Ahogy azt korábban mi is megírtuk, egy idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalt be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa, onnan azonban érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték. Amikor másodszor is visszakerült a kórházba, már nem tudtak segíteni rajta – az RTL által bemutatott esetben a háziorvos megpróbálta számon kérni az igazgatót. Nem járt sikerrel, most drámai levelet írt a háziorvos.

A háziorvos korábban azt mondta, hiába kérte, hogy indítsanak vizsgálatot a történtek miatt, levelet is írt nekik, de azt a választ kapta, nincs joga betekinteni a dokumentációba. Ezért írt most nyílt levelet a háziorvos – írta meg a hvg.hu.

Nyílt válaszlevelet írt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosigazgatójának, Tamás Róbertnek az a háziorvos, akinek betege kórházi ellátatlanság miatt halt meg. A dandártábornoki rangban lévő kórházigazgató korábban azt írta: a törvény és jogszabályok értelmében nincs a háziorvosnak joga betekinteni betegének orvosi dokumentációiba, mindemellett nincs joga kérni a betegellátás orvosiszakmai kivizsgálását.

Dr. Mateisz Erzsébet háziorvos szerint az ügy kivizsgálása szempontjából irreleváns, hogy a panasz jelzőjének van-e betekintési joga (egyébként háziorvosként érvelése szerint van).

A nyílt levélben azt írja:

A kivizsgálás azért szükséges, mert egy beteget a rendelkezésre álló dokumentumok szerint egyik napon az Ön által vezetett kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) ellátás és kivizsgálás nélkül hazaküldtek, majd a beteg másnap komatózus állapotban került vissza a sürgősségi osztályra, ahol az intenzív kezelés ellenére elhalálozott.

A fenti eset kapcsán kérte a vizsgálatot, mivel megítélése szerint egyértelműen tetten érhető az orvosi negligencia.

Ezt követően részletesen leírta az esetet, amely során páciensét bevitték a Honvédba, de onnan vizsgálatok nélkül hazaküldték.

Szerinte akit orvos utal az SBO-ra, az a minimum elvárás, hogy a kolléga iránydiagnózisát figyelembe véve, egyszerű fizikális vizsgálattal felmérjék az állapot súlyosságát.

Mateisz szerint bizonyított, hogy a kórházban nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát.

A nyílt levelének azért adta azt a címet, hogy no go zona, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását. De, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem tudom a betegeimet beküldeni, ez egyszerűen ellentétes az orvosi eskümmel

– írja Mateisz.

A teljes levél ITT olvasható.

Forrás: HVG, RTL Klub híradó, zoom.hu

Címlapi kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Mi a gond! Együttműködés szerződésük van a Temetkezési Intézettel. (Bocsánat, de jobb ötletem nem volt.) Szerintem a főorvos - tisztességből is - távozhatna. Nem kellene drogellenes előadásokat tartani, az osztályt kellene rendesen működtetni. Mert sok esetbe egy kis odafigyelés is elég. Lenne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ez a kórház régebben arról volt híres, hogy milyen jó ott az orvosi ellátás. Az utóbbi időkben gyakran hallani hasonló esetekről.
papa.49
@CsipkeRózsa: Halálkórház lett legalábbis a SBO
papa.49
@Horizont: Igen az Döbbenetes !!! Ez 2018. Magyarország a Honvédkórház !!!
verőce21
Az osztályvezető főorvos lehet a hibás. Vagy a magasabb képesítésű, aki aláírta a kiadási zárójelentést.
verőce21
@Horizont: Igaz, de engem már a legutóbbi TV-s nyilatkozata is meghökkentett.
Nem tudom konkrétan idézni, de a lényege meglepő volt, olyan unott, minden mindegy...
verőce21
@Horizont: Vagy a kijózanítóba. Valójában egy toxikológus.
verőce21
@Horizont: Liebes Kind wenn ich das wüsste! – mintha Goethe mondaná.
verőce21
@Horizont: (14:24) Hogy őszinte legyek, meg is lepődtem, amikor először hallottam, hogy az SBO élén áll.
papa.49
@Horizont: A Szent László körházban dolgozott mint főorvos !!!
verőce21
@papa.49: De milyen osztályon, minőségben?
papa.49
@verőce21: A toxikológián ott kezelték a HIV vírussal fertőzötteket, a drogosokat, hogy alkoholistákat is azt nem tudom ..
papa.49
@Horizont: Nem a képességeivel van baj, se a tudásával, hanem valahogy kiveszett belőle az EMBERSÉG, hogy miért azt nem tudom !!!
verőce21
@papa.49: (14:32) Köszönöm. Akkor jól írtam fentebb.
verőce21
@Horizont: Minden ember addig emelkedik a ranglétrán, amíg olyan helyre kerül, ami meghaladja a képességeit!
Van valami ilyen, vagy hasonló mondás.
@papa.49:
papa.49
@verőce21: Igen. Azt szokták mondani ,,nagy neki a kabát,, ...
Pálinkás Pál
Miért csodálkozik ezen bárki..ócska fideszkorház lett belőle...jelentkezzen bárki,aki tud olyat mondani ahová a fidesz belerondított és továbbra is rendesen működik!!!
advocat
Mi a gond! Együttműködés szerződésük van a Temetkezési Intézettel. (Bocsánat, de jobb ötletem nem volt.) Szerintem a főorvos - tisztességből is - távozhatna. Nem kellene drogellenes előadásokat tartani, az osztályt kellene rendesen működtetni. Mert sok esetbe egy kis odafigyelés is elég. Lenne.
wagabund
@advocat: asszem ott egy tévéből is ismert orvos a vezető...ő biztosan megmagyarázza, merre van az előre..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.