Az EP közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnökévé választották Ujhelyi Istvánt.

Az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai bizottságának (TRAN) első alelnökévé választották Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, ezzel előléptetve a júliusban megszavazott harmadik alelnöki pozícióból

- közölte a képviselő irodája az MTI-vel szerdán.

A tájékoztatás szerint az MSZP politikusának kinevezését mindegyik EP-frakció egyhangúlag támogatta.

Ujhelyi István az EP elmúlt öt éves ciklusában is a szakbizottság egyik alelnöki tisztségét látta el. Míg az előző ciklusban negyedik, a júliusi szavazáson a harmadik alelnöki posztot kapta meg.

Az első alelnök helyettesíti a szakbizottság elnökét az EP-bizottsági üléseken, minden hivatalos eseményen, illetve képviseli a szakbizottságot az elnök akadáályoztatása esetén.

A TRAN bizottság vezetői tisztségeinek újraosztására azért volt szükség, mert a korábbi első alelnök lemondott a pozíciójáról, hogy a szociáldemokrata frakció szakkoordinátori feladatait láthassa el a jövőben.

Az Európai Parlament szakbizottságai Ujhelyi István mellett három magyar képviselőt választottak alelnökké július közepén tartott alakuló ülésükön.

Deutsch Tamás fideszes képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kinga fideszes képviselőt a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották, Winkler Gyulát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselőjét pedig a nemzetközi kereskedelemért (INTA) felelős szakbizottság második alelnökének választották.

A képviselők több szakbizottság esetében is őszre halasztották az alelnökökről szóló szavazást, így mások mellett Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) fideszes EP-képviselő alelnöki jelöléséről is.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő uniós biztosjelöltsége miatt korábban visszalépett az EP alkotmányügyi bizottságának (AFCO) alelnöki jelöltségétől.

Az Európai Néppárt frakciója a közeljövőben új fideszes jelöltet állít az alkotmányügyi bizottság alelnöki pozíciójára, és ezt követően kerülhet sor a szakbizottsági szavazásra az alelnöki tisztségről.

Egy parlamenti szakbizottságnak jellemzően négy alelnöke van. A szabályzat szerint az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Nem ebbe a bizottságba kerül Trócsányi, mint elnök?
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Tudtommal Trócsányi már csak parlamenti képviselő lesz az EU-ban. De, az utódja, azt hiszem, igen.
Jó kis helyzet lesz, ott fog bizottsági tagként működni, ahol Újhelyi első elnökként. Az EU-ban már megtörtént a kormányváltás. :) Erős túlzással.
Borsodi
Megérdemelte,sok sikert remélem sok bosszúságot okoz a fidesznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.