A fogászatokon is megjelentek a várólisták, de vannak olyan betegek, akik még késve sem juthatnak hozzá a szükséges fogmentő kezeléshez. A szakma épp ezért intézkedéseket vár az új kormánytól. Miközben tíz gyerekből 2-3-nak biztos, hogy szüksége lenne fogszabályzásra, egyes megyékben olyan hosszan kell várni a beavatkozásra, hogy akár ki is nőhetik a problémát. Nagy Ákos szerint "a közfinanszírozott fogászati ellátás helyzete tarthatatlan".

Már a fogászatokon is megjelentek a várólisták – van, ahol öt évet is várhat egy gyerek a fogszabályzására

Fotó: Pixabay cco

Nagy Ákos fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke a Népszavának elmondta:

Ha most egy beteg bekopogtat az ajtón, és nem azonnali ellátásra van szüksége, legkorábban négy hét múlva tudom fogadni például fogtömésre.

A lapnak elmondta azt is, hogy miközben tíz gyerekből kettő-háromnak biztosan szüksége van fogszabályozásra, egyes megyékben csak erre a kezelésre már éveket kell várni.

Zalában például körülbelül 3 évet, mert ott havonta csak 45 órában van szakorvos. Ennél jóval rosszabb a helyzet Komárom-Esztergomban és Nógrádban, mert ezekben a megyékben már csak egy fogszabályozó rendelés működik, így akár 5 év is lehet a kezelésre az előjegyzés. Ennyi idő alatt egy gyerek akár ki is nőhet a fogszabályozásból

– tette hozzá az érdekvédő.

Nem meglepő tehát az európai fogorvosok szövetségének május közepén publikált eredménye:

a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb.

Nagy Ákos hozzáteszi:

a felnőtteknél sem jobb a helyzet.

Szerinte a negyven felettiek 35-40 százalékának szüksége lenne ínykezelésre, de a rászorulók többsége nem jut el a paradontológushoz (ínybetegségekkel foglalkozó szakorvos). A WHO adatai ezt megerősítik, teszi hozzá a lap:

a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs.

Nagy Ákos elmondta:

Erre az adatra nagyon egyszerű a magyarázat: az országban mindössze nyolc közfinanszírozott, ínybetegségekkel foglalkozó rendelés működik.

A közfinanszírozott fogászati ellátás helyzete tarthatatlan

– hangsúlyozta a Népszavának Nagy Ákos.

Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy míg öt évvel ezelőtt 187 volt az összes üres fogorvosi praxis, mostanra ez a statisztikából eltűnt iskolafogászatokkal együtt már 300 felett van.

A praxisokban dolgozó orvosok harmada nyugdíjas korú, a végzősök közül pedig nagyon kevesen tervezik, hogy itt helyezkednek el

- sorolta.

Már a fogászatokon is megjelentek a várólisták – van, ahol öt évet is várhat egy gyerek a fogszabályzására

Fotó: Pixabay cco

Az Országos Alapellátási Szövetség szeretné, ha a kormány közölné még a 2019-es költségvetés beterjesztése előtt, hogy mi a szándéka a közfinanszírozott fogászati ellátással.

Nagy Ákos szerint a kormányzat vagy megemeli a hozzájárulást a jelenleg praxisonkénti havi 900 ezerről körülbelül 1,7 millióra, vagy az összeget igazítja a rendelési időhöz, és megduplázza a várólisták idejét, vagy hozzájárulást kér a betegektől.

Forrás: Népszava, 444.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klafa
Próbáltam elvinni a gyereket az ingyenes fogorvosi kezelésre (Északkelet-magyarországi megyeszékhely), de hiába volt időpont várattak legalább egy-másfél órát (mert a doktornő ennyivel később ért be) és utána lerázott minket azzal, hogy iskolás csoport jön, majd jöjjünk vissza egy későbbi időpontban.
Ezt eljátszották 3-szor.
Az utolsónál majdnem ráborítottam az asztalt, de persze jól látható helyen ki van függesztve, hogy a verbális abúzus is közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül... (Gondolom nem véletlenül)

Úgyhogy úgy döntöttem "önként", hogy inkább fizetős szolgáltatást veszek igénybe.

Nagyjából ugyanez a helyzet minden egészségügyi ellátásnál. Ha nem akar az ember órákat várni, irány a magánrendelés. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@emerencia: Mindenhez szerencse is kell, ez így volt mindig és így van most is. S azt hiszem az ember hitelesen csak ahhoz tud hozzászólni, véleményt alkotni, amit maga tapasztalt, vagy élt át. Arra nem kell adni, hogy ez azt mondta, az meg azt, mert lehet benne némi túlzás, vagy túlzott dicséret éppen az adott célnak megfelelően.
De nem lehet általánosítani sem, mert az egyik intézményben lehetnek jobbak a körülmények, a másikban nem annyira. Sok múlik a vezetésen is, a dolgozók hozzáállásán is.
Egyébként is az eü. mióta világ a világ, a mostohán megítélt ágazatok közé tartozik.
Eladott Ország
Vegyük hozzá azt az etikailag okádék megoldást is, amikor pl. a kerületi iskolafogász a saját (fizetős) magánrendelésére irányítja át a kölköket.
emerencia
@Eriksson: Egyetértek, valóban így van. Még a későkádári időkben is lehetett rémtörténeteket hallani az egészségügy háza tájáról de a környezetemben általában időben ellátták az embereket és még fertőtlenítettek is. Most viszont túl sokszor kell túl sokat várni, ami súlyosbítja a beteg állapotát. Ha fertőtlenítésen és a várakozáson sikerülne valamit visszajavítani, már egy nagy lépést tennének előre. A fertőtlenítés nekem különösen fontos mert születésem után (1956) majdnem belehaltam egy kórházi fertőzésbe. Az akkori fiatal kórházi orvosok semmi hajlandóságot nem mutattak a megmentésemre, sőt azt hazudták a szüleimnek, hogy egy ilyen gyulladásra nincs gyógyszer. Rengetegen születtünk, egy csecsemő élete nem volt érték. (A szomszédék svájci segélycsomagjában talált lejárt szavatosságú injekció mentett meg.) Rohamosan megyünk vissza azokra az időkre!!! :-(((((((((((( Ennek kellene sürgősen megálljt parancsolni.
Eriksson
@emerencia: Szomorú a történeted, s azt hiszem ilyesmi mostanában is előfordulhat. Kormányoktól függetlenül. :(((
Dr plágium
@1magyar: Sajnos ez velem is megtörtént. Kénytelen voltam priváthoz menni mert szó szerint folyt a genny a fülemből és iszonyatosan fájt.
Eladott Ország
Hamarosan ide is jönnek a nyugat-európai missziós orvosok, hogy évente egyszer körbejárják kicsiny országunkat, hogy beadják az oltásokat és egyéb alap orvosi ellátásban részesítsék a jobbágyokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.