Meghalt 91 beteg, 5203-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.

Meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5203 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 152 659-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3281-re emelkedett, 34 185-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 115 193. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 35 042-en vannak, a mintavételek száma 1 388 132-re emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, ezért továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában – írták.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások, illetve a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. A katonák emellett hétfőtől 93 kórházban – megfelelő szakmai felügyelet mellett – tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatok ellátásában, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

A múlt szerdán életbe lépett intézkedések között említették, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, azaz mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni kell. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedett – tették hozzá.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások – például fodrász, masszőr, személyi edző – a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenységnél, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át – írták.

Közölték: a kormány kihirdette a rendeletet, amely szerint a helyhez kötött internetszolgáltatást harminc napra ingyenesen vehetik igénybe a köznevelésben és a szakképzésben digitális oktatásban részt vevő diákok és pedagógusok.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) legfeljebb tíz ember részvételével tartható meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon.

A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és az egészségügy teljesítőképességét is védik. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kitértek arra is: a kormány "több fronton" is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, és kihirdették azt a rendeletet, amely egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme – hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (36 137) és Pest megyében (19 821) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (10 895), Borsod-Abaúj-Zemplén (8766), Szabolcs-Szatmár-Bereg (8216) és Hajdú-Bihar megye (7705). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2060).

