcsány Ferencre vonatkozik.

Az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Indoklásában arra hivatkozott, hogy Bencsik András maga is azt írta vezércikkében, nem a népszavazás megtartása az alapvető célja. A szervező e magatartása és az, hogy a népszavazást egyetlen ember elleni fellépésként használná, ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvével. Ezeken túl a kérdés nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, mert a bíróság feladata a büntetőjogi felelősség megállapítása – hívta fel a figyelmet Patyi András, az NVB elnöke.

Az NVB határozatában felhívta a figyelmet arra, az alaptörvény szabályozza a választójogból kizártak körét, és ennek alapja minden esetben bírósági határozat. Ha ebben a kérdésben érvényes és eredményes lenne a népszavazás, utána a jogalkotónak a választójogból kizárás szabályait kellene egy konkrét személyre szabottan bővíteni. Márpedig az alaptörvény módosításáról nem lehet népszavazást tartani, ráadásul ez önkényes diszkrimináció lenne a bizottság szerint.

Az NVB döntései ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Bencsik te nem változtál semmit! Ugyan az a szaralak vagy aki voltál és ugyan olyan senki leszel mint most vagy.
Lepényleső
Korrektnek tűnő előterjesztés a Népszabadság 80-as évekbeli politikai főszerkesztőjétől,aki ódákat zengett a szovjetunióról,de talán ez nem is ő hanem az alter-ego-ja?
Clavigo
Hogy ez mekkora egy idióta... nemzethyy munkásőr.
koszpeko
444.hu/2018/01/15/varatlan-helyrol-kapott-pofont-a-kormanymedia-bencsik-andras-gyava-szarnak-tartja-a-nevtelen-szerzoket

Váratlan helyről kapott pofont a kormánysajtó: Bencsik András gyáva szarnak tartja a névtelen szerzőket

Vasárnap este az Echo Tv-n Bencsik András, a Békemenet szervezője volt Szabó Anett vendége, akinek a műsorvezető felolvasott névtelen blogposztot, amiben őt gyalázzák a Gyurcsány elleni népszavazási kezdeményezése miatt. De a Demokrata főszerkesztőjét nem is az akasztotta ki legjobban, hogy az blogon többször leelvtársazták és seggnyalónak nevezték,

hanem hogy mindezt név nélkül tették.

Bencsik egyszerűen „gyáva szarnak”, „egy ócska alaknak” nevezte azokat, akik még a nevüket sem vállalják, és az ilyeneket ő nem is tekinti tényezőnek.

Ez váratlan helyről érkezett pofon viszont elég rosszul eshetett a kormánysajtó névtelenül író munkatársának. Például annak, aki

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.