Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

Felmérés: az idén többet költenek a magyarok ajándékokraFotó: Pixabay

A karácsonyhoz köthető költéseket vizsgáló, 500 fős mintát feldolgozó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka előre átgondolja, kinek, milyen értékben vesz ajándékot, ennek ellenére minden második válaszadó a tervezetten felül költekezik.

A felmérés szerint a tavalyinál mintegy 4 ezer forinttal többet, átlagosan 56 350 forintot szánnak ajándékokra a megkérdezettek, az egy főre jutó összeg pedig 10 ezer forintra emelkedett.

A tavalyi 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra.

A válaszadók 33 százaléka mondta, hogy a karácsonyi kiadásait az aktuális havi fizetése fedezi, 29 százalékuk egyebek közt az általános tartalékaiból, 23 százalék pedig az erre a célra félretett pénzből is fedezi az ünnep költségeit. A lakosság mindössze 4 százaléka említette, hogy hitelkártya-keretét is igénybe veszi.

Az ajándékokért a megkérdezettek 70 százaléka készpénzzel is fizet, a második legnépszerűbb fizetési megoldás, 29 százalékos aránnyal az interneten keresztüli bankkártyás fizetés. Ezt a hagyományos betéti kártyával történő fizetés követi 27 százalékkal, a hitelkártyás fizetések aránya pedig 10 százalék.

A hitelkártya keret költésnél a tavalyihoz hasonlóan az idén is körülbelül 70 ezer forint felhasználását tervezik a megkérdezettek.

Azok, akik hitelt is felvesznek a karácsonyi ajándékok vásárlásához, jellemzően a költségek 24 százalékát tervezik ilyen módon fedezni, ebben nincs változás az előző évhez képest.

Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy egyre inkább a tudatos hitelfelvétel jellemzi az embereket, jobban átgondolják, a lehetőségeikhez mérten mire és milyen típusú hitelt vegyenek igénybe.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Larsemanta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Eladott Ország
"500 fős mintát feldolgozó reprezentatív kutatás szerint", hát ez bámulatos rakás szar az egész, GfK reprezentatív kutatókkal együtt, akik meglátták mint vak komondor a Terikét.
Az igazság az, hogy totyogunk, mint a szarógalamb. Az OECD-tagállamok körében csupán egyetlen országban van a magyarnál kisebb átlagfizetés, Mexikóban. A 2017-re vonatkozó friss adatsor szerint Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt átlagos bér 22 576 dollár volt a korábbi 20 825 dollár után. Nem baj, mert régiós vonatkozásban is sereghajtók vagyunk. Ausztriában például 50 349 dollár volt tavaly az átlagbér, vagyis kétszer jobban keresnek az osztrákok a magyaroknál. Ezt csak azért mondom, mert éppen a napokban volt újabb melldöngetés arról, hogy Közép-Európa húzza a hanyatló Nyugatot. Igen. Egyesek húzzák, mások visszahúzzák.
Magyarországon a gyerekek és fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él, rosszabb helyzetet csak Bulgáriában tártak fel. Aki nem a propagandát falja reggeltől estig, az tisztában van azzal, hogy gyakorlatilag leszakadtunk és nem csupán uniós átlagban, hanem a régióhoz képest is. Bulgária még mögöttünk van, de ha így haladunk, még ez is változhat.
kokopelli
@Eladott Ország: Változni is fog,mert egyre több bulgár állampolgár rugaszkodik neki a
nyugatnak! Fiatalok csemetéikkel,de az otthonmaradó nagyszülőket támogatva! Érdekes,
hogy ők ,ha eljön az idő haza akarnak menni,amennyiben a gyerekeik sinen lesznek!Az ég-
hajlat kissé zord nekik északon,és a nagyszülők egyedül vannak otthon!Küldik haza a lóvét
is orrba-szájba!
Eladott Ország
@kokopelli: Családbarát kormány márpedig csak egy van. Két tüntetés között üdítő élmény Novák Katalint és a Fidesz-kormány által létrehozott Kopp Mária Intézetet olvasgatni. Az ünnepi beszédből sajnálatosan kimaradt Soros György és a migránsok, de így is rendkívül színvonalasra sikerült. Novák Katalin kiemelte:" stabilitást, biztonságot és kiszámíthatóságot jelente a családtámogatás kétharmados törvényi védelme, ezért kérnek erre felhatalmazást a nemzeti konzultáción. Bízik abban – tette hozzá -, hogy a konzultáció eredményeként olyan visszajelzéseket kapnak, amelyek alapján újabb családtámogatási döntések születhetnek 2019-ben." Nekik a kormányon maradás élet, vagy halál. Mert annyit loptak, amennyivel mi elszegényedtünk Bulgaria szintjére. (Lejjebb). Nekünk is élet, vagy halál kérdése a soha többé viszont nem látás. Én élni akarok. Nem mellesleg irritál Novák pofájának a látványa. A legbarátibb családtámogatásnak én mégis azt tartom, amikor a várandós anyát teszik ki a csecsemőjével az utcára télvíz idején kilakoltatás címén. Ez halmozottan baráti. És mindamellett keresztényi.Novák elvtársnő „igen”-t nyomott a rabszolgatörvényre? A fidesz pártfegyelmét alapul véve, nem kétséges. Akkor innentől kezdve, bárminemű, a családok segítésének elkötelezettségéről karattyolt mondata az ócska süket vaker kategóriájába tartozik. Kíváncsi lennék rá, hogy most tökig a családok évében, vajon milyen segítség az és hogyan magyarázza meg a családoknak, hogy apu vagy anyu miért nincs otthon este ötre (majd ha a nagy Ho-Ho aláírja), csak mondjuk nyolckor esik be, akkor is hullafáradtan? Oszt még gyarapítsa is a nemzetet.
kokopelli
@Eladott Ország: Egy sokkal primitívebb (?) országban,ahol a min.órabér majdnem 9,00€,
ott is van valami törvény a túlóráról,de közepes nagyságú vállatokig a munkaadó és a munka-
vállaló szabadon állapodik meg!Csak ez a két fél tudja eldönteni a túlóra szükségességét! Az
igazi nagyvállalatoknál már az előző év végén "áll" a forgatókönyv!Természetesen olyan óra-
bérért (plusz 25-100% túlórapótlék) mindenki szívesen gályázik!Pár rendes "túlóra évszak" és meg van a család szabipénze (az évente kapott mellett)! Azt mondják,hogy egy csónakban e-
vezünk! Az én leghosszabb napom (egy vasárnapon) 23,5 óra volt,mert 6 óra után kötelező a
"tízórai" szünet!Hétfőn felhívott bennünket a sen.chef,és mindegyiküknek adott egy borítékt a-
miben 500€-volt a saját zsebéből,mivel ő már kilépett az üzemből a junior javára!Így is lehet!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.