A fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó – budapesti és vidéki – telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést – közölte Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén.

A Fidesz ismét Karácsony Gergely torkának ugrott a Pesti úti idősotthonban történtek miatt
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek

- mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

Karácsony Gergely jelezte, a főváros régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének feltétele a maszkviselés általánossá tétele és a tömeges tesztelés lehet.

Ezt a két utat nagyon helyesen jelölte ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megtartott online tudományos konferencia is

- tette hozzá a főpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a kormány egy fertőzöttséget mutató reprezentatív tesztelési folyamatot is elindít.

Karácsony Gergely ugyancsak helyesnek minősítette a kormány által a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseket.

A szociális intézményekről szólva a főpolgármester arról beszélt, az első perctől tudták, hogy elsősorban az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra kell figyelni. Hozzátette: már akkor elkezdték a felkészülést a nehéz időszakra, amikor még semmilyen központi jogszabály és útmutatás sem született. Megjegyezte,

"nem mindig" érezték, hogy ehhez a kellő információ és segítség megérkezik.

A kezdetektől azt tartották a legnagyobb kockázatnak, hogy nyilvánvalóan az egészségügyi intézmények lesznek a járvány első gócpontjai, ahova a kórházi ápolásban részesülő ellátottakon keresztül juthat be a koronavírus. Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza – emelte ki.

A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe – hangsúlyozta.

Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva akkor még elutasították a kéréseiket

- mondta Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy a főváros saját forrásból tesztelési programot indított az idősotthonaiban.

A járvány elleni közös védekezésben a legnagyobb problémának azt látja, hogy a főváros a kormányzattól és a központi operatív törzstől kevés információt kap – közölte, megjegyezve, hogy volt egy pozitív fordulat, amikor meghívták a kormányülésre.

Szólt arról is, hogy a fővárosi operatív törzs megalakulása után levélben keresték meg az országos törzset, kérve a kapcsolatfelvételt.

Az ügyeleti központ vezetője azt válaszolta, hogy a védekezéssel kapcsolatban feladatuk nem keletkezett, ha erre sor kerül, akkor haladéktalanul tájékoztatják. Azóta nem kaptak újabb levelet

- tette hozzá.

Megjegyezte: a fővárosi önkormányzat sok olyan feladatot látott el, amely jogszabály szerint nem az ő feladata; egy 58 pontos intézkedési csomagot hajtott végre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány feladata, hogy biztosítsa a fővárosi szociális ellátás anyagi fedezetét, és ezt meg is teszi. Idén hatmilliárd forintot ad Budapestnek, hogy megfelelő szintű idősellátást biztosítson a település – közölte.

A járványhelyzetben nagyon fontos az összefogás. A különböző szervek más-más politikai táborhoz tartoznak, de most közösen kell küzdeniük a koronavírus ellen. Az emberek minél gyorsabb intézkedéseket várnak, és a kabinet gyorsan lépett

- hangoztatta.

A repülőgépek által hozott védőfelszerelésekből önkormányzatoknak is vittek, olyanoknak is, amelyek nem kormánypártiak – emelte ki.

Karácsony Gergely tudott volna találkozni Müller Cecíliával, amikor elment a Pesti úti idősotthonba, de a főpolgármester a helyettesét küldte oda – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: nem ért egyet azzal, hogy hiányos volt a kommunikáció.

A Pesti úti idősotthonban elfogulatlan, tényeken alapuló hatósági vizsgálatot folytat le az országos tisztifőorvos

- jelentette ki.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte a magyar tesztelési rendszert.

A kormánypárti politikusok többek között arra vártak választ Karácsony Gergelytől, hogy március közepétől április végéig volt-e főállású orvos a Pesti úton.

