Az elmúlt hetekben több kórház élére költségvetési biztosokat neveztek ki, azt remélve, hogy ezek a szakemberek gátat szabnak az évről évre megismétlődő kórház-eladósodásnak.

Az első negyedévben jól teljesített az államháztartás, az adóbevételek nőttek, a költségvetési kiadások stagnáltak, ennek ellenére

a közintézmények lejárt adóssága három hónap alatt 21,4 milliárd forinttal nőtt.

– írja a Világgazdaság.

Több milliárddal nőttek a közintézmények adóssága

A Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozott adati szerint március végén a lejárt tartozásállomány 47,7 milliárd forintra rúgott – 2018 utolsó napján a kórház-konszolidáció után 26,3 milliárd forintra csökkent. Márciusban a 664 költségvetési intézményből 374 jelentett lejárt szállítói tartozást –, vagyis minden második költségvetési szerv tartozik a beszállítójának.

A lap szerint  a közintézményeken belül külön figyelmet érdemel

a kórházak, egészségügyi intézmények adóssága, amely március végén 29 milliárd forint volt, szemben a január eleji 15,1 milliárd forinttal – vagyis itt duplázódásról beszélhetünk.

Az elmúlt évekhez képest azonban annyi változást lehet látni, hogy a legnagyobb adósok között ott vannak a kórházak, de ez nem csak az egészségügyi intézmények jellemzője.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Lényeg,hogy külföldi stadionra,akadémiára,kórházra,keresztény üldözöttek védelmére,és minden másra van pénz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Remélhetőleg beleszámítsák a reszlit is, a BELÉPTETŐ KAPUK mellé
.
--- Felszámolás alá került Orbánék 3 milliárdból alapított Központi Adatfeldolgozója
.
444.hu/2019/04/30/felszamolas-ala-kerult-orbanek-3-milliardbol-alapitott-kozponti-adatfeldolgozoja
.
Ez "'is"" a SELEJTES bagázs bosszúcsKÁJA, azaz a HOZZÁ NEM ÉRTÉS le-, is, fel is uttya!

.
Nessy
Pár százezer forintos fizetésért oda tesznek jobb esetben egy menedzsert, aki ugyan az egészségügyhöz nem ért, de van olyan értelmes, hogy a gyógyításba nem avatkozik bele.
Rosszabb esetben valami havert, aki azt hiszi ért hozzá, és olyanba szól bele, ami hanyatt vágja a még éppen meglévő betegellátást is!
Talán ha valóban nem szavazat vásárlásra, meg értelmetlen beruházásokra költenék az adóforintokat, és helyre tennék a finanszírozást, akkor lehetne megfogalmazni elvárásokat!
Sámannus
Ezek a kotlós alól is kilopják a tojásokat. Nem tudnak létezni lopás nélkül.
Gauntlet
@Sámannus: a kotlót már elvitték ! Az első kétharmaddal!
relatív
Állami közintézmény hogyan lehet adósságban ?

A közintézmény minden költségét az államnak kell fedeznie Erre van az éves költségvetés, jobb helyen. Összehasonlításképpen a manapság annyira lesajnált 1990 előtti években ez sosem fordult elő.

Talán kevesebbet kellene a saját gazdagodásra fordítani az állami vezetőknek, és akkor az állampolgárok szükséges igényeit IS jobban ki lehetne elégíteni az egyébként általuk megtermelt éves GDP - ből !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.