Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kúria egy korrupt sebészt, akit három évre a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is eltiltott – tájékoztatta az MTI-t a fővárosi főügyész csütörtökön.

Íme az ország legpofátlanabb sebésze: kevesellte a hálapénzt, műtétek előtt és után is fizetni kellett neki
Fotó: Pixabay

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a doktor 2009 és 2013 között dolgozott egy budapesti kórházban ortopéd sebészfőorvosként, műtéti beavatkozásokat is végzett. Jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is – az egyébként a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásért – jogosulatlanul pénzt kért, vagy az általuk önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért.

Az orvos többek között arra hivatkozott, hogy

a felajánlott harmincezer forintot percek alatt elszórakozza a barátaival, illetve az ötvenezer forint kevés, mert ő gépkocsival jár a Balatonról 

- idézte a főügyész. Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért.

Olyan eset is volt, amikor a főorvos felhívta a beteg figyelmét,

"ne felejtse el, megy még vissza varratszedésre, és egyébként is mástól többet szokott kérni". Egy betegének a részletfizetést is felajánlotta.

Egy másik beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér, hiszen a tárgyi ajándékból nem tudja a számára szükséges dolgokat megvenni – sorolta fel az eseteket a főügyész.

A sebészt első fokon kilenc rendbeli vesztegetés elfogadása miatt két év letöltendő börtönre ítélte. A másodfokú bíróság azonban enyhített ezen arra hivatkozva, hogy a vádlott nem minősült önálló intézkedésre jogosultnak, így csökkentette a büntetést és felfüggesztette annak végrehajtását.

A jogerős döntés ellen a Fővárosi Főügyészség terjesztett elő felülvizsgálati indítványt a Kúriához, amelyben – részletes jogi indokolást adva – kérte az önálló intézkedésre jogosultság, mint minősítő körülmény megállapítását

és letöltendő szabadságvesztés kiszabását.

A Legfőbb Ügyészség az indítványt fenntartotta, a Kúria pedig helyt adott annak.

A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy az egészségügyi beavatkozás díját a kórház állapítja meg, azt vagy a beteg vagy az egészségbiztosítás fizeti, az eljáró orvos azonban külön nem kérhet ellenszolgáltatást, mert az jogtalan előnynek minősül. Egy főorvos pedig a beteg irányába önálló intézkedési jogkörrel bír, ezért ha jogtalan előnyt kér, cselekménye súlyosabban minősül.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ki ez a gané? Lefogadom, hogy ugyanúgy operál, csak titokban...és többért...

...szeret nagylábon élni, elvégre orthopédus...
Gyütt Mönt
Műthetne home office-ban is. Különösen a Durbincsot.
Sámannus
Ha a maffia fogja kezelni a lóvácskát a TB kassza kiürül mint a feneketlen kondér.
Sámannus
Amúgy a doki dolgozik a pénzéért, ami a taplóéknál szokatlan, csak amikor az uniós pénzt kell osztani akkor mindig ragadós a kezük, és nem pirosodik el az orcájuk, tőle. Most majd odaállnak a kuncsaft és az orvos közé és ki veszik a szikét a doki kezéből, hogy kibelezzék a beteg bukszáját.
Már a cuciális népszavazás is azért volt, hogy az egészségügybe ne jusson pénz, hogy majd a közösből ők lophassanak majd. Ma már ez is kevés nekik, ezért már a műtő ajtóban megkezdik a lopást. Nagy baj lett volna abból, ha Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrnak sikerült volna végig vinni a reformot, Ezek a tapló imádkozósáskák ma egymás zabálnák fel.
Nessy
Ha nem is ennyire pofátlan némelyik, de jó pár dokit sittre lehetne vágni hasonló témában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.