Üzbegisztán 500 ezer maszkot küld Magyarországnak, az ezeket szállító repülőgép kedd este érkezik meg – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető videokonferencia keretében egyeztetett Szardor Uktamovics Umurzakov üzbég kereskedelmi és külgazdasági miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Közölte: a kihívások mindenütt ugyanazok, az üzbég kormány is azon dolgozik, hogy megtalálja az egyensúlyt az egészségügyi intézkedések szigorúsága és a gazdaság működőképességének fenntartása között. Egyetértettek, hogy "mindkettő az állam felelőssége": megvédeni saját polgáraik egészségét és életét, ugyanakkor biztosítani a gazdaság működőképességét, újraindításának és újbóli növekedésének a lehetőségét – magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: abban is egyetértettek, hogy ez a világjárvány hosszú távú következményekkel jár, tehát minden stratégiának a hosszú távú hatásokat is kezelnie kell. A két ország megközelítése abból a szempontból is hasonló, hogy mind a hagyományos, mind pedig a teljesen új típusú gazdaságpolitikai eszközök bevetésére sor kerül – mondta.

Felidézte: Üzbegisztán korábban 150 ezer maszkot küldött Magyarországnak, ezek március 28-án megérkeztek, majd eljutottak az egészségügyi intézményekbe. Most további 500 ezer maszkot ajánlott fel Üzbegisztán, ezek már úton vannak Bakuba, ahova repülőgép indult Budapestről, és az átrakodást követően ez a gép kedd estére érkezik vissza a szállítmánnyal – közölte.

Kiemelte: "nagyszerű dolog", hogy ezekben a nehéz időkben is vannak baráti nemzetek, amelyekre számíthatunk. Nagyon hosszú azoknak az országoknak a listája, amelyek Magyarországtól segítséget kértek – többnek segítettek is –, viszont nagyon rövid azon országok listája, amelyek segítséget ajánlottak – közölte. Hozzátette: közös bennük, hogy mind keletre találhatók Magyarországtól és Kína kivételével mind tagjai a Türk Tanácsnak, amelyben Magyarország megfigyelő már csaknem két éve.

A külügyminiszter kitért rá: annak érdekében, hogy ez az együttműködés hosszú távon is a lehető legjobb legyen, harmincról százra emelték a Magyarországon tanuló üzbég ösztöndíjasok számát.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az Orosz Fejlesztési Bank mellett – amely akár pénzmosásra és orosz kémek Magyarországra telepítésében is tökéletesen használható – hamarosan a Türk Tanács is irodát fog nyitni Budapesten, amelyet az orosz bank épületéhez hasonlóan még a hatóságok is csak kivételes esetben látogathatnak meg. Egy sor olyan törvényi rendelkezést hoztak az ott dolgozók érdekében, amely minimum megkérdőjelezi azt, hogy ott kizárólag legális események fognak történni. A minden létező engedményt megkapó Türk Tanács irodájában jóformán bármit végre lehet majd hajtani a Türk Tanács tagállamai közötti együttműködés fejlesztése ürügyén. Hogy ez alatt mégis mit kell érteni, az sajnos nem tartozik a halandó emberekre. Értem én, hogy kell egy hely Orbán türk barátainak és az ő családtagjaiknak, de nem hozott még elég bűnözőt az országba a miniszterek elnöke? Mikor szűnik már meg a diktátorok, maffiavezérek és bűnözők kedvenc rejtekhelyének lenni Magyarország? Orbán a nép nevében tesz szívességeket olyan embereknek, akiktől pénzt és ezzel hatalmat remél. A kérdés már csak az, hogy milyen áron? Vajon milyen háttéralkuk köttetnek, amiről talán csak évek, évtizedek múlva tudhat majd a közvélemény? Vajon mekkora kárt fog még ezek után is okozni az országnak Orbán és bandája? Egyszerűen képtelen leállni, több és még több kell neki, bármi áron. A mindenkit is bekérető volt futstal játékos csak Orbán Viktor parancsait hajtja végre, márpedig a miniszterek elnöke vélhetően azt adta ki utasításba, hogy a Türk Tanács új budapesti irodájával kapcsolatban egy büdös részletet sem árulhat el senkinek. Legalábbis biztosan nem azoknak, akik nem a kormány valagából lógnak ki éjt nappallá téve. A türk-magyar barátság épül, ami érthető is, hiszen mint Orbántól megtudhattuk, a keleti irányba érdemes nekünk nyitnunk, arról nem is beszélve, hogy mindenféle ázsiai vér csörgedezik a magyarokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.