Rendkívül fontosnak nevezte az országos tisztifőorvos a "járványügyi éberség" fenntartását a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: a járvány "rendkívül kedvezően alakult Magyarországon"
Fotó: MTI/kormany.hu

Müller Cecília úgy fogalmazott:

a járvány "rendkívül kedvezően alakult Magyarországon, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk egy pillanatra sem, hogy a pandémia zajlik a világban, számos országban még jelentősen emelkedik a fertőzöttek" és a halottak száma, "ezért a járványügyi készültséget, éberséget változatlanul fenn kell tartanunk";

nem lehet tudni, hogyan alakul a környező országok és az egész világ járványügyi helyzete, és a vírus még Magyarországon is jelen van.

A tisztifőorvos rendkívüli jó hírnek nevezte azt, hogy az elmúlt napon mindössze eggyel nőtt a fertőzöttek száma, összességében pedig

két és félszer annyian gyógyultak meg, mint amennyi aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Elmondta, eddig 2516-an gyógyultak ki a fertőzésből, két újabb elhunyttal 565-re emelkedett a vírus áldozatainak száma. Ezer alá, 996-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma, 255-en vannak kórházban, 17 beteget pedig lélegeztetőgépre kapcsolva ápolnak.

Gyakorlatilag lezajlott a járvány első hulláma Magyarországon, a járványügyi arányok az elmúlt napokban nem változtak jelentősen – értékelt Müller Cecília.

Szólt arról is: a nyári szünetben sok szülőnek okoz gondot gyermekeik elhelyezése, ezért célszerű a családnak erre tervet készítenie. Ha a nagyszülőnek nincs olyan betegsége, ami miatt a különösen magas kockázatúak csoportjába tartozna és a gyermekek egészségesek, akkor vigyázhatnak a nagyszülők rájuk.

A táborokat érintve arról beszélt, a nyár szokásos "kihívásai" mellett a táboroztatásnál fontos fokozottan ügyelni a gyerekek személyi higiénéjére és a balesetveszély megelőzésére is.

A tisztifőorvos azt kérte,

aki úgy dönt, hogy külföldre utazik, mindenképpen alaposan tájékozódjon az adott országra érvényes szabályokról a Külügyminisztérium vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, és kössön biztosítást.

Trópusi megbetegedések által érintett országok felkeresése előtt érdemes a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzetközi oltóközpontjánál tájékozódni és beszerezni a megfelelő védőoltásokat – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – nagyfokú mutációra képes, a kutatók Magyarországon is többféle koronavírust azonosítottak már.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Tisztelet illeti az operatív tőrzsöt annak okán is, hogy bevállalták a Covid-19 járvánnyal járó rendészeti és egyéb feladatokat, a 250 éves ÁNTSZ részfeladatát, meghatározott időre:
.
---- Komoly gondok forrása az ÁNTSZ szervezeti átalakítása
.
medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/komoly_gondok_forrasa_az_antsz_szervezeti_atalakitasa
.
2012. szeptember 28. 06:05
.
"""" Esetenként az ország járványügyi biztonságát is veszélyezteti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi szervezeti átalakítása, amelynek keretében a szolgálat egy részét népegészségügyi szakigazgatási szervként (NSZSZ) a kormányhivatalok fennhatósága alá helyzeték.""" (...)
--------------------------------------------------
.
Talán évekig nem volt tiszti főorvosi státusz, mert
.
------ Újabb átszervezés az egészségügyben: lesz-e fordulat? 18. szept. 13.,
.
magyarnarancs.hu/materia_medica/lesz-e-nepegeszsegugyi-fordulat-113605
.
"""" Új központot kap a népegészségügy, újra lesz országos tiszti főorvosi poszt. Elvégzendő feladat akad bőven, a kérdés csak az, valóban fordulatot és javulást hoz-e az intézmény?.
Friss, ropogós kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ felállításáról. Akár még örülhetünk is annak, hogy két év tetszhalottság után újra lesz önálló szervezete a magyar népegészségügynek és egészségfejlesztésnek, hiszen lényegében kiszabadul minisztériumi fogságából az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és más néven, de kissé szűkített feladatkörrel 2016 előtti tevékenységét folytatja. A régi telephelyén, hiszen az OTH-ból helyettes államtitkársággá avanzsált, és most újra önállósuló szerv munkatársainak többsége soha nem hagyta el a Gyáli úti épületeket, csak a feliratok, bélyegzők és a hatáskörök változtak.""" (..)
------------------------------.
Tehát bánatára a járványnak "két év után újra lett önálló szervezete a magyar népegészségügynek"!! Ilyen, olyan amolyan operatív, és bevetési...
tudode
16,28 hsz. befejezése
.
Tehát bánatára a járványnak "két év után újra lett önálló szervezete a magyar népegészségügynek"!! Ilyen, olyan amolyan operatív, és bevetési..csoport képében!
.
Olyan fasza gyerekesen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.