Nacsa Lőrinc (KDNP) úgy fogalmazott, nem látnak tisztábban a főpolgármester beszámolója után. Kitért arra, hogy

az országosan 55 ezer idősotthoni helyből 38 ezer fővárosi, ez az összes hely 7 százaléka, de itt a legmagasabb, 67 százalék a megbetegedési arány.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte: a főváros kezdte meg az idősotthon lakóinak tesztelését, és április 5-ére derült ki, hogy 31-en már fertőzöttek. Kijelentette:

állnak minden pártatlan vizsgálat elébe, de terjedjen ki az idősotthonra, a hivatalra, és arra is, hogy ki, mikor, milyen érvényben lévő döntés, útmutató, kormányrendelet szerint nem tett meg valamit.

Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy volt a kérdéses időpontban főállású orvos az intézményben. Jelezte, a Pesti úton azért nagy arányú a fertőzés, mert mindenkit, hatszáz embert leszűrtek. Sokkal többet kellene tesztelni – hangoztatta.

Elmondta, a főváros kétmillió maszkot vásárolt, ebből jutott a máltai szeretetszolgálatnak, a kerületeknek és sok nem fővárosi intézménynek is.

A főpolgármester közölte, tízezer tesztet fognak elvégezni a fővárosi intézményekben, és eddig egymilliárd forintot költöttek a védekezésre.

Fidesz: Karácsony Gergely másra mutogat a fővárosi idősotthonok ügyében

Semmivel sem látunk tisztábban a fővárosi fenntartású idősotthonokat illetően, mint fél nappal ezelőtt.

A parlament népjóléti bizottságának ülésén Karácsony Gergely ismét csak terelt és másra mutogatott

- tudatta a Fidesz-frakció közleményben kedden.

A főpolgármester láthatóan azzal a szándékkal érkezett, hogy egy hatósági vizsgálatot le tudjon zárni. A parlamenti bizottság viszont nem erre való, hanem a tájékozódásra, tekintettel arra, hogy az általa fenntartott intézményekben van országosan a legtöbb fertőzött. Csak a Pesti úti idősotthonban már 33-an haltak meg és közel 300-an megfertőződtek.

Érdekeltek vagyunk abban, hogy mindenhol, így Budapesten is sikeres legyen a védekezés. A fővárosban egy olyan gócpont alakult ki, ami törvényszerűen felveti a fenntartó felelősségét. A mulasztásokat a hatósági eljárásnak kell tisztázni – közölte a Fidesz-frakció.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
sosem gondoltam volna,hogy a teljhatalommal rendelkezöknek ennyi bünbakra van szükségük...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Értem, hogy Karácsony mindenért felelős. Zavarják is el !
De ez az éremnek csak az egyik oldala.
Ha mindenért Karácsony a felelős minek kellett nagy körítéssel megszavaztatni Orbánnak a teljes felhatalmazást az uralkodásra ? Márpedig a nemzeti-szégyenkeresztény csürhe megszavazta ! Akkor miért felelős Orbán és a mindenhez is értő kormánya ?
csipetke
Tegnap hallgattam egy beszélgetést politológusokkal az atv-n,azt mondták,hogy ilyen esetben (világjárvány) mindig a kormány dolga a védekezés.Ez a kormány viszont, -nem elég,hogy megfojtották az önkormányzatokat az elvonásokkal,)- rájuk passzolták a védekezést is.A maradék kis pénzükből vásároltak a saját szociális dolgozóiknak védőcuccokat,és biztosítanak ételt a munkájukat elvesztett,ellehetetlenült családoknak.Ennek a kormánynak nagy szívás az internet,mert az önfényező kommunikációjukkal pillanatok alatt lebuknak a hazugságaikkal.Tolják a rizsát a védőfelszerelésekről,(amikből orbán előszeretettel adományoz jobbra-balra,mintha a sajátja lenne) aztán kiderül,hogy sok helyen az orvosok alkohollal fertőtlenítik az egyszerhasználatos cuccokat,és akár egy hétig is kénytelenek azt használni,mert nincs.Karácsony hiába írt,kért többször is védőcuccokat,és tesztelést az idősek otthonába,pont lesz@rták,még az is lehet,hogy szándékosan,mert így most lehet cseszegetni.Teljhatalmat akart viktorovics, az teljes felelősséget is jelent,ne mást cseszegessen, ha meg nem tud megbírkózni a helyzettel,le lehet mondani,és elhúzni a francba
lampa laz
Arról bezzeg nem dumálnak, h a tatabányai kórházat be kell zárni, mert a személyzet annyira lecsökkent a megbetegedések miatt, h működésképtelenné vált. Ennek ki vagy mi az oka vadbarom fideszesek. Leginkább az, h nincs megfelelő védőeszköz számukra. Az idősek is mind kórházakból cipelték az otthonokba a vírust. Nem Karácsonyozni kell b+, hanem orbánozni, de azt jó hangosan, h a barmai is meghallják.
legott
Huszonnyolcból csak két fővárosi fenntartású idősgondozóban volt megbetegedés: hirklikk.hu/kozelet/huszonnyolcbol-csak-ket-fovarosi-fenntartasu-idosgondozoban-volt-megbetegedes/363047/

"Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza – emelte ki.

A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe – hangsúlyozta. Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak – kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva – akkor még elutasították a kéréseiket – mondta Karácsony Gergely.
...
!!! a fővárosi önkormányzat sok olyan feladatot látott el, amely jogszabály szerint nem az ő feladata !!!"

És ennyi!
Nyilvánvaló, hogy ez a mizéria, a híveknek szóló parasztvakítás, hogy az Orbán által kijelölt - bármilyen - ellenség iránti gyűlölet ne lankadjon bennük. Persze a fideszes csinovnyikok hajtják végre, de nyilván Orbán jelöli ki az ellenséget (és még ez nevezte Karácsonyt "bajtársnak"... minden ízében undorító ez az ember!).
A pénz és a gyűlölet mozgatja a Fideszt.
tudode
Az már az ország sara, hogy a járvány idején "is" kicsúcsosodhat a KARAKTERGYILKOLÁS, oly annyira, hogy beszáll abba egy orgánum is, zöld náci címmel:
.
---- A zöldnáci
.
magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-zoldnaci-8056613/
.
"""Karácsony Gergelynél sunyibb alakot nem hordott még a Föld a hátán. Csak azért fogalmazok vele kapcsolatban ilyen finomkodóan, mert a miniszterelnök a járvány elleni küzdelem heteit az együttműködés idejének nevezte."""
----------------------------------
.
Ezzel is szentté avatva azokat, akik rablógarázdálkodhatnak közjogilag érvénytelen félcédulával, HUNGARY TABU-ként
.
----- Orbán család gazdagodása --- Nagyjából 89 700 találat (0,34 másodperc)
.
www.google.com/search?q=orb%C3%A1n+csal%C3%A1d+milli%C3%A1rdjai&oq=Orb%C3%A1n+csal%C3%A1d&aqs=chrome.2.69i57j69i59l2j46j0l4.8327j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
----------------------------------------
.
---- NER-tagok lopásai ---- Nagyjából 48 800 találat (0,37 másodperc)
.
www.google.com/search?q=ner+tagok+lop%C3%A1sai&oq=NER&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i59j0j46j0l2j46.4600j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
--------------------------------------------
.
A főpolgármester ELŐNYE a tisztesség, a karaktergyilkosokkal szemben, akik sárba taposták a tisztességüket!
.
Arról nem is szólva, hogy még alsó szinten is EGY HIVATAL BETÖLTÉSÉNEK átlátásához min. félév, nagyobb felelősség esetén legalább EGY ÉV szükséges!
.
Persze hogy buzerálják a főpolgármestert, elterelve a figyelmet arról, hogy a Tajgetosz felelős parancsára olyan állapotú betegeket küldtek haza, akiknek a gyógykezelése még nem fejeződött be!
ómió
A fenntartó bezzeg semmiért se felelős és punktum! És ezt még Gál J. féle "dokumentum is igazolja"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.