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Szart sem érnek ezek az intézkedések! Ausztriában ma lépett hatályba a teljes zár ! iskola üzletek éttermek zárva tartanak csak az élelmiszer boltok vannak nyitva ! Akinek nem muszály annak tilos elhagynia a lakását!!Ja és komoly büntetésre számíthat aki ezt megszegi! Ehhez képest Magyarországon elég enyhe az intézkedés! Egyáltalán nem hatásos!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Szart sem érnek ezek az intézkedések! Ausztriában ma lépett hatályba a teljes zár ! iskola üzletek éttermek zárva tartanak csak az élelmiszer boltok vannak nyitva ! Akinek nem muszály annak tilos elhagynia a lakását!!Ja és komoly büntetésre számíthat aki ezt megszegi! Ehhez képest Magyarországon elég enyhe az intézkedés! Egyáltalán nem hatásos!
C_3PO
@rokker33: Tavasszal túlzásba vittük, most meg...
Pálinkás Pál
nos ahogy elnézem nem nagyon használ az ÉJSZAKAI kijárási tilalom...meg a MASZK hordás szabad téren...be kéne már látni,amíg a vírus lefutásáig nem zárjuk el a sebezhetőeket, addig ez lesz...mesterségesen akadályozzuk a nyájimmunitás kialakulását...ez a lehető legrosszabb dolog...így többen fognak meghalni,és jóval hosszabb ideig tart a járvány!!! ezt végre be kéne ismerni a kilóra megvett "szakembereknek"!!!
kereső
@Pálinkás Pál: Pali! Most keres a kormány nyugdijas volt eü. dolgozókat, akik tesztelést végeznének. Igaz 54-64 életkor közöttieket, na de amikor 65 év a korhatár???Ja, és szuper védőfelszerelést biztositanak nekik.
Pálinkás Pál
@kereső: és ezt miért nekem írod??? reklamálj a kormánynál...mondtam már ,a járvány ezen szakaszában teljesen értelmetlen dolog a tesztelés...öregeket elzárni,vírust elengedni ...ennyi,sokkal hamarabb,kevesebb veszteséggel kijönnénk belőle...igaz akkor nem lehetne rendkívüli állapot...nem lehetne nemzethmentő szerepben tetszelegni!!! szlovákok is sokra mentek a tesztel, most tudják hivatalosan azt amit tavasz óta mondogatunk páran ..hogy a lakosság elenyésző hányada fertőzött... vagy rosszul tudnék valamit??? vagy te tudod,a szlovákok csináltak mellé valami extrát is??? mert én nem hallottam róla... nagyjából az lett az eredmény mint itthon nyáron Merkelynek...a számok nem hazudnak,csak ti nem veszitek észre!!! tesztelés... a gyorsteszthez nem kell szaktudás, azt akár magadnak is meg tudnád csinálni...a PCR teszthez meg nem elég a nyugdíjas ápoló...akkor ez sem parasztvakítás ,igaz???
kereső
@Pálinkás Pál: Csak mint "érdekességet" irtam Pali. Semmi féle célom nem volt vele. Bár nem hiszem, hogy kevésbé veszélyeztetett az aki 64 éves, mint az aki ma betölti a 65-öt.
Pálinkás Pál
@kereső: ebben igazad van...én 60 felett két hétre megszüntetném a kóricálást, meg a krónikus betegek bolyongását...mert velük van tele a kórház...no meg a műbeteg majkával aki szédületesen magas 38.5 fokos lázban szenved...és meglátnám hogy mi lesz, mert el kell ismerni,semmit nem érnek a mostani intézkedések...én nem is értem ,miért nem a veszélyeztetett embereket zárják el világszerte??? /helyesebben értem...politika..nehogy már diszkrimináljuk a széles szavazóréteget...(nyugdíjasok).../ inkább szenvedjen minden ember,és imádkozzunk hogy ne dőljön be az Eü!!! tehát...amíg erőltetik a szart sem érő intézkedéseket...addig számomra hiteltelen a dolog.../mellesleg migránsügyben is "jól jött" a vírus...észrevetted hogy nem kell velük foglalkozni,nincsenek nagy migrizavargások, mert a járványra való tekintettel kíméletlenül szét lehet verni/...hogy valami jó is legyen a rosszban...egyszóval ez a covid már rég nem az emberek egészségi állapotáról szól...neked nem furcsa hogy az USA-ban ,meg az unióban tombol a második hullám??? a többi országban valahogy leült a dolog!!!
kereső
@Pálinkás Pál: Valamelyik nap itt morfondiroztam azon az egyszerű dolgon, hogy hogyan lehet az, hogy a világ civilizáltabb felén- USA,Európa megállithatatlannak tűnik a járvány, mig Kinában a tavaszi fertőzések számánál megállt az egész. Valami nagyon nem kerek az biztos.És mostanság nem olvasni kinai fertőzésekről, védekezésről, nincsenek képek a halottakról az utcákon.Magyarországon már több a kimutatott fertőzött, mint a milliárdos lakosággal rendelkező Kinában- ahonnan útjára indult a kór. A több százmilliós lakosú oroszországban is csak lézengenek a fertőzöttek. És közben zajlik a háttérben a világ gazdasági újrarendeződése- létrejött suttyomban a világ legnagyobb szabad kereskedelmi övezete Kina vezetésével- Kelet-Ázsiában. Orbán meg most visz ki bennünket Európából.
Pálinkás Pál
@kereső: nos ha mást nem legalább ezt elértem hogy némiképp elgondolkodsz bizonyos dolgokon...még annyit...szerinted hány száz milliárd dolláros üzlet a vakcina??? főleg úgy hogy már most belengetik hogy folyamatosan kapni mkell hogy védettséged legyen!!! nos...lehet ezen is gondolkodni!!!
rokker33
@C_3PO: Nem tudom elképzelni hogy sok olyan szigorítást elbírna a kormány és az ország mint ami tavasszal volt! Akkor minden bezárt és lett egy rakás munkanélküli és becsődölt üzlet, ami nem igazán kedvez az amúgyis gyenge gazdaságunknak! Majd kiderül mit lép Viktor az osztrák teljes zár után! Eddig Ausztriát utánozta, mint egy majom most is az lesz...
kereső
@rokker33: Azért nem mindenben sikerült az utánzás. Mert pl. orbán nem volt olyan nagyvonalú, hogy pótolja a kiesett munkajövedelmeket- egyedüliként az unióban.Aztán itt mikor mondtak le a kormánytagok- 300 fő- egyhavi/vagy akár csak félhavi, egyheti jövedelmükről?? Féllábas ez nagyon , ez az utánzás. És mi van az általános teszteléssel? Úgy hallom Ausztria arra készül- gondolom, hogy már szervezik a munkaerőt, készitik elő a tesztelő helyeket. Nálunk meg a szerencsétlen mentősök a napi munkájuk ellátása mellett még tesztelniük is kell. Hány olyan ember lehet ma Magyarországon, akinek az orvos megrendelte a tesztet, de kapacitás hiányában azt majd csak valamikor napokkal később-vagy estlegesen egy hét csúszással tudják elvégezni- és addig a statisztikákban sem szerepel. Nálatok hogy is van ez? - és emiatt hamisak a törzs és a tisztifőorvos által közölt adatok.
kereső
@Pálinkás Pál: Nem fog védettséget biztositani- mert ez a fránya covid mindig valami újat talál ki, és mutálódik folyamatosan.Egy BCG tipusu- amely gyakorlatilag élethosszig tartó védettséget biztosit, nem biztos, hogy ki lehet fejleszteni néhány hónap alatt,és ahhoz ráaadásul többet kéne tudni a virusról. Akik átestek a fertőzésen, és immun anyagot termelt a szervezetük - azoknál kimutatható, hogy ez bizonyos idő után eltűnik a szervezetből.
kereső
Ukrajnában napi tizenkétezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Remélem az ukrán határ még szabadátjárású! Nyitva van ugye?Meg a román is?!
Pálinkás Pál
@kereső: ez így van...ezért nem értem miért várják a vakcinát mint a messiást...a jelenlegi vakcinák,max ideiglenes védettséget adnak...ez ellen csak az immunrendszer lesz a megoldás...az szokjon hozzá...persze ez áldozatokkal fog járni,mint minden a világon...
kereső
@Pálinkás Pál: Amig a BCG, a Sabin cseppek nem jöttek- addig a tüdő kór népbetegség volt Magyarországon, mint a járványos gyermekbénulás is. Amig ilyen tipusu védettséget biztositó szereket nem találnak fel a kutatók, addig be kell érni a minden évben ismételt vakcina oltással- persze, ha gyógyszer lobbi nem érdekelt abban, hogy hosszú távú védettség kialakuljon, akkor megy a kukába az eredmény.
C_3PO
@rokker33: Tavasszal mehettünk volna a sulival Húsvétig... legalább! Most meg... káosz!
rokker33
@kereső: ma, 12:53 "Úgy hallom Ausztria arra készül- gondolom, hogy már szervezik a munkaerőt, készitik elő a tesztelő helyeket" Ausztriában decemBer 7 én terveznek nyitni és Kurz megmondta,hogy akkor tömeges tesztelések várhatóak az egész országban MINT SZLOVÁKIÁBAN!Elnézést rosszul fogalmaztam ez a disznó Ausztriát soha nem tudja leutánozni, csak maximum majmolni tud ,de hogy olyan legyen az eü színvonal ahhoz megfelelően megtervezett és előkészített költségvetésre és magas anyagi forrásokra lenne szükség,hogy az EÜ dolgozók bére megfelelően ki legyen fizetve,de valljuk be ma Magyarországon elég elenyésző sőt szánalomra méltó a tartalék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.