Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Felcsúton, az OKÉS országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjén.

Sölch Gellért hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre, mindazokra, akik intézményi keretek között ingyenesen, illetve kedvezményesen étkeznek.

Ennyit szánt iskolai és szünidei étkeztetésre a kormány

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy finom és egészséges is legyen a gyerekek asztalára kerülő ebéd, ezért – tette hozzá – a ma már komoly hagyományokkal rendelkező szakácsverseny résztvevői ezen feltételek alapján alkották meg menüiket.

Megjegyezte: a fejlődés folyamatos a közétkeztetésben, de van még teendő, amelynek elvégzését a szombati verseny is elősegíti.

Asztalos István főszervező, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült ételeket.

Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az art'otel Budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menüsorok készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is.

A hét csapat közül a gyerekek különdíját Finta Noémi és Harakály Mariann (Finta Rendezvényház és Étterem – Érd) kapta.

A versenyen első helyezést ért el Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha), második lett Simon András (Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza), harmadik helyen végzett Pákozdi Norbert és Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha – Budapest, XVIII. kerület).

A hivatalos versenykiírás szerint a versengőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, 20 százalékos tejfölt és bármilyen Bio minősítésű alapanyagot.

(MTI)

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
:D a gyerek elé sótlan valamit tesznek, neked az egészséges???
Hülye .. :D
Narancs gecik nektek a zsbetek felé megy a pénz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
A köz és az étkeztetés

„Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre”

Az alcímben említett mondatot dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára (aki a derék móka mester Rétvári Bencus samesza) mondta szombaton.
Nos ez egy dolog, még akkor is ha hozzá kell tennem, hogy:
egyfelől; ő hozzátette: „az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés”,
másrészt; a hír tartalmazza: „Felcsúton, az OKÉS országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjén.”!
A beszámoló kiemeli, hogy szerinte: „a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre”!
Nos hogy ezek a számok mennyire igazak és mire elegek azt nem tudom, de azt igen, hogy ártunk és qurmányunk közétkeztetés egy más formájára sokkal nagyibb figyelmet és pénzt fordít: a maszlagra amivel eteti a közt! =))
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.