Világszerte több helyen is súlyos problémák merültek fel az egyik kínai cég FFP2-es szintűként forgalmazott maszkjával kapcsolatban, mégis akár több mint hétmillió darab megvásárlására kötött szerződést a külügyi tárca tavaly – írja az Átlátszó.

Riasztás: a hamisított jelzéssel ellátott kínai maszkból Szijjártóék milliószámra vásároltak

Fotó: pixabay.com, illusztráció

A problémás maszkok kórházakba, orvosokhoz, rendőrökhöz kerülhettek. A vietnámi dohányboltpápához tartozó beszállító cég közel 11,8 milliárd forintot kasszírozott a COVID elleni beszerzéseken.

„A terméken CE felirat olvasható, de releváns szervezet nem minősítette védőeszköznek. Hovatovább, az anyag részecskeszűrése nem megfelelő (mért értéke legfeljebb 81.8 %), és a maszk nem illeszkedik megfelelően az archoz. Ebből következően részecskék vagy mikroorganizmusok túlzott mértékben juthatnak át a maszkon, megnövelve a fertőzés veszélyét”

— idézi a európai termékriasztási rendszer, a Rapex honlapját az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. maszkjáról a tényfeltáró portál.

Az alaptalanul CE jelöléssel ellátott, FFP2-es szintűnek hazudott maszkokat a belga hatóságok kapcsolták le 2020 áprilisában.

Ugyanebben a hónapban szerződött arról a Szijjártó Péter vezette külügy egy magyar céggel, hogy rajtuk keresztül pont ettől a kínai gyártótól származó maszkokat fog vásárolni.

A szerződés legutolsó változata szerint az Ouleok egyike annak a három gyártónak, amelyeknek a termékeiből összesen 7,8 millió darab maszkot vásárol a külügy. Ezen belül a pontos leosztást nem tartalmazza a szerződés.

A maszkok darabára 1,6 amerikai dollár, azaz közel 500 forint, amiben nincsen benne a vámköltség és az ÁFA. Ehhez képest ma egy hasonló maszkot 200 forint körül meg lehet venni az interneten.

Azóta az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi szervének vizsgálatán is elbukott a termék.

A kanadai hatóságok úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a termék használatát például egészségügyi területen. A németországi Baden-Württemberg tartomány a Dekra nevű céggel vizsgáltatta a maszkokat, az ő eredményeik szerint az Ouleok maszk „áteresztőképessége jelentősen meghaladja az elvártat”. A védőeszközöket eredetileg beszerző tartományi szociális vezetés ezért arra szólította fel az érintett intézményeket, hogy ne használják a problémás típusokat, köztük ezt sem.

Mint az Átlátszó fogalmaz,

Nem tudunk arról, hogy a magyar kormány akár itt, akár más esetben utólag jelezte volna: gyenge terméket sikerült venni, inkább ne használják. Arról sem, hogy a baden-württembergi vezetéshez hasonlóan pénzügyi kompenzációt követelne a szállítótól.

Forrás: Átlátszó

Címlapkép: Fotó: pixabay.com, illusztráció

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ha az engedélyen rajta van a külügyérünk szignója, az mindent überel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@kokopelli: Ott igen. Nálunk a nép fizeti meg, éppen tetőzik a hullám, és mindenki hallgat mint aki beszart.
gina
Itt látszik tisztán hogy ennek a mocskos kormánynak és fidesz bandának nem az emberek védelme a fontos, hanem csak a saját nyereségük. undoritó egy banda, ezért börtön járna minden becsületes országban,,,,(Jogállamban)
gina
Erre a rohadék vizfejű Szijjártóra és családjára erőltetném meg a 133 hires fideszesre , meg főleg mocskos patkány OV ra...ezt érdemlik
gina
@kokopelli: Ez igy nem igaz,, cégnek adták ki a maszkgyártást és ezért kaptak egy bizonyos összeget----itthon ez természetes. minden kormány haver kap munkát, aztán hogy azért mit is fizetnek a haverok azt nem tudjuk
gina
@Yoda69: Ez igy igaz, ha valaki mást mond akkor egy idióta, mint a sok fidesz hivői
kokopelli
@gina: én csak a germán "lyukrafutást" ecseteltem a maszkoknál,de nem összehasonlitásként!A két simlis azonnal
elhagyta a parlamentet,mélyrepülésben!A párrtagságuk megfüggőben van!Az áltam említett két barom is a "nép" tk.
zsebéből kapta 280 000 €--t!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.