Hét alkotó részesült a Nemzet Művésze díjban, amelyet hétfőn vehettek át a Pesti Vigadóban.

Az MMA volt elnöke is a Nemzet Művésze lett

A nemzet művésze lett Budai Ilona népdalénekes; Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke; Kampis Miklós építész; Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató; Lator Lászó költő, műfordító, esszéista; Orosz István grafikusművész és Rofusz Ferenc animációsfilm-rendező.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: "magyarságunk számos más nemzettel ellentétben azért nem veszett el a történelem viharaiban, mert különös és erős önazonosság-tudattal rendelkezik, amely képes ellenállni minden erőszakos külső hatásnak". Hozzátette: "ennek az életszemléletnek a legfőbb gyökerei az ősi és a keresztény hagyományunk, a nyelvünk, Istenbe vetett hitünk, egymás szeretete és tisztelete, kultúránk, művészetünk és irodalmunk".

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
jogos, az egyik legocsmányabb élet-MŰVÉSZ =))
Eladott Ország
Fekete György minden volt, csak tulipános láda és elismert nem. Nem ügy, mivel a fidesznél is ügyesen helyezkedett, lehetősége nyílt rá, hogy kiállítást rendezzen. Saját magának. A saját műveiből. Szülinapra. Idézek valamit: "Fekete György már a szocializmusban is arról álmodott, hogy egyszer érdemi hatással lesz a magyar kulturális életre, és nyolcvanéves korában a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként megkapta Orbán Viktortól a lehetőséget. A Kádár-rendszerben olyan belsőépítésznek tartották, aki kitűnően helyezkedik, az MDF-ben keresztény-nemzeti váteszként mutatkozott be, a KDNP-ben pedig ő volt a liberálisnak tartott Orbán Viktor egyik legfőbb kritikusa. Orbánnal akkor békélt meg, amikor a felesége a Fidesz-elnök szóvivője lett. Fekete György olyan ember, aki, ha elhatároz valamit, véghez is viszi, és nehezen felejt. A rendezvény egyetlen szépséghibája az volt, hogy nem Fekete György művésztársainak, esetleg az Iparművészeti Múzeum kurátorainak jutott eszébe, hogy kiállítással köszöntsék őt. Az életművét összegző, iparművészeti munkáiból válogató tárlatot ő maga találta ki, és egyik akadémista társa szerint a márciusban kapott Kossuth-díjából finanszírozta “a teremőrtől az utolsó szögig”; a múzeum munkatársainak semmilyen beleszólást nem hagyott a kiállítás berendezésébe." Találós kérdés: honnan származik a két fenti idézet? Bizony, az Origóról. Még abból az időből, amikor az egy komoly portál volt, nem pedig udvaribolond. És ilyen rettenetesen tehetséges, áthatóan zseniális NER-művészből van még zsákszámra. Győztek, uralják az országot de mint az lenni szokott, megint olyasmire vágynak, amit nem kaphatnak meg.
Eladott Ország
Mert a kultúra ott kezdődik és ott is van vége neki, ahol Kerényi Imre mondja. Ahol Fekete György úgy véli. Ahol a kultúra aszerint minősül támogatandó, avagy pusztán köpködésre érdemes kategóriának, hogy milyen viszonyban áll a regnáló hatalommal. Ahol következésképpen Bayer Kurvaanyátok Zsoltnak helye van a magyar irodalom legnagyobbjai között, de Alföldi Róbert világszínvonalú, világszinten elismert művészete egy vidéki lap kulturális rovatába sem fér bele.
kokopelli
@RonaGyuri: MMA? Csak nem száll még a ketrecbe a bácsi? Nehéz elhinni! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.