A kislány nem fertőzött.

Kiderült, elkapta-e a koronavírust az újszülött, akinek fertőzött anya adott életet – így zajlott a műtét

Kislánynak adott életet az az édesanya, akit nem sokkal a szülés előtt koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak. Magyarországon ez volt az első eset, hogy Covid–19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést.

A nőt a betegségre utaló tünetek, valamint a koraszülés veszélye miatt szállították át az egyik fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény ezen a szakterületen. A klinika igazgatóhelyettesétől, dr. Bánhidy Ferenctől megtudta a Blikk: a kismamát magas lázzal, heves köhögéssel vitték be hozzájuk, ahol az elvégzett azonnali teszt pozitívnak bizonyult.

Az asszonyt így a többi betegtől teljesen elkülönítve kezdték el kezelni. A szülés beindulásakor a magzat medencevégű fekvése miatt végül a császármetszés mellett döntöttek az orvosok. A kislány a várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal érkezett meg. A professzor szerint a műtét menete, a környezet is teljesen más volt, mint egy nem koronavírusos anyuka esetében.

– A koronavírussal fertőzött kismamákat más, a fertőzésveszélyt maximálisan kizáró ellátásban kell részesíteni. A személyzet például másfajta öltözéket, védőruházatot viselt a beavatkozás közben, az operáció után pedig egy külön erre kijelölt helyen vehették le az öltözéküket. A sterilizálás sem a megszokott módon zajlik ilyenkor

– árulta el dr. Bánhidy Ferenc. Mint mondta: az anyuka tünetei enyhültek az elmúlt pár napban, állapota javult.

– Az újszülöttet teszteltük, ennek eredménye negatív lett

– tette hozzá a professzor. Az édesanya továbbra is kezelés alatt áll, kislányával remélhetőleg pár hét múlva elhagyhatják a kórházat.

Az amerikai gyermekgyógyászok szövetsége útmutatót adott ki a diagnosztizált koronavírusos anyák újszülöttjeinek ellátásáról. Ha az újszülött kórházi ápolást igényel, a fertőzött anyát el kell különíteni mindaddig, amíg már legalább 3 napja láztalan. A koronavírus nem jut be az anyatejbe, így a fertőzött anya lefejt tejét egy fertőzésmentes gondozó odaadhatja a kicsinek.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.