Nem érdemes azon keseregni, hogy elvesztettünk valamit, ami sosem volt a miénk. Pláne, ha eközben elfelejtjük siratni azt, aminek a lehetőségét eljátszottuk. „Szabad elvenni sávokat a nagyvárosokban az autósoktól a biciklisek javára?” – kérdezte Sváby András a Heti Naplóban. Sajnos már a kérdésfeltevés is rossz: azt sugallja ugyanis, hogy azok a sávok, amelyekből kerékpársávok lettek, az autósokéi voltak. Ez csöppet sem igaz. Azok a sávok nemcsak az autósokéi voltak, hanem velük együtt a motorosokéi, a kerékpárosokéi is voltak, sőt, elektromos rollerrel is azokon kellett (volna) közlekedni. Azt azonban, hogy azok a sávok az autósokéi, nemcsak Sváby gondolta, hanem az autósok jelentős része is – éppen azért kellett őket onnan kizárni, mert velük együtt lehetetlen volt a biztonságos közlekedés. A Sváby-féle kérdésfeltevés mögötti gondolkodás ijesztően emlékeztet egy másik gondolkodásmódra, amelynek következményeivel száz évvel ezelőtt kellett szembesülnünk, de amin a mai napig nem...

Forrás: nyest.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Tényleg nem agyunk százasok!

Csak semmi szembenézés, hisz magyarok vagyunk, pontosabban imádunk matyarkodni

Mottó:
A mentalitás ma sem javul:
Ma is másokat okolunk; a balsors neve Soros,
és a tényekkel sem foglakozunk; mi vagyunk
Közép-Európa, s nem a németek!!

A nyest.hu „Százasak vagyunk?” című írása fogalakozik azzal, hogy nem vagyunk százasok. Annak ürügyén, hogy bringa-sávokat jelöltek bringa utak létesítése címén, ennek kommunikációját hozta összefüggésbe a trianon-évfordulóval. A lényeg, ha nem is mondja ki, hogy – mint annyi másban – a tényekkel és főleg tetteinkkel való szembenézés teljes hiánya, a mások hibáztatása, a felelőség hárítása, a balsors emlegetése.
Az „olyan dolog elvesztésén kesergünk, mely sosem volt a miénk” kérdését feszegeti a nemzetiségiekkel kapcsolatos politikánk kapcsán, s közben egy fontos alapvető történelmi és földrajzi tévedést is figyelmen kívül hagy: csak a rend kedvéért nem Magyarország, hanem a Habsburg birodalom – aminek ugyan mi is részei voltunk, de alapvetően osztrák volt - hasadt részekre. Ennek a „tévedésnek” a mentalitása ma is élő; nem pusztán műveletlenség a németek nélküli Közép-Európa!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.