Számos jelentős külföldi napilap számolt be hétfőre virradóra az Orbán Viktor vezette Fidesz nagyarányú választási győzelméről.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap egyebek között rámutatott, hogy bár minden ellenzéki erő Orbán megdöntését tűzte ki célul, a baloldal és a jobboldali szélsőséges Jobbik párt közötti együttműködés csődöt mondott.

A lakosság jelentékeny részének kormánnyal szembeni elégedetlensége – ahogy azt a közvélemény-kutatók utóbb újra és újra megállapították – rekord magas választási részvételben nyilvánult meg. A svájci lap kitért arra, hogy a választás olyan kampányt zárt le, amely a politikai kultúra mélypontjának tekinthető Magyarországon a rendszerváltás óta. A Fidesznek sikerült a választási kampányát szinte kizárólagosan a migráció témája köré fonni, eközben Orbán a keresztény Magyarország megmentőjeként tüntette föl magát, aki győzelmével szétzúzza az ellenzéket – olvasható a lapban.

A kormányellenes erőket Orbán a Soros György által irányított külföldi összeesküvőkként kezelte, s ezzel az érveléssel megtagadta, hogy akár csak egyetlen vitát is folytasson ellenfeleivel, miközben pártja nem terjesztett elő választási programot.

Független szakértők úgy vélik – írta a konzervatív NZZ –, hogy a magyarországi választás szabad, de nem tisztességes volt. "Az EBESZ megfigyelői már négy évvel ezelőtt is erre a megállapításra jutottak, de az utolsó törvényhozási ciklusban a helyzet csak tovább éleződött. Túl azon, hogy a választási törvény döntően a Fidesznek kedvez, a tömegtájékoztatási eszközök kevés kivétellel Orbán bizalmasainak a kezében vannak" – olvasható a svájci lapban.

A Politico brüsszeli hírportál megállapította, hogy Orbán eleve erős helyzetből indult neki a választásoknak, a mostani földcsuszamlásszerű diadal mégis meglepetésként érte az ellenzéket. A "korrupciós botrányok" sorozata, magas rangú kormányzati tisztségviselők állítólagos bűnei felvetették a kérdést, hogy a konzervatív szavazók és a bizonytalan magyarok az ellenzék felé fordulnak-e. Történelmi méreteket ért el a részvétel, s ez az elején táplálta az ellenzék reményeit.

A Corriere della Sera olasz napilap internetes oldalán ugyancsak emlékeztet arra, hogy a rendkívül nagyarányú részvétel az urnáknál bizonytalanná tette a szavazás kimenetelét. A lap utal arra, hogy a kampányban elkeseredett küzdelem folyt, melynek során Orbán a nemzet védelmezőjeként, illetve a keresztény és nyugati kultúra bajnokaként lépett fel, aki szembeszáll az afrikai és a közel-keleti iszlám invázióval. Erre tette fel a tétet, s ez bejött neki – írja tudósításában az újság.

Az ugyancsak olasz La Repubblica úgy fogalmaz: "Orbánnak tehát még egyszer sikerült", egymás utáni harmadik mandátumot is nyert, így folytathatja kemény politikáját, amely elutasítja a bevándorlást, akárcsak az Európai Unió "állítólagos diktátumait", noha Budapest is jelentős segítséget kap az EU-tól a kohéziós alapokon keresztül. A magyar vezető sikere fontos a szuverenisták számára mindenütt az EU-ban – fűzi hozzá a lap.

Úgy tűnik, meggyőzőnek bizonyult Orbán kampánya, amely a migránsok elutasításán alapult, akárcsak azon, hogy minden ellenzékit Soros ügynökének bélyegzett. "Orbán alatt Magyarország az EU-n belül a legerőteljesebb gazdasági növekedésen ment és megy keresztül, bőséges magas technológiájú ipari beruházásokat könyvelhet el magának, alacsony a munkanélküliség" – olvasható a La Repubblica tudósításában.

Az El País című spanyol napilap arról ír, hogy Orbán Viktor, az egykori diákvezér, aki a magyar kommunista diktatúra ellen harcolt, az a politikus, aki egy időben a kelet-európai újdonsült demokráciák nagy reménysége volt, s aki ugyanakkor az EU egyik legkonzervatívabb személyévé alakult át, elsöprő győzelmet aratott.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap a Fidesz győzelméről beszámoló jelentésében meglepőnek nevezte a szavazás iránti kétségtelenül hatalmas érdeklődést. A szavazókörök előtt, különösen a nagyobb városokban hosszú sorok álltak – írja a lap.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
A választás szabd volt, de nem tisztességes. Ez a mondatuk telibe talált.
Akkor most én egy sorosista vagyok. Értettem. Kösz puhos.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
A választás szabd volt, de nem tisztességes. Ez a mondatuk telibe talált.
Akkor most én egy sorosista vagyok. Értettem. Kösz puhos.
TASzSz
Ki terjesztett elő programot egyáltalán?!
Nagy Mária
"földcsuszamlásszerű diadal mégis meglepetésként érte az ellenzéket." és az egész országot, mert nem számítottak a modernkori számítógépes csalásra, erre kellet az a néhány óra, amíg nem adtak ki adatokat.
Desischado
Bandita megírta a blogjában, és igaz!
"Akkor nézzük a részeredményt.

