Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért (jogállamiságért, európai értékekért) felelős cseh alelnöke egy interjúban hangsúlyozta, hogy Brüsszelben éberen figyelik, mit tesznek Orbánék a jogállammal – írja a hvg360. Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához. Elmondása szerint figyelik a Bizottságban, hogy milyen intézkedéseket hoz a kormány, és folyamatosan kapcsolatban vannak magyar civil szervezetekkel és újságírókkal. 

A hvg360 és az Index is idézte vasárnap az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának az interjúját, amit a cseh politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott. Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős cseh alelnöke kifejezetten a magyar és a lengyel helyzetről szóló interjút adott a német lapnak .

Mint elmondja a magyarok és a lengyelek nem szeretnének korlátlan állami hatalmat. A lengyel helyzetről szólva, aggályát fejezte ki, hogy a korábban most vasárnapra tervezett választás előtt közvetlenül változtatták meg, írták át a választási menetrendet.

Magyarországról szólva pedig úgy vélte, hogy

bár a koronavírus valóban megkövetelhet rendkívüli intézkedéseket, de nem határidő nélkül, és különösen nem a sajtószabadság szűkítésének céljából.

Éppen ezért Brüsszel éberen figyeli a magyar és lengyel történéseket, kiemelten is a sajtót fenyegető büntetőjogi szankciók bevezetését. A felhatalmazási törvényről úgy vélte, hogy egy dolog, hogy támogatja-e (nem) és egy másik, hogy van-e joga fellépni ellene (nincs).

Mint nyilatkozta, folyamatosan kapcsolatban van magyar civil szervezetekkel és újságírókkal és követi az eseményeket.

Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához.

Jourová beszélt arról is, hogy sok panaszt hallott arról, hogy a kormány elvon pénzt az önkormányzatoktól, de mint mondta, ezekben az esetekben a magyar bíróságok lehetnek illetékes.

Forrás: hvg360, 444, Index

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"...Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba"

A Fideszesek hazudnak reggel, délben és este. Még akkor is hazudnak, amikor alszanak. Álmukban is hazudnak.
Hazugság az egész életük!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
"...Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba"

A Fideszesek hazudnak reggel, délben és este. Még akkor is hazudnak, amikor alszanak. Álmukban is hazudnak.
Hazugság az egész életük!
tudode
Tárgyilagosan ha az igazságügyi miniszter félretájékoztatta a feljebbvalóját, akkor komolyan működő államban megvonnák tőle a bizalmat. mivel
.
--- Varga Judit: Továbbra is elvárjuk a bocsánatkérést!
.
www.origo.hu/itthon/20200505-varga-judit-levelet-irt-vera-jourovanak.html
Az igazságügyi miniszter levelében elismerését fejezte ki Jourovának, hogy a nemzetközi össztűz ellenére tárgyilagos maradt és pusztán jogi szempontok alapján értékelte a magyar jogszabályt, megerősítve, hogy nem sért uniós jogot. Írásában egyébiránt
• kifogásolta, hogy a magyar kormányt heteken keresztül példátlan, koordinált politikai támadások érték a 21. századi Európa történetének legsúlyosabb válsága idején.
• arról is írt, hogy a magyar kormány elvárja a bocsánatkérést azoktól, akik hetek óta rosszindulatú álhíreket terjesztenek Magyarországról.
A levél mellé ismételten csatolta azt a táblázatot, amiben összehasonlították a hazai válsághelyzeti szabályozást a többi tagállaméval. "Reméljük, ezzel elősegítjük, hogy az alaptalan vádaskodás helyét a konstruktív párbeszéd vegye át az Unióban! A Bizottság korábban azt ígérte, hogy hamarosan minden tagállamban vizsgálni fogja az intézkedéseket, eddig azonban erről semmi hírt nem kaptunk. Mi elvégeztük a házi feladatunkat, most a Bizottságon a sor!" - húzta alá, hogy Magyarország elvégezte a feladatot, most Brüsszel következik.
--------------------------------
.
Ha nem vonja meg a felettes a bizalmat az alárendeltségébe tartozó minisztertől, akkor egyik kutya, a másik eb!
CsipkeRózsa
Szerintem Orbán volt a hazugság kezdeményezője, azt hitte mindenki hülye.
Borsodi
@Béla333: Hobbijuk a lopás,és fenyegetőzés.
Gauntlet
Ja, csak ezen kívül nem csínálnak semmit! Hitler, Mussolini, Todzsó meg a többiek ott röhögnek a pokolban, verik a térdüket!
justhpeter
Tarajos majd berendeli az egész Európai Bizottságot oszt' lesz irgum-burgum.
Gyütt Mönt
Na tessék, már a V4-ek egysége sem a régi?
ómió
Kriptoefftársi "eligazításban" részesült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.