Ahogy azt korábban mi is megírtuk, egy idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalt be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa, onnan azonban érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték. Amikor másodszor is visszakerült a kórházba, már nem tudtak segíteni rajta – az RTL által bemutatott esetben a háziorvos megpróbálta számon kérni az igazgatót. Nem járt sikerrel, most drámai levelet írt a háziorvos.

A háziorvos korábban azt mondta, hiába kérte, hogy indítsanak vizsgálatot a történtek miatt, levelet is írt nekik, de azt a választ kapta, nincs joga betekinteni a dokumentációba. Ezért írt most nyílt levelet a háziorvos – írta meg a hvg.hu.

Nyílt válaszlevelet írt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosigazgatójának, Tamás Róbertnek az a háziorvos, akinek betege kórházi ellátatlanság miatt halt meg. A dandártábornoki rangban lévő kórházigazgató korábban azt írta: a törvény és jogszabályok értelmében nincs a háziorvosnak joga betekinteni betegének orvosi dokumentációiba, mindemellett nincs joga kérni a betegellátás orvosiszakmai kivizsgálását.

Dr. Mateisz Erzsébet háziorvos szerint az ügy kivizsgálása szempontjából irreleváns, hogy a panasz jelzőjének van-e betekintési joga (egyébként háziorvosként érvelése szerint van).

A nyílt levélben azt írja:

A kivizsgálás azért szükséges, mert egy beteget a rendelkezésre álló dokumentumok szerint egyik napon az Ön által vezetett kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) ellátás és kivizsgálás nélkül hazaküldtek, majd a beteg másnap komatózus állapotban került vissza a sürgősségi osztályra, ahol az intenzív kezelés ellenére elhalálozott.

A fenti eset kapcsán kérte a vizsgálatot, mivel megítélése szerint egyértelműen tetten érhető az orvosi negligencia.

Ezt követően részletesen leírta az esetet, amely során páciensét bevitték a Honvédba, de onnan vizsgálatok nélkül hazaküldték.

Szerinte akit orvos utal az SBO-ra, az a minimum elvárás, hogy a kolléga iránydiagnózisát figyelembe véve, egyszerű fizikális vizsgálattal felmérjék az állapot súlyosságát.

Mateisz szerint bizonyított, hogy a kórházban nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát.

A nyílt levelének azért adta azt a címet, hogy no go zona, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását. De, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem tudom a betegeimet beküldeni, ez egyszerűen ellentétes az orvosi eskümmel

– írja Mateisz.

A teljes levél ITT olvasható.

Forrás: HVG, RTL Klub híradó, zoom.hu

Címlapi kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Mi a gond! Együttműködés szerződésük van a Temetkezési Intézettel. (Bocsánat, de jobb ötletem nem volt.) Szerintem a főorvos - tisztességből is - távozhatna. Nem kellene drogellenes előadásokat tartani, az osztályt kellene rendesen működtetni. Mert sok esetbe egy kis odafigyelés is elég. Lenne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@papa.49: (14:32) Köszönöm. Akkor jól írtam fentebb.
verőce21
@Horizont: Minden ember addig emelkedik a ranglétrán, amíg olyan helyre kerül, ami meghaladja a képességeit!
Van valami ilyen, vagy hasonló mondás.
@papa.49:
papa.49
@verőce21: Igen. Azt szokták mondani ,,nagy neki a kabát,, ...
Pálinkás Pál
Miért csodálkozik ezen bárki..ócska fideszkorház lett belőle...jelentkezzen bárki,aki tud olyat mondani ahová a fidesz belerondított és továbbra is rendesen működik!!!
advocat
Mi a gond! Együttműködés szerződésük van a Temetkezési Intézettel. (Bocsánat, de jobb ötletem nem volt.) Szerintem a főorvos - tisztességből is - távozhatna. Nem kellene drogellenes előadásokat tartani, az osztályt kellene rendesen működtetni. Mert sok esetbe egy kis odafigyelés is elég. Lenne.
wagabund
@advocat: asszem ott egy tévéből is ismert orvos a vezető...ő biztosan megmagyarázza, merre van az előre..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.