Komoly változások jönnek.

Súlyos hírek iskolakezdésnek: ezek a szabályok fogják megnehezíteni a családok életét

Igazából, hogy a hír rossz, vagy jó, az csak nézőpont kérdése. Amíg korábban egy kis köhögés, orrfolyás senkit nem akadályozott meg abban, hogy iskolába menjen, mostantól ez másképp lesz. Legalábbis, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, ami persze változhat, de valószínűtlen, hogy "könnyítéseket" fog tartalmazni.

Rossz hír azoknak, akik nem tudják hova tenni iskolaidőben a csemetéjüket, mert dolgoznak, jó hír viszont azoknak, akiket eddig is attól tartottak, hogy a köhögős, náthás, megfázott, vagy ki tudja milyen fertőzést összeszedett osztálytársak megfertőzik az ő csemetéjüket is.

Dr. Novák Hunor osztotta meg gyermekorvos kollégája összefoglalóját arról, mik a pontos szabályok arra vonatkozóan, hogy miként lehet iskolába küldeni a gyermekeket.

A hatályos szabályok elég szigorúak, aki tüneteket produkál, annak bizony iskolaszünet jön!

"Bár újraindul az iskola, ovi, valójában csak részben van így, és komoly problémát fog jelenteni a családoknak. Sajnos szinte BÁRMILYEN tünetet mutató gyermeket ki kell venni a közösségből a COVID miatt, mert ez a vírus bármit okozhat, gyerekeknél legtöbbször nagyon enyhe, akár csak orrfolyásos tüneteket. A hatályos szabályok alapján MINIMUM 10 napig (!!!) nem mehet vissza közösségbe, akkor sem, ha már jól van."

- írta Dr. Novák Hunor, aki kollégája, Tordas Dániel részletes összefoglalóját is megosztotta:

"Kedves Családok!

Köznevelési intézmények újraindítása, tanévkezdés:

Az új koronavírus járvány kapcsán szigorú eljárásrendhez kell tartanunk magunkat, mérlegelési lehetőségünk nincs. Az intézmények újraindulásához is kaptunk útmutatást, amelyek még több kérdést felvetnek. Ezzel kapcsolatban megkerestük az illetékes döntéshozókat, amíg választ nem kapunk, az alábbiak szerint kell eljárnunk, és ebben kérjük az Önök együttműködését is!

Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:

láz

köhögés

nehézlégzés

hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya

kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Mit ír elő az eljárásrend az otthon történő elkülönítésre?

„A beteg gyermek legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.„

Azaz minimum 10 napig otthon kell maradnia a gyermeknek, ha a fenti tünetek egyike is érvényesül!

Tudom, hogy nehéz helyzetet fog számtalan esetben okozni, azonban ezek a döntések a járvány további terjedésének megelőzését szolgálják. Amennyiben lesz változtatás az eljárásrendben, tájékoztatni fogom Önöket!

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Justitia
@division: Ja, eddig nem kellett orrfolyás, köhögés miatt kivenni a közösségből. Azért ne keverjük a megfázás/influenza tüneteit a cividdal. Tehát: ezen tünetek észlelése okán: gyerek takarodj haza. Meg a szülő is. Betegállományba a szülő, vagy netán karanténban, mert arról nem szól hunor, hogy tesztelni kéne a gyereket korona vírusra!
Justitia
"Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:
láz
köhögés
nehézlégzés
hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya
kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés
Mit ír elő az eljárásrend az otthon történő elkülönítésre?"
Csak arról nem szól hülye dr novák, hogy tesztelni kéne az ilyen tüneteket produkáló gyerekeket!
division
@Justitia: Oldják meg ahogy tudják, ne fertőzze meg más gyerek az enyémeket. Amikor az enyémek betegek, mindig otthon maradnak, mert jobb nekik is, hiszen pihenhetnek, meg másokat sem fertőznek.
fideszes gyökér
@division: a miniszterelnök úr rokonai és barátai szerintem nyugodtan fertőzhetnek, az egyáltalán nem veszélyes.
Gazella
@division: valamit nagyon benéztél a te gyerekeid ugyan úgy átfognak esni a víruson... benne van a levegőben, vízben.. etömegben.. benned is.
Gauntlet
A tüdőgyulladás összeházasodott az influenzával és megszületett gyerekük, Covid !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.