Kirgizisztán után újabb piros jelzésű országot látogatott meg a külgazdasági és külügyminiszter.

Piros járványbesorolású országokba utazott Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter találkozója Biskekben, a repülőtéren 2020. július 15-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter Taskentben, az üzbég fővárosban arról beszélt, hogy 

Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja.

Az MTI-t tájékoztatva kiemelte: a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. A magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét – tette hozzá Szijjártó Péter.

Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják

- folytatta a miniszter.

Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok. A politikus hangsúlyozta, hogy a 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport.

Emellett Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy 100 millió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét. A tárcavezető rámutatott, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen specializált képzés indul nukleáris mérnökök számára, amelyet nagy érdeklődés övez Üzbegisztánban is. Ennek megfelelően ma aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást Taskentben, amelynek értelmében évente 100 üzbég hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte: az üzbég Mikrokreditbank 2000 bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től.

Üzbegisztán földrajzi helyzetéből adódóan ki van téve a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus veszélyének – jegyezte meg a miniszter.

Közép-Európához hasonlóan Közép-Ázsiában is kiemelt fontosságú kérdés a határvédelem, amelyhez Taskent magyar technológiát és vállalati megoldásokat kíván igénybe venni – fűzte hozzá.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
És,,,, Nincs nekünk olyan szerencsénk.
Ettől a Petitől (is) még a vírus is undorodva fordul el...
Szeparepa2
Aki agyhalott droid, az agyhalott droid, nincs mit tenni...
Rockxy
a pirosjelzés ellenére, a zöldjelzés hijányában ésa sárgajelzést figyelmenkívülhagyva a kékjelzés mentén, lila gőz nélkül és fehéren-feketén.
piroslett apipacs virága...
nezelodo
Méltányolhatná az alattvaló azt, hogy vezetőink halált megvető bátorsággal éjt nappallá téve fáradoznak a mi boldogulásunkért! Így nem csoda, ha Európa csak kullog utánunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.