A Mércének adott interjújában Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: hamis az az állítás, amely szerint „az a magyar, akinek fáj Trianon”. 

Karácsony Gergely: Történelmi bűnt követett el a Fidesz
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely szerint egyrészt miért ne fájhatna másnak is. Azoknak, éljenek bárhol, akik gyűlölik a jogtipró önzést, és szolidárisak másokkal.

Másrészt sok rendes magyar hazafit ismerek, akiket nem érdekel már ez az egész. Tőlük azt kérem, hogy érdekeljék őket azok, akiknek fontos Trianon emléke. Így talán egy percre legalább ők is belátják: a múltat akkor érthetjük meg, ha a hozzá kapcsolódó sérelmeket, érzéseket is értjük

- fejtegette.

Mint elárulta, személyes érintettsége is van, édesanyja ugyanis a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, nem sokkal azelőtt, hogy az újra Romániához került. Majd innen menekült a biztonságosabbnak tűnő anyaországba.

Karácsony úgy véli, bár évtizedeken keresztül azt hallhattuk baloldali politikusoktól, hogy lépjünk ki Trianon árnyékából, inkább az kell legyen a cél, hogy feldolgozzuk a múltat a jövő érdekében, ahhoz a baloldalnak is be kell lépnie ebbe az árnyékba. Úgy kezdődik ez, ha kimondjuk: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké.

Éppen ezért háborít fel, hogy akik harminc évvel ezelőtt a trianoni megemlékezéskor még kivonultak a parlamentből, azok ma fennhéjázó magyarkodással vitatják el mások jogát a Trianon-emlékezethez, és taszítanák ki a nemzetből mindazokat, akik nem értenek egyet a politikájukkal. Haragszom azért is, mert olyan Trianon emlékművet hoztak létre, amely még azokat az elszakított településeket is magyarként mutatja be, ahol egyáltalán nem éltek magyarok. Mint ahogy haragszom a megszállási emlékműért és az összes, a történelmünket meghamisító húzásukért

- utalt a Fidesz jelenlegi és közelmúltbeli politikájára.

Történelmi bűnnek tartom, hogy a Fidesz jó ideje azonosítja a maga érdekét a nemzet érdekével. Pedig nyilvánvaló, hogy demokráciában a politikai vitáknak nem lehet az a tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez. Csak és kizárólag az, hogy mi a jó a nemzetnek

- véli Karácsony Gergely, hozzátéve: a magyar baloldal hibát követ el, ha azt gondolja, hogy neki csak a jövővel van dolga. 

A baloldal tévedése és a Fidesz gátlástalansága vezetett ahhoz, hogy a határon túli magyar közösségek egy részét a kormánypárt túszként viszi magával a belpolitikai harcmezőkre – állapította meg Budapest főpolgármestere.

(Mérce)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.