18:30 kor szavazott a választók 68.13%

19.00 kor 98.96 százalékos feldolgozottságnál szavazott 67.08 százalék.

Ez így világos ugye mindenkinek. Egy fél óra alatt eltűnt közel egy százaléknyi szavazó. Ez teljesen rendben van. Így nem fordulhatott elő, hogy a többi adat ne stimmelne. Biztos minden szabályosan történt. Az eredmények a valóságot tükrözik, hitelesek, senkinek ne legyen kétsége a számlálás helyességéről.

Vagy mégis?"
Itt az egész cikk, olvassátok el.
banditapolitika.blog.hu/2018/04/09/uzenet_az_nvi_hekkereinek_meg_latszik_a_csalas_tuntessetek_mar_el
ez ellen nincs jogorvoslat?! Meg a tömeges csalás ellen?!
És amit Nagy Mária is ír, mi történt a szoftverrel?!
nemsemmi2
Ahhoz képest, hogy az egész közmédia még a választás napján is egész nap a fidesz kampánytémáját nyomta, migránsozott rendesen, ez a hatalmas győzelem nem egészen 50%. Vagyis a szavazók többsége nem rájuk adta a szavazatát.
Pálinkás Pál
Tegnap megjósoltam,hónapokig fogtok rágódni a "csaláson"...csak az a helyzet,hiába adnátok össze az összes "csalást" még az sem érne el 1 % pontot sem...udomásul kéne venni hogy sajnos ma Magyarországon nincs ellenzék,csak különböző megélhetési pártok...sokkal befolyásolóbb tényező volt a félanalfabéta cigók szavazatainak megvétele...csak azt felemlegetni nem PC...nos a problémátok itt gyökeredzik a jövöre nézve...korrekt ,demokrata módon a büdös életben nem szorítjátok meg a csútit...a hátáron túliak szavazati joga felháborító...de 1 mandátumot jelent csak !!!Át kéne gondolnotok hogy geci ellen csak geci módon lehet eredményt elérni!!
advocat
Ebben a rendszerben ez van! 48 % az kétharmad.
Köb Jani
A győzelmet a vesztesnek el kell ismerni, ha nem tudja, akkor ne induljon versenyen... ez ilyen egyszerű... BUKTA.
nemsemmi2
@Köb Jani: Milyen demokrácia az ahol a szavazók 48%-ának felhatamazásával a kétharmad nevében szavaz meg törvényeket a kormánypárt. Pedig a szavazáson megjelent választóknak még a fele sem akarta, hogy ők kormányzatnak.
mariaberta
Valóban, mert minden párt vezetője miniszter elnök akart lenni: Márpedig abból csak egy db, azaz egy darab kell. Itt buktak, buktunk!!!
mariaberta
@nemsemmi2: Igy igaz, de lásd fentebbi véleményemet
keresztapa
@nemsemmi2:Demokrácia azt te fel sem tudod fogni mert matekozol % elhanyagolható itt a többség döntött akik még tudják, hogy az ország nem a semmi jóra nem való pesti bulizók döntenek. A bukott pártok és támogatói, a politika szemetét mind Budapestre fújta a tavaszi szél.
Nessy
Ez már tényleg az oktatás csődje! Második elemiben ha a dolgozatban leírja a diák, hogy 52 és 48 esetében a 48 elsöprően több az 52-nél. akkora szekundát kap, hogy kilóg a naplóból!
Desischado
Csalás volt ezért érvénytelen a választási eredmény!
Yoda69
Szeleskoru valasztasi csalas tortent, rengeteg korzetet bevonva. Tizezrevel hoztak a magyarul nem is beszelo ukranokat fiktiv lakcimre bejelentve a hatar menti falvakba, hogy penzert szavazzanak a fideSSre. lancszavazasban vittek a ciganysagat. Manipulaltak a szmitogepes programot.
UJ DEMOKRATIKUS VALASZTAST KOVETELUNK!
Ennek a mai tuntetesen hangot is adtunk. Jovo szombaton folytatjuk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.