Ezt követeli a párt.

LMP: Vegye komolyan a kormány a klímaváltozást!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak végre komolyan kellene vennie a klímaváltozást, és meg kellene kezdenie a cselekvést.

Schmuck Erzsébet szombati online sajtótájékoztatóján elmondta: a világ nem áll jól az öt éve elfogadott párizsi klímacélok megvalósításában. Az országok önkéntes vállalásai alapján a globális átlaghőmérséklet 3-4 fokkal is emelkedhet az iparosodás előtti szinthez képest, holott a cél az lenne, hogy ez az érték 1,5 fokon belül maradjon.

Az ellenzéki politikus hozzátette: örül, hogy a magyar miniszterelnök az Európai Tanács ülésén nem vétózta meg az unió klímacélját, szerinte azonban Orbán Viktor akkor képviselte volna érdemben a magyar embereket, ha inkább a szigorúbb, 65 százalékos csökkenés mellett érvel. A testület ehelyett azt fogadta el, hogy az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az unió károsanyag-kibocsátása 2030-ra.

Magyarország jól áll, mivel 1990 után összeomlott a nehézipara – mutatott rá Schmuck Erzsébet, aki szerint a magyar gazdaság azonban "kifejezetten rossz pályán van: míg 2013-ig csökkent a kibocsátás, azóta 12 százalékkal emelkedett".

A kormány mégis "tiltja a szélenergia használatát, hátráltatja a megújuló energiaforrások kiépülését" – fogalmazott. Bár a Mátrai Erőművet szénről gáztüzelésűre alakítanák át, még sincs céldátuma a szén kivezetésének, ehelyett a visontai bánya bővítését tervezik – sérelmezte.

Schmuck Erzsébet szerint ezért a "kiherélt" klímatörvényt valódi tartalommal kell megtölteni, támogatni kell a megújuló energiaforrások használatát, a lakóépületek komplex energetikai felújítását és azonnal le kell állítani a Paks II. beruházást.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fergeteg
Igen kedves libbancsok,Magyarország 93 ezer km2-ével menti meg az Amazonas őserdőit,a gleccsereket és
az jegesmedvéket.
Elmentek ti a jó büdös francba.
csak úgy....
@fergeteg: te fergetegesen hülye! gondolom,hogy azért a seggdugasznyi ország miniszterelnökének megengeded,hogy vétózgasson és kekeckedjen az eu.ban ,hogy megmentsen mindet és mindenkit,akit ö akar!?:)
ómió
Azt tuti komolyabban veszi, mint titeket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.