A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet éves felmérése szerint a magyar sajtóhelyzet Európában a második legrosszabb, csak Bulgária van lejjebb. Világszinten a 92. helyen áll Magyarország, tavaly még csak a 89. volt.

A Riporterek Határok Nélkül (Riporters sans Frontiers, RSF) nemzetközi újságírószervezet idén is kiadta az évenként elkészített sajtószabadság-indexüket, a 444 cikke szerint az "Európai Unió alternatív, elnyomó modelljeként jellemzi a magyarországi sajtóviszonyokat."

Az index szerint Magyarország jelenleg a 92. helyen áll világviszonylatban, tavaly még a 89. helyen volt az ország.

Tovább romlott Magyarországon a sajtószabadság

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Az RSF Magyarországról szóló értékelése szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor és kormánya tövább növelte a befolyását a magyar média fölött, ami már más európai kormányoknak (szlovén és lengyel) is példaként szolgál. 

A cikk szerint a jelentés kitér arra is, hogy a járvány kitörésekor olyan törvényeket fogadott el a magyar parlament, amelyek eljárással fenyegethették az újságírókat "fake news" terjesztésének vádjával. Emellett a járványra hivatkozva nehezebb a közérdekű adatokhoz is hozzájutni. 

A jelentés szerint a média sokszínűsége is sérült, a Klubrádió frekvenciájának elvétele mellett az Index kormányzati megszállását emelték ki. A jelentés szerint az Index.hu egykori újságírói által indított Telex.hu segített megmenteni azt, ami megmaradt a pluralizmusból Magyarországon, a Szabad Európa Rádió visszatérésével együtt.

Az Európai Unióban Magyarország az utolsó előtti helyen áll, csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete. Macedónia, Moldova és Albánia is előttünk jár ebben a tekintetben. A világlista elején Norvégia, Finnország, Svédország és Dánia áll, a sajtószabadság szempontjából tíz legrosszabb ország pedig a következő (a legutolsótól visszafele): Eritrea, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína, Dzsibuti, Vietnam, Irán, Szíria, Laosz és Kuba.

Forrás: 444.hu, rsf.org

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Szerintem már nincs hová romlani...
Meg kell nézni a legutóbbi történést: már a Szabad Európa sem mer leadni olyan riportot, ami nem tetszik a maffiának!?
Ráadásul a Szabad Európa rádiót nem is a maffia tartja fent, nem úgy mint az összes többi médiát.
Nagy szar az egész!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@sgl: már csak a covidban "elesettek" számával kell megszorozni és hozzáadni a járvány miatt utcárakerülteket és osztani az egyre gyarapodóbb lölökkel..
balos
@Emmersson71: Reménytelen vagy "dömötör"!
balos
Hát amit az új "földes-urak" eddig megtettek velünk úgy nem tettek még taccsra senkit!BÉKEIDŐBEN!
ómió
Nocsak? Tilos az efftársaknak a hazudozás, aljaskodás? Érdekes! Itt ennek nyomát nem látni!
balos
@ómió: Coki gyisznó,edd a moslékod!
ómió
@balos: Téged odahaza mindig így bíztatnak? És muszáj másokra hazudnod? Efftársi "beütés"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.