A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai füleltek le egy álhírgyárost Battonyán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Újabb álhírgyártót kapott el a rendőrség – videó

Fotó: police.hu/részlet a KR NNI videójából

A közlés szerint a nyomozások különböző internetes oldalakon megjelent cikkekre irányulnak, amelyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak és valótlan tényállításokat tartalmaznak. Ilyen cikk például az is, amelyben a készítői arról írnak, hogy már januárban többen megfertőződtek és haltak meg Magyarországon a koronavírus miatt, holott a rendőrség álláspontja szerint ez nem igaz.

"A nyomozások során sikerült feltárni több tucat „kamuportált” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot. Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttathassák el. A cikkek megírását követően a közzétett álhíreket a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi média felületeken osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan tényállítások. Ezzel a hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A KR NNI Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya az álhírek írásával és terjesztésével foglakozó szervezetek felszámolása érdekében az elmúlt hónapokban több összehangolt műveletet hajtott végre, melynek keretében 2020. április 8-án újabb akciót tartott Battonyán, ahol a nyomozók kutatást végeztek és számos informatikai eszközt foglaltak le. Az eljárás során egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik"

- olvasható a közleményben.

(police.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Azokat is el kellene elkapni, akik heccből ráköhögnek emberekre az utcákon! Az sokkal nagyobb félelmet kelt - legalábbis bennem!
Pálinkás Pál
Ez most komoly???, tényleg ilyenekkel foglalkoznak??? zabszem a seggükben ha már a netes kósza hírektől is így fosnak...arról nem beszélve hogy ők naponta belehazudnak az emberek pofájába!!!
mn50231
Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttathassák el.

Lehetne ebből látni idézetként legalább egy-két esetet? Ugyanis nem éppen meggyőzőek a cikkben konkrétumok nélkül leírtak. A másik dolog pedig, hogy ma már a "nép" nem vesz be mindenféle f.szságot, amit egyes eszementek terjesztenek a neten. 31 év alatt sokan és sokat fejlődtek már ebben az országban, talán a liberálisokat kivéve.
Zsopiale
A fő álhírgyártót kéne elkapni, az egész vezérét, aki nem más mint szarbángeci viktátor, a tolvaj hazaáruló náci csuti ork...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.