A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői – mondta el az MTI-nek szombaton telefonon nyilatkozó Lukács Ferenc, az intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice – Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is – számolt be a főosztályvezető, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" – húzta alá.

A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta: a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Tényleg jönnek a kínai vakcinák Magyarországra, a magyar ellenőrök elégedetten jöttek ki a pekingi gyárból

Mint arról már beszámoltunk, az ellenzéki pártok is tiltakoznak a kínai kísérletezések ellen, a Demokratikus Koalíció (DK) petíciót is indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Eközben az állami médiában arról beszéltek, kormánykörökben lehetségesnek tartják, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik Magyarországra Brüsszelen kívüli forrásokból.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) álláspontja szerint pedig a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott.

(MTI nyomán)

(Fotó: canva.com)

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"...a magyar ellenőrök elégedetten jöttek ki a pekingi gyárból."

Mindegyikük offshore számlaszáma leadva, a jutalék átutalva! Részükről rendben van az üzlet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakcsubakka
@durbincs: Vazze! Téged nem be,hanem el fognak "ótani"
bakcsubakka
@durbincs: Mi van more ? Felijedtél? Evett vóna meg a radai rosseb !
Gyorsabban nyaljál,így kiesel a pixisből:
bakcsubakka
@verőce21: Te nem kapsz vakcinát !
A hülyék nem kapnak. azok kapják be azt amivel csinálták !
verőce21
Mindenről kiderül idővel, így a koronavírussal kapcsolatban is, hogy nem úgy van..., De ez általában nem zavarja meg az emberek egy részét  abban, hogy keményen minősítsék azokat... Sőt, szakértenek, megkérdőjeleznek dolgokat.
Szóval érdekes szociológiai kísérlet zajlik...:)
Sámannus
A kínai vakcina azért jó, mert ők má a következő mutációra fejlesztették ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.