Két és fél év alatt a fővárosi lakáshotelek kínálata 70 százalékkal, míg a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma 6 százalékkal nőtt.

Ezért ennyire drágák a fővárosi albérletek

A az ingatlan.com szakértői azt nézték meg, az Airbnb adatai alapján hogyan változott a piac az elmúlt 2,5 évben és az egyes kerületekben mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetni egy-egy 50 négyzetméteres lakásért a budapesti átlagos bérleti díjhoz képest. A végeredmény szerint továbbra is erős hatást gyakorol a fővárosi albérletpiacra a rövid távú lakáskiadás.

A fővárosban 2016 végén 6300 lakáshotelből lehetett választani, míg most 10 ezer fölött van a számuk.

Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek által hosszú távra hirdetett 6,5 százalékkal 3200 fölé nőtt, míg a teljes fővárosi albérletkínálat több mint 8800 ingatlanból áll.

Az ingatlan.com szerint az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb, ebben a kerületben egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díjat 202 ezer forint, ez közel 30 százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát.

Az I. kerületi ingatlanoknál 24 százalékos volt a prémium, ami 200 ezer forint közeli átlagos bérleti díjat jelentett. A lakáshotelek piacán a legnagyobb kínálatot felmutató kerületek közül a VI. kerületi kiadó lakásoknál 10 százalékos a többlet, azaz a bérleti díj megközelítette a 178 ezer forintot. A VII. kerületi 167 ezer forintos átlag pedig 5 százalékos prémiumot tartalmaz a fővárosi átlaghoz képest. A három legolcsóbb városrész a XVII., a XX. és a XXIII. kerület, az itteni 50 négyzetméteres kiadó lakásoknál a bérleti díj 109-125 ezer forint, ez 20-30 százalékkal marad el a budapesti átlagtól.

A végső konklúzió: átlagosan 13-27 ezerrel lett drágább egy átlagos albérlet díja az Airbnb miatt.

Forrás: index.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Amúgy szeretnék látni egy olyan listát, ahol összehasonlítják az átlagos albérletárakat úgy, hogy összevetik azt a helyi medián fizetéssel, illetve pontoznak és feltüntetnek az átlagos felszereltségre vonatkozó adatokat. Szinte le merném fogadni hogy az OECD országok közül itt is a legutolsó helyen végeznénk. Mert nem mindegy hogy a fizetésed 43%-áért kapsz egy 50 éves berendezésekkel és bútorokkal kitömött, tisztasági festést soha nem látott, egyik közmű előírásainak sem megfelelő, szarul szigetelt putrit, vagy mondjuk egy jó állapotú, szép be- és elrendezésű, új nyílászárókkal ellátott, higiénikus kis kecót. De nyilván a 10 millió gázkonvektor országa ennek nem örülne. Persze illiberáliában a medián fizetéseket se hozzák szívesen nyilvánosságra, mert egyből kiderül, mekkora szemfényvesztés az átlagbérrel való trükközés. Mo-n a munkavállalók 80%-a kevesebbet keres az átlagnál. Ha a piac szabályozná magát, akkor Goebbels Tóni nem adta volna el a fél belvárost a haverjainak és nem bérelne az összes fideszes köcsög ingyen lakást. Köztük Palkovics
padlófékes, MTA verő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.