A budapesti Holokauszt Emlékközpontban nyílt meg szerdán az Élet és halál között – Embermentő történetek a Holokauszt idejéből című vándorkiállítás, amelyet eddig brüsszeli, hollandiai, szlovákiai, litvániai, lengyelországi és romániai helyszíneken mutattak be.

Budapestre érkezett az Élet és halál között című tárlat
Rafal Rogulski, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network for Remembrance and Solidarity, ENRS) igazgatója és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Élet és halál között – Embermentő történetek a Holokauszt idejéből című nemzetközi vándorkiállítás megnyitóján a budapesti Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án. MTI/Balogh Zoltán

A december 15-ig látható tárlat tablóin tizenegy ország – Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Ukrajna – képei láthatók.

A tárlat magyar fejezete két történetet dolgoz fel, a Fisch családot megmentő katolikus Tátrai Annáét és Csertán Gizelláét, aki menedéket és iratokat biztosított három zsidó nőnek és egy csecsemőnek.

A kiállítás nemzetközi szakértőkből álló csapat együttműködésének eredményeként jött létre az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS – European Network for Remembrance and Solidarity) közreműködésével – mondta el Rafal Rogulski, a Hálózat igazgatója a tárlat megnyitóján.

Emlékeztetett, hogy a Hálózat tagja Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia, míg Ausztria, Csehország és Grúzia megfigyelői státusszal rendelkezik.

Az igazgató elmondta azt is, hogy

az ismeretterjesztésen túl a szervezet célja a nemzetközi párbeszédre való ösztönzés a 20. századi Európa legnehezebb kérdéseiről.

Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója kiemelte: az áldozatok nevei mellett emlékeznünk kell azokra is, akik szembeszálltak a gonosszal és segítették üldözött, zsidó származású embertársaikat.

Hozzátette: a tárlat a második világháború alatti zsidóüldözésről szól és azokról, akik zsidókat mentettek, tárgya az ember és minden, ami emberi.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hálózatot a közös emlékezetpolitika kialakítására hozták létre, amelynek középpontjában a totalitárius rendszerek, a nácizmus és a kommunizmus bűneinek a feldolgozása áll.

Az államtitkár elmondta, hogy a tárlat a látogatók elé példaképeket állít, olyan személyeket, akik emberek tudtak maradni azokban az időkben is.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a 20. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.