Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor után beszélt a koronavírus-járvány fejleményeiről – írja a Borsonline.hu.

Aki be van oltva, nem fertőz – Szlávik János érdekes kijelentést tett
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közben még mindig vannak, akiknek az életéért kórházban küzdenek az orvosok, az oltottak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és ők is olyanok, akiknek súlyosabb alapbetegségük van.

A megfertőződés esélye egy a 15–20 ezerhez, ha valaki be van oltva, a kórházba kerülés esélye egy a 75–100 ezerhez, az pedig, hogy valaki meghaljon úgy, hogy be van oltva, az egy az egymillióhoz.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki nincs beoltva, az abszolút védtelen, náluk valószínű, hogy kialakul a betegség a későbbiekben

– fejtette ki Szlávik János.

Beoltottaknál súlyos betegség szinte soha nem alakul ki, maximum enyhe, és ők nagyon ritkán terjesztik a betegséget. Azoknak, akik be vannak oltva, nem kell félniük az újrafertőződéstől sem, ha a második oltás után már eltelt két-három hét.

A gyerekek oltása nagyon meggondolandó dolog, hiszen ők nagyon ritkán lesznek a fertőzés miatt súlyos betegek, és kis valószínűséggel adják tovább a vírust. Viszont egyes mutánsok veszélyesebbek rájuk nézve. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, tehát ha Magyarország úgy dönt, akkor megkezdődhet a 12-15 éves korosztály oltása.

- tette hozzá.

Szlávik János szerint a szabadtéren való maszkviselés elhagyása jó döntés, a szabadban kevésbé terjed a fertőzés, a zárt helyeken viszont érdemes hordani a maszkot, mert a vírus még jelen van. A mutánsok miatt még mindig lehet aggódni, azonban jó hír az infektológus szerint, hogy a védőoltások hatékonyak a variánsok ellen is. De, hogy a nyár hogyan alakul, arra még a szakember sem tud biztosat mondani. Persze tanácsai vannak.

Eddig két embernél igazolták az indiai mutánst, tehát széleskörűen még nem terjedt el, ami nagyon jó hír, mert három-négyszer fertőzőbb, mint az eredeti, és mások a tünetei is

– fejtette ki.

Szerinte egy átlagos utazás egy európai országban már nem jelent veszélyt. De utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni akár a kormány koronavírus oldalán, de a cél állomás konzulátusán is.

Forrás: Borsonline.hu
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
csak lebénulnak, napokra kiesnek- a fél internet tele van vele.
Pálinkás Pál
ezt a hazug disznót is el kell intézni kormányváltás után, diplomáját visszavonni ,orvosi hivatástól eltiltani...
Néro
Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország ! Ez meg milyen adó ? Hogy meri magát Kossuthnak hívni ? Gondolom nem zavarja , hogy össze-vissza forog a sírjában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.