Az MSZP az osztrák példa után azt ajavasolja a kormánynak, hogy havonta öt koronavírusteszt legyen ingyenes mindenki számára. A Demokratikus Koalíció petíciót indított a szabad vakcinaválasztás kapcsán.

MSZP: havi öt koronavírusteszt legyen ingyenes mindenkinek

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány – Ausztriához hasonlóan – mindenki számára biztosítson ingyenesen havonta öt darab, otthon elvégezhető koronavírus-gyorstesztet – mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP ingyenes koronavírusztet akarna, a DK petíciót indít a szabad vakcinaválasztásért

Szepesi Lászlóné ápolónő beadja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) egy páciensnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. február 21-én

Fotó, címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Az ellenzéki politikus felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy vakcina nélkül nem lehet megállítani a vírust, mert újabb és újabb hullámokban visszatér. Azonban azt már nem fejtette ki a miniszterelnök, hogy mit tesz a kormány addig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben a vakcina – tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem lehet ölbe tett kézzel várni addig, amíg lesz elegendő oltóanyag, hanem minden rendelkezésre álló eszközzel védekezni kell a vírus terjedése ellen. A Fidesz viszont úgy tűnik, hogy lemondott a védekezés egyik legfontosabb eszközéről, a tesztelésről – vélekedett. Ezért Bangóné Borbély Ildikó szerint lehetővé kell tenni, hogy az emberek önmagukat ellenőrizzék.

Hozzátette: a miniszterelnök vegyen példát az általa mintalaborként emlegetett Ausztriáról, ahol ingyenes gyorsteszteket biztosítanak az embereknek, és Németországban is tervezik ezt, sőt a németeknek még nemzeti tesztstratégiájuk is van – mondta.

Megjegyezte: Magyarországon ezzel szemben "a Fidesz bármiféle stratégia nélkül, átgondolatlanul, ötletszerűen szervezett bizonyos csoportokban teszteléseket, a kontaktkutatásról pedig teljesen le is tett".

Bangóné Borbély Ildikó arról is beszélt: az MSZP továbbra is követeli a kormánytól a részletes oltási terv nyilvánosságra hozását, valamint a pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást.

DK: petíció a szabad vakcinaválasztásért

A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít a szabad vakcinaválasztásért – jelentette be a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Arató Gergely közölte: azt követelik, hogy mindenki maga dönthesse el, milyen vakcinában bízik, mit adat be magának és ezért senkit ne érjen hátrány.

Ez azt követően vált szükségessé, hogy a Fidesz az Országgyűlésben elutasította a DK erre vonatkozó törvényjavaslatát – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Hangsúlyozta, hogy a DK oltáspárti közösség, ám felelősen is gondolkodnak. Ezért nagyon veszélyesnek tartják a vakcinákkal kapcsolatos ellentmondásos kormányzati kommunikációt, ami csökkenti az oltási hajlandóságot. Ez utóbbi folyamat viszont veszélyezteti a normális élet újraindulását – fűzte hozzá.

Az embereknek muszáj tisztán látniuk – folytatta –, amit nem segít, hogy a kormány tagjai össze-vissza beszélnek és egymásnak ellentmondó információkat közölnek. "Mi európai magyarok követeljük", a kormány tegye lehetővé, hogy az emberek eldönthessék, milyen készítményben bíznak meg – mondta.

"A 133 bátor ember pedig nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett, ellenőrizetlen kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne" – fogalmazott a kormánypárti parlamenti képviselőkre célozva az ellenzéki politikus.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Mivel maszkhasználatot is kötelezővé tették, legyen ingyenes maszkellátás!
ómió
A kommunizmus ne köszöntsön be, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.