A Fővárosi Törvényszék megerősítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig jóváhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának azt a korábbi döntését, hogy törölni kell a Rubik-kocka Magyarországra is kiterjesztett szellemi tulajdon védjegyét - írja a Portfolio.

Mostantól bárki gyárthat Rubik-kockát
Fotó: Balázs Attila/MTI

A tábla érvelése szerint ha fennmaradna az oltalom, akkor az azt eredményezné, hogy a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre

a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne, és az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett.

Az előzményeinek ismeretében a mostani döntés sem váratlan. 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU védjegyet sok év után végül törölték